Maktdelning i praktiken

Idag är det Independence Day, USA:s nationaldag, 4 juli. Sheriff John D’Agostini har beslutat att de federala skogsvårdarna i El Dorado County, i Kalifornien inte längre har polismans befogenhet. Konstitutionen delar upp makten i lagstiftande, verkställande och dömande. Där finns inget stöd i konstitutionen för en federal polis (De kallas som  bekant agenter i federala byråer). D’Agostini har vid flera tillfällen påtalat för skogsvårdarna att de överskridit sina befogenheter, utan att de rättat sig. Nu har han tröttnat på dem och i ett officiellt meddelande reducerat dem till värdar och vårdare i naturen.

Välkända och välbesökta fritidsområdet Lake Tahoe, där bland annat flera avsnitt av Bonanaza (Bröderna Cartwright) spelades ligger inom El Dorado county. Så det är ett verkligt skyltfönster för naturvården som nu näpsas. På område efter område (juridiskt) reser sig sheriffer över hela USA och vägrar följa dekret från Washington som uppenbart strider mot konstitutionen. Sherifferna är ju lokalt valda för att upprätthålla lag och ordning och de svärs in i sitt ämbete på samma sätt som presidenten. På samma sätt lovar även de att försvara och upprätthålla konstitutionen.

Jag kommer osökt att tänka på vad som skulle hända om vi haft sådan maktdelning i Sverige. Då skulle vill till exempel kunnat ha statliga djurskyddsinpektörer med uppgift att övervaka och ge råd. De hade inte haft polismans befogenhet och inte heller som överordnade kunnat begära handräckning av den lokala polisen. Istället hade den lokala polisen haft som en av sina uppgifter att se till att djurskyddsinspektörerna inte överträder sina befogenheter och trakasserar de lokala djurägarna. Det hade kunnat göra viss skillnad.

Även svenska myndigheter ska verka enligt självständighetsprincipen. Det vill säga de ska självständigt fatta beslut utifrån lagen. De får inte fråga och inte ta emot anvisning från högre instans. Dessa beslut kan sedan överklagas och prövas av högre instans och därmed skapas såväl en praxis för tolkning av lagen som en rättssäkerhet för medborgarna. När man gör så som blir allt vanligare i Sverige, att man inskränker rätten att överklaga och inför regler om prövningstillstånd med mera, då sätter man självständighetsprincipen ur spel och medborgarnas rättssäkerhet urholkas allvarligt. Men statens byråkrater kommer ännu längre från risken att avkrävas något tjänstemannaansvar.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Maktdelning i praktiken

  1. Thomas skriver:

    Jag minnss när min chef på yrkesinspektionen sa” att nu kan jag göra som jag vill, för kan jag inte åtalas för nånting”….
    Och så log han en snett leende….
    1979

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Beklagar Mats, svenska socialisters systematiska sätt att indoktrinera befolkningen genom alla år gör den oförmögen att förstå innebörden i det glasklara resonemang Du för i artikeln ovan?

Kommentarer är stängda.