Slutet för den fria världen

Internet är någonting bra, eller hur? Information och kunskap kan spridas fritt och medborgarna får i princip samma tillgång till information som politikerna och storföretagen, visst?

Inte alls! Vad Edward Snowden har avslöjat är att den fria världens försvarare har gått samman för att snoka reda på vår kunskap och information, våra avsikter och vår vilja. Samtidigt som de gör det allt svårare för oss att på laglig väg få reda på deras. Grejen med Snowden är inte att han är en hacker, en spion, eller en skurk. Han är en hjälte i vår tid och PKP försöker tysta den sidan av storyn genom att ägna sig åt den personliga vinkeln och hans eventuella flyktplaner och asylsökningar.

Stormakterna, utom EU och USA, har sedan länge ägnat sig åt en ”balkanisering” av internet. Det vill säga att de har delat in det hela i enklaver, reservat och behörighetsrytteri som gjort internet i dessa delar av världen till en del av statens förtryckarmekanism. Vad Snowden nu avslöjat är att USA och England ägnat sig i lönndom åt samma beteende.

På Obamas kampanjsida Change, stod det länge en text om att garantera rättssäkerhet åt whistleblowers. Den texten är nu borttagen. Det är ännu inte klart, åtminstone inte för mig, på hur många punkter Obama med följe brutit mot den amerikanska konstitutionen, men det är åtskilliga. Staten har i hemlighet använt sin makt för att kränka medborgares privatliv, förfölja och fängsla utan rättegång och utan hänvisning till kända lagrum.

När den stat som har den bäst konstruerade konstitutionen och kontrollmekanismer för att skydda medborgaren mot staten så enkelt kan korrumperas, förföras och duperas till de allvarligaste förbrytelser det folk vilket all makt utgår från, då är den fria världens dagar räknade. För den här gången.

Eller kan en tillnyktring, en räddning mirakulöst dyka upp i sista stund, likt Albin räddande sin Pia. Kan media, såväl pappersburen som elektronisk, omvändas under galgen? Är kunskapssamhället (skolväsende och universitet) något att lita till? Det är inget i deras agerande så här långt som låter oss ana en moral eller värdering som gör dem beredda att gå till strid mot sina mecenater.

https://www.youtube.com/watch?v=gYRc9gQf1tE

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Slutet för den fria världen

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Instämmer, mer törs man snart inte skriva då STASI organisationen FRA läser allt.

Kommentarer är stängda.