Pengarna har lämnat byggnaden

För en tid sedan skrev jag om när koldioxiden blev ett klimathot och de 25 förlorade år som gått sedan dess. Nu har Jo Nova tittat närmare på när klimathotet egentligen avled. Att det nådde sin topp år 2009 precis när Climategatebreven avslöjades och Köpenhamnsmötet fallerade, det är nog de flesta ense om. Därefter har det skett en avtrappning. Men när (om) inträffade det (ett) avgörande ögonblick då klimathotets öde beseglades?

Hon har därför tittat på statistik över hur ofta begreppet Climate Change förekommit i engelskspråkig media genom åren. Under förutsättning att detta begrepp är representativt för klimathotet och inte ersatts av något annat, så är det ett relevant mått. Delvis har det ersatts av andra, exempelvis Climate Disruption och andra omskrivningar.

Delvis har andra ord kommit i svang, som vindkraft, solkraft och extremväder. Jo Nova redovisar hur bruket av även dessa ord fluktuerat över åren. Men climate change har nog i huvudsak hållit ställningarna som signalord för klimathotet.

Follow the money, är en vanlig journalistisk uppmaning till den som söker sanningen. Det är vad hon har gjort. Den första juni 2011 publicerade Världsbanken en rapport där man varnade för att värdet på kolkrediterna var osäkert. Under juni månad började så kolkreditmarknaden dyka. Det om något är en indikation på vart pengarna är på väg för att söka förmera sig. Botten har sedan dess gått ur den marknaden och handeln med kolkrediter har i princip upphört. Samtidigt halverades användningen av uttrycket climate change i media.

Det tog lite drygt ett år medan de som hade pengar att rädda drog sig ur utan att klavertrampet skulle ge något ljud ifrån sig. De fick naturligtvis benägen hjälp att hålla medias uppmärksamhet på andra saker av de som av ideologiska skäl ville ha kvar kolkreditmarknaden, exempelvis Marita Ulvskog.

Nu uppmanas småsparare satsa sina slantar på denna marknad, så att de stora kan rädda de sista dropparna av sitt blod. Men sanningen är att klimathotet är över och övergivet. Drivkraften, pengarna, har lämnat byggnaden och lögnerna är avslöjade. Det är bara de största entusiasterna, som investerat mest förtroendekapital i klimathotet, som snällt sitter kvar i publiken och väntar på föreställningen.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Pengarna har lämnat byggnaden

 1. robert skriver:

  Alla har sina profeter. När det dyker upp en klimatdebattör som jag inte känner till brukar jag kolla vad John Cook på Sceptical Science har att säga.

  http://www.skepticalscience.com/A-Scientific-Guide-to-the-Skeptics-Handbook.html

  Jag väntar mig inte förstås att du ska hålla med.

  Alla har som sagt sina profeter.

  /r

  • mats skriver:

   Du får läsa min artikel på lördag, så kanske det börjar klarna för dig.

  • Staffan D skriver:

   Jättefint att ha en kunnig person i närheten. Du Robert kan säkert ge mig svar på mitt gamla problem: VAR har det blivit varmare? NÄR då (året eller juli eller januari?) HUR MYCKET då (0,8ºC per sekel, eller vad)?
   Borde vara rätt okomplicerade frågor, kunde man tycka. Men att få svar… Nej.
   Tills ditt namn dök upp, alltså.
   PS. (A:et i AGW kanske krånglar till problemet ytterligare…? Så det glömmer vi.)

 2. Staffan D skriver:

  Ser just att AGW är miljöpartiernas fel! The 19th International Conference on Nucleation and Atmospheric Aerosols i somras slog fast att ”clean air laws” från 70- och 80-talet fick till följd att solljuset blivt starkare därefter, och ökat temperaturen här nere på jorden!
  – Under efterkrigstiden (50-60-talen) då industrin kom igång igen, hade allt starkare ”global dimming” gjort att solljuset här nere minskade!
  http://wattsupwiththat.com/2013/08/19/shocker-global-warming-may-simply-be-an-artifact-of-clean-air-laws/
  – Han kunde då ställa till, Per Gahrton!

 3. kallepelle skriver:

  Menar Du StaffanD att han är död nu? Har skrumplevern äntligen hunnit ikapp? (För Du skriver ju i imperfektum (heter det preteritum nuförtin?). Nog kan han väl annars fortsatt jävlas med oss?

 4. robert skriver:

  mats… Ska läsa, jag lovar. Fast hitintills övertyger du inte alls.

  Staffan undrar om var och när det har blivit varmare.

  Ja, på jorden såklart. 2001-2010 var den varmaste tioårsperioden vi har uppmätt fast, vem vet, det var kanske bara en i raden av alla pk-konspirationer det glunkas om.

  /r

  • Staffan D skriver:

   Jordytans temperatur ökade 0,74ºC åren 1906-2005. (Wikipedia: Global Warming)

   Uppsala Observatorium’s mätningar 1722–nu (en siffra per dag) — juli månad:
   1730-talet 17,5º i snitt, från 14,8º år 1731, till 20,1º år 1730
   2000-talet 17,8º i snitt, från 15,4º år 2000, till 19,8º år 2003

   Samma mätningar (medeltal för juli):
   Maximum 20º per år – elva gånger. (1752 rentav 21º)
   Minimum 13º per år – tio gånger. (1902 rentav 12,8º)

   Sveriges värmerekord:
   Maj……..32,0°C………..Kristianstad…..28 maj 1892
   Juni……..38,0°C………..Målilla …………29 juni 1947
   Juli………38,0°C………..Ultuna………….9 juli 1933
   Augusti..36,8°C………..Holma………….9 augusti 1975
   (Wikipedia: Svenska väderrekord)

Kommentarer är stängda.