Generaldirektörens generaklausul

Skolinspektionen har överklagat Förvaltningsrättens beslut att inhibera beslutet att stänga Lundsbergs skola. Skolinspektionen menar att rätten tolkat skollagen fel, att skollagen gäller alla överallt och alltid. Det sammanfaller väl med vad man brukar kalla för en generalklausul, alltså att även när inget annat säger att en viss part (i det här fallet Skolinspektionen) har rätt, så har de rätt iallafall. I folkmun brukar vi kalla det för gummiparagraf.

Skolinspektionen hänvisar till att Lundsberg beskriver skola, internat och fritid som sina tre hörnstenar. Därmed menar inspektionen att skollagen gäller för hela verksamheten. Så är det inte i andra verksamheter. Ett åkeri får sitt trafiktillstånd av Trafikverket. Kör de farligt gods bestäms reglerna av Kemikalieinspektionen. Begår de brott, även trafikbrott, utreds det av polisen. Kör man över nationsgränser handas tillsynen av Tullverket. Kör företaget på en byggarbetsplats gäller särskilda regler utfärdade av Arbetsmiljöverket. Ett skogsåkeri måste se till att följa vissa regler som sätts upp av Skogsstyrelsen. Trots att ett åkeri kanske bara har en enda hörnsten, en affärsidé, att köra gods från A till B så är de underställda en mängd olika lagar och flera myndigheters granskning.

Skolinspektionens uppenbara försök att göra skollagen till en generalklausul är definitivt en övertolkning av lagen och av myndighetens uppdrag.

Det lite sorglustiga är att när skolan öppnade igen efter Förvaltningsdomstolens beslut, fanns inte mindre än fem mediabolag på plats redo att sända live från händelsen. Deras besvikelse var stor att eleverna kom i vanliga kläder och inte i skoluniform. Nu gick det ju inte att visa bilder på överklassungar i töntiga uniformer och håna dem för detta. Exemplet visar väl medias intresse och förståelse för saken.

Någon dag senare nås vi av nyheten att nollningen vid Umeå universitet går så vilt till att sjukvårdspersonalen på universitetssjukhuset går på knäna av utmattning av att ta hand om alkoholförgiftade studenter. Kommentar överflödig.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Generaldirektörens generaklausul

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det är ju bara oavsättliga, skattefinansierade så kallade ”tjänstemäns” privata agendor som terroriserar den svenska befolkningen. En mycket allvarlig cancersvulst på det svenska samhället! Och ytterst få reagerar, medborgarna får sina behov tillfredsställda av korrupta politiker och svansen av skattefinansierade media.

Kommentarer är stängda.