Kultur är bildning utan fakta?

De fackliga företrädarna på Lundsberg har skrivit en artikel där de synar Skolinspektionens beslut och påståenden. De har försökt få in detta i någon av PKP riksdrakarna, men dessa vägrar. Istället köper SvD in en artikel med ej tillämpliga analyser av en sådan som Petter Sandgren.

Petter Sandgren redovisar i SvD Kultur gammal forskning blandat med hörsägen om förhållandena på Lundsberg för att ge sken av en vetenskaplig beskrivning av fenomenet intenatskola i allmänhet och Lundsberg i synnerhet. De egna brasklapparna, att det är ont om goda beskrivningar från säkra källor, nonchalerar han med uppenbar förkärlek för sina egna teorier. Att han befinner sig i Florens och skriver utifrån ett historiskt internationellt perspektiv visar än tydligare att det han beskriver är passé och i huvudsak inte är relevant för de aktuella händelserna på Lundsberg.

Ett av de tydligaste sakfelen han presterar är påståendet att en äldre elev kan bli Troman och som sådan ha rätt att utmäta och verkställa bestraffningar. Denna rätt för troman avskaffades för mycket länge sedan. Tromantiteln är också borta sedan flera år. På senare år har varje elevhem valt representanter ur varje årskurs att företräda dem. På vilket sätt låter det som avvikande från svensk demokratisk tradition?

På Lundsberg har man i minst tio år arbetat intensivt med att få bort de förlegade internatskoletraditionerna. De största motståndarna mot förändringen har hela tiden varit de äldre eleverna som upplevt baksidan men nu alltså skulle gå miste om belöningen. Likväl har skolan sedan länge inte sanktionerat kamratuppfostran, inte godkänt benämningar som tarmar etc. Detta har också noterats av Skolinspektionen som gett klartecken till skolans förändringsarbete.

Den stängning som nu meddelats är ett straff för gamla och preskriberade försyndelser, utmätt som en kollektiv bestraffning för en olyckshändelse under en otillåten aktivitet på elevernas fritid. Straffet står således på intet sätt i proportion till allvaret av den händelse som föranlett bestraffningen.

Med Sandgrens redogörelse i minnet ”vet” alla läsare av SvD Kultur hur illa det är ställt på Lundsberg. De kan lugnt sitta i alla TV-soffor och spilla sin galla över skolan, i förvissning över att de har moralen på sin sida.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kultur är bildning utan fakta?

 1. Gunnar Littmarck skriver:

  Jag är retorikens häxmästare (därför jag vinner alla debatter IRL) ;o)

  Använd den gröna rörelsens argument mot dem.

  Blotta att motsatsen till logik är Grön logik.

  Prata om resurser och resurseffektivitet, därmed faller bl.a. storskalig vind & sol som elproducenter.

  Visa slutligen det faktum som avgör vägvalet.

  Resurser är tillämpad kunskap (fundera ett tag så det sjunker in min vän Mats).

  Kunskap ökar i accelererande takt iom digitalteknik och allt billigare lagring.

  ”Snart” kommer all mänsklig kunskap (och all information från dagens samt alla kommande sensorer) finnas i varje ”smart phone”

  Därmed faller den gröna rörelsens alla argument.

  För ett år sedan tänkte Svenskt Näringsliv starta ett traditionellt moderaterna som komplement till de nya moderaterna, då utsågs jag som företrädare.

  Men jag är nog ganska otrogen, min lojalitet är till människor, djur och natur, inte intresseorganisationer om än näringslivet är det viktigaste för mänskligheten.

  Numer är SN influerat av klimatkrig och därmed straffskatter i kombination med subventioner.

  Därför är Svenskt Näringsliv en organisation på utdöende.

  Tyvärr.

  • mats skriver:

   ”Resurser är tillämpad kunskap (fundera ett tag så det sjunker in min vän Mats).”
   Det behövde jag inte fundera länge på. Jag brukar påpeka att förmåga och förmögenhet kommer från samma ordstam. När vi talar om själsförmögenheter talar vi om förmåga. Så saken är ganska given. En driftig person kan omvandla alla sina förmögenheter till en stor förmögenhet! Det du 😉

Kommentarer är stängda.