HD sparkar riksmedia i dess glorifierade bakdel

Högsta Domstolen kom den 19 mars med ett klargörande (PDF) om tryckfrihet och yttrandefrihet. Utslaget är mycket uppfriskande och viktigt för framtiden. Tidigare har det varit så att de som har utgivningstillstånd för tidningar och liknande har ett helhetsansvar för allt som sägs och skrivs under deras skylt. För de publicister som även publicerar på nätet med en kommentarsfunktion har det därför funnits två möjligheter. Antingen att moderera kommentarerna eller att länka kommentarsfältet från en extern databas. Inget av dessa alternativ har varit tillräckligt praktiskt eller tillfredsställande.

Nu har HD gjort en tolkning (ett avgörande som det heter) av grundlagens syften med tryckfrihet och yttrandefrihet. Min tolkning är att de värderar en livaktig debatt som så väsentlig för en levande demokrati att enstaka övertramp inte får tillåtas tysta debatten. Därför klargör de nu att oavsett var databasen för kommentarer finns så omfattas kommentarerna inte av utgivaransvaret och ansvarig utgivare kan inte ställas till svars för olämpligheter i kommentarsfälten.

Den som vill klaga på en kommentar får antingen göra det själv i kommentarfältet eller via polisanmälan och sökning på IP-dress med mera få fram den skyldige.

Poängen för allmänheten blir att det nu inte längre finns något juridiskt hinder för alla publicister att tillåta fria kommentarer till sitt redaktionella material. Nu återstår att se om media vant sig så illa vid sitt åsiktsmonopol att de fortsätter att stänga allmänheten ute eller om de väljer att öppna för dialog. Min tro och förhoppning är att de som stänger dörren stänger den om sin egen tvinsot.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på HD sparkar riksmedia i dess glorifierade bakdel

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Stort tack till dessa ledamöter i HD. Vad är det som händer, håller rättsväsendet på att friskna till? Få se om sådana Pravda-liknade tidningar som Land vågar öppna kommentarsfälten igen utan påkopplad censur. Skönt att de inte längre kan skylla på sitt stora ansvar för att någon kan blir kränkt. Tonen kommer säkert inte att urarta ändå eftersom den eventuellt kränkte kan åtalsanmäla kränkningen i allvarliga fall.

  Det troliga är att sakligheten ökar i kommentarerna när man skriver helt på eget ansvar.

 2. Åke Sundström skriver:

  Äntligen en positiv nyhet från rättsfronten! Inget genomgripande paradigmskifte, men ett litet steg i rätt riktning.

  Instämmer förstås i din förhoppning att de media som trots detta klartecken för yttrandefriheten, väljer att avstå från läsarkommentarer, dör i tvinsot, i brist på friskt syre. Hög tid att ersätta ”det tysta riket” med öppna, ärliga och gärna tillspetsade samtal, den enda vägen tillbaka till ett sant folkstyre.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är så här en skattefinansierad ”blaska” överlever med kommateringscensur:http://www.svd.se/nyheter/inrikes/andres-lokkos-kronika_3389660.svd

Kommentarer är stängda.