Kulturelit emot vänsterdiktatur

Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa har beslutat resa till Venezuela för att ge sitt stöd till den liberala-borgerliga oppositionen mot vänsterpresidenten Maduro. Enligt Llosa riskerar Venezuela att snart vara en diktatur av kubanskt snitt. Han hävdar att det vore en katastrof för hela latinamerika. Venezuela är det land Hugo Chávez styrde diktatoriskt i flera år med en extrem vänsterpolitik understödd av stora förstatligade oljetillgångar.

Det är tyst om detta i svenska media, undrar varför. En nobelpristagare som tar politisk ställning för att rädda en hel kontinent, det borde ju vara försasidesstoff! Men han står naturligtvis på fel sida. Ack-ja! En duktig författare med både humor och filosofisk skärpa är han i vart fall. Hoppas bara att detta inte var ett dåligt aprilskämt. Artikeln är daterad 1/4, men jag har inte sett några klargöranden eller annat. Så det är säkert möjligt att den uttalat antivänster nobelpristagaren tycker att han har råd och kanske även en plikt att verka för frihet och demokrati i hela Latinamerika. Uttalanden han gjort tidigare pekar i den riktningen. Flera svenska litteraturkritiker ansåg det vara ett smolk i bägaren när han fick sitt välförtjänta pris

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kulturelit emot vänsterdiktatur

  1. We skriver:

    Jag lyssnade på en intervju med Vargas Llosa där han berättade om denna resa till Venezuela. Så det stämmer tydligen.

Kommentarer är stängda.