Lagens bokstav

Det är jobbigt när laglydiga medborgare gör sig extra besvär att vara lagliga och ändå åker dit på någon detalj. I synnerhet när ingen kommit till skada eller annan olägenhet uppstått. I USA gäller olika vapenlagar i de olika staterna. Det är till och med så olika att en den stater inte ens kräver licens, medan andra i vissa avseenden har striktare lagar än Sverige. Detta trots en konstitution som garanterar alla amerikaner rätt att bära vapen via det andra tillägget.

En del stater har upprättat bilaterala avtal där de godkänner att personer med licens för en viss typ av vapen eller rätt att bära dolt vapen får göra det i varandras stater, oavsett om det är tillåtet eller inte i den besökta staten. Detta för att undvika misstag som blir onödigt kostsamma för den enskilde.

Shaneen Allen från Philadelphia i Pennsylvanien är en sjuksköterska specialiserad på blodprovstagning. Hon är en ensamstående tvåbarnsmor som blivit rånad två gånger. Nyligen klarade hon Pennsylvaniens prov för att få bära dolt skjutvapen. Hon hade vapnet och licensen med sig vid ett besök i Atlantic City i New Jersey. Där är det inte tillåtet att bära dolt vapen och New Jersey och Pennsylvaninen har inte upprättat något bilateralt avtal om att låta personer passera gränsen med den egna statens licenser accpeterade i den besökta.

En polispatrull tyckte att hon gjorde ett osäkert körfältsbyte och stoppade henne. När de bad att få sen hennes körkort och andra handlingar lämnade hon även över licensen att bära dolt vapen. När poliserna blev upplysta om att hon hade vapnet med sig blev hon omgående arresterad.

Åklagaren erbjöd henne det låga straffet av 3,5 års fängelse om hon erkände brottet utan att gå via rättegång. Shaneen vägrade och har skaffat en advokat som är erkänt duktig i vapenmål. Via nätet har 34000 dollar samlats in till hennes hjälp. Åklagaren Deborah Hay avser att kräva ett strängt straff för att statuera ett avskräckande exempel.

Utfallet är osäkert. Normalt kan lagen tillämpas efter sin bokstav eller sin anda, eller en jämkning därav. Men i detta fall, när staterna har så olika lagar och inte något avtal om att erkänna varandras, finns det egentligen ingen anda att falla tillbaks på.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Lagens bokstav

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Man märker socialisternas alla ansträngningar för att göra medborgaren försvarslös. Våldsmonopolet är ännu inte lika utvecklat som i Sverige, även om Obama gör vad han kan i Amerika. I Sverige är det bara korrupta politiker och möjligtvis polisen som har laglig rätt att försvara sitt liv och sin egendom.

 2. Jan Suhr skriver:

  I vissa områden i Sverige verkar det som att polisen börjar släppa på sitt våldsmonopol och lämnar över det till ortens gangsters. När polisen inte vågar åka in i ett område har vi gått över gränsen till vad som är acceptabelt i ett samhälle.

 3. kallepelle skriver:

  Vårt kommunistparti vill inrätta en ny myndighet som skall bestämma NÄR och HUR och förmodligen VAR en skogsägare får vårda sin skog. Allt för att Stora Enzo inte begrep att hyggesplöjning i skogsbrandsjuli var ett dumt tilltag. Man ska nog lämna in traktornycklarna och slutstyckena till polisen i ett och samma paket – bäst att dom tar hand om motorsåg och röjsåg samtidigt – tändstickor och eldstålen även-köksspisen kanske? Nu vill jag ha ut vedspisen för jag tänkte koka mig en kopp kaffe! Vådeldsmyndigheten – undrar hur många generaldirektörer (helst sådana med mus!) den kan försörja?

 4. kallepelle skriver:

  PS Får man ha yxor längre? Det gnistrar när eggen skämmes av en stenträff! DS

Kommentarer är stängda.