Systembyte

Christopher Snowdon har på engelska och Jacob Nordangård har på svenska förtjänstfullt avslöjat hur våra politiker, både nationellt och på EU-nivå lärt sig att manipulera det demokratiska systemet så effektivt att det numera är fullständigt satt ur funktion. Man gör det via sock puppets och handplockade ”lobbygrupper” som ska förbereda dels allmänheten, men framför allt alla intresseorganisationer, så att när politikerna väl lägger ett lagförslag ska det inte finnas möjlighet att det dyker upp en ”gubben i lådan” och protesterar, eller någon annan obehaglig överraskning.

Allt beslutsfattande ska vara en bekväm seglats för fulla segel på spegelblankt vatten. Ankdammen hette en bok av Ian Wachtmeister. Den funkar ännu, om än med delvis nya namn.

När ett system är så korrupt att det är bortom alla möjligheter att laga det eller starta om med nya ofördärvade politiker och tjänstemän, då är det ett nytt system man behöver. Jag föreslår något med stor frihet för individen att skapa de kontakter och samarbeten denne själv önskar. Stor frihet att på eget initiativ handha och bruka sin egendom. Ett system med en inbyggd spärr mot offentlig makt och offentlig förvaltnings utvidgning, samt en rättighet, ja till och med en skyldighet, för varje medborgare att stoppa sådana tendenser.

När Steve Jobs beslöt att Apples Macintosh skulle vara ett slutet system tappade man i marknad. Då trädde Linus Torvalds in med det öppna och fria Linux. Apple har delvis öppnat sitt system, men man utövar fortfarande en väldig kontroll över användarnas möjligheter och censurerar via exempelvis iTunes användarnas egendom. Linux är idag industristandard för många innovativa dataanvändare.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Systembyte

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Eftersom jag använt Apples produkter sedan jag började med dator så kan jag bara hålla med…
  Och då får man anpassa sig.
  Jag skiter i ITunes…
  Streamar musik via radio i iPhonen…
  Det finns väsentligare saker i livet.

  • mats skriver:

   Nu var ju inte iTunes poängen, bara ett exempel för att beskriva baksidan med vår skenande byråkrati.
   Men du kanske menar att man mår bäst av att göra sig osynlig för byråkratin?

Kommentarer är stängda.