2014, valanalys 3

Danskarna begriper

Hvornaar fatter den politiske elite, hvad der foregaar? Frågar den Korte Avis. Icke “hvergang” och knappast ens “noengang”! Är mitt svar.

Idag, när samtliga partiledare ska mötas i grupp med talmannen för att utröna om de på något sätt kan hitta en regering till Sverige, kan det vara läge att kolla vad som sägs i söder om situationen. De svenska medierna och politiska partiernas reaktion på SDs framgångar förvånar danskarna, i vart fall lite. Har de verkligen inte förstått vad som varit på gång? Kan de inte ens med facit i hand förstå varför det skett?

En intressant fråga som Korte Avis snuddar vid, är om det är ouvertyren till den allt överskuggande postmodernismens svanseång vi nu bevittnar? Låt oss hoppas att det är så. Håll denna fråga i minnet när ni följer utvecklingen och läser eller hör kommentarer!

Till och med i dansk statsradio blir man konfunderade över de svenska kollegornas reaktioner. En dansk professor Jørgen Eklit, säger att svenskarna visar en odemokratisk sida. Nej, inte de som röstat på SD, de andra, som inte vill acceptera folkets val i en demokrati. Hans rekommendation är att samarbeta med SD. Låt de vara med och bestämma, då kan de inte stå vid sidan och klaga längre. Verkligheten kommer ifatt dem.

Man noterar vidare att feministerna förlorade matchen mot den vite mannen.

Vårt valresultat har förmått flera danska politiker att gå till tangentbordet. Över lag verkar de vara mer kritiska mot sina svenska kollegor i broderpartierna än över valresultatet eller SDs framgång.

Det är sådant som händer i en demokrati, tycks danskarna resonera. Man kan inte tycka samma som alla hela tiden, men man måste likväl respektera deras val och samarberta med dem när man kan.

Danskar är nyktrare än andra internationella bedömmare. Det underlättar naturligtvis att de förstår språket och är något så när bekanta med svenska förhållanden. Jag visade igår hur Al Jazeera avstpår från egen analys, men ändå kommenterar via en subjektiv röst i Sverige. NY Times verkar ha köpt samma koncept. För en amerikansk publik måste de svenska politiska begreppen te sig ytterst förvirrande.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på 2014, valanalys 3

  • mats skriver:

   Den skulle kunna passa bra imorgon, när jag granskar Fi.

  • robert skriver:

   Utifrån och utifrån… han bor ju här. Mishra har varit aktiv sd-are, skribent på Avpinkat.se, och sen avhoppare därifrån när han drog slutsatsen att de var alla rasister innerst inne.

   Så nu ska han ta upp kampen mot feministerna istället. Låter förvirrat i mina öron.

   /robert

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  En fyrårig Expeditionsministär hade nog behövts med en grovsanering som SD kan få ansvaret för, i att rensa ut i den svenska rasism och kriminaliseringslagstiftningen!

Kommentarer inaktiverade.