Liberala partiet otydligt

Inför EU-valet, pushade jag för Klassiskt Liberala partiet, som var det enda som tog tydlig ställning mot det politiska klimathotet. Inför riksdagsvalet har jag kollat på deras hemsida, och den är tyvärr inget annat än en besvikelse. Den är svårnavigerad och säger nästan ingenting. De har inte tagit chansen att profilera sig på klimatfrågan. De har inte ens en kandidatlista på sidan, så man kan se vilka man kan rösta på.

Jag har frågat Emil Tisell på Liberala partiet om de fortfarande är klimathotskritiska. Han svarar:
Efter interna diskussioner skulle jag vilja säga att vi står fast vid tidigare kommentarer.
Du vet mycket väl svaren nedan innan jag skriver dem.
1) Vi vet att vi redan har nått ut med vår klimatskeptisism. Det vi skrev tidigare är lika sant nu. Söker du dessutom på ordet klimat så får du upp några träffar på hemsidan.
2) Jo vi är med i valet. Därav rubriker som ”skriv Klassiskt liberala partiet på din valsedel”, ”rösta på liberala partiet”, osv.
Men jag förstår din poäng och har sagt till de som arbetar med hemsidan att lägga in det vi tidigare sa om klimat under ”vår politik” och att lägga ut kandidatlista under ”rösta på liberala partiet”.
Låter det bättre?

Ambjörn Hedblom har skrivit ett kortare inlägg om att klimatpolitik är ett slöseri med pengar. I Liberala partiet, som är för rejält sänkta skatter, har man lätt för att se det dåliga i att kasta pengar på bristfällig forskning. Men de tycks ha svårare att för att se det principiellt förkastliga i att nästan hela världens politiker ljuger världens folk rakt i ansiktet med vad åtminstone de intelligenta politikerna vet är lögn och förfalskad vetenskap.

Här hade Hedblom kunnat göra en större insats om han riktat uppmärksamheten mot bedrägeriet istället för mot skattefrågan. Liberala partiet har som enda parti intagit rätt ställning i klimatfrågan. Synd bara att de inte vågar lita på att ett fokus på den frågan skulle sätta dem tydligt på den svenska politiska kartan.

Mattias Ternehall har på partiets hemsida skrivit om det dåliga med att höja petroleumskatterna (mitt ordval), eftersom det inte har någon effekt på koldioxidutsläppen. Även här är alltså en partiföreträdare som inte vågar ta ställning för att koldioxiden i sig inte utgör ett problem, och det är därför som det är fel att beskatta bränslet som om det vore ett problem.

De här unga (för de är unga i mina ögon) ambitiösa politikerna måste börja med få på sig boxershortsen rätt väg, om de ska få kostymen att sitta bekvämt.

Det skulle vara glädjande att höra såväl Emil som Ambjörn säga att Liberala partiet ska göra allt de kan för att avslöja det bedrägeri de andra partierna genomför mot folket via klimathotet.

Att de ska jobba för att Sverige bryter med både EU och FN så länge dessa organisationer använder den förfalskade vetenskapen som är kärnan i klimathotet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen. Bokmärk permalänken.

6 svar på Liberala partiet otydligt

 1. Åke Sundström skriver:

  Vilket undvikande och fegt svar från Klassigt Liberala Partiet. Där krackelerade deras trovärdighet. Tyvärr måste man väl tillägga, eftersom de trots allt är det enda parti som framfört saklig kritik mot klimatpolitiken och som påstår att man fortfarande står kvar vid den linjen, utan att kunna klargöra detta genom ett entydigt uttalande på sin hemsida.

  Men om sanningen skall fram, Mats, är det lika illa med Stockholmsinitiativet och tongivande kritiker som Lars Bern och Lennart Bengtsson, som alla säger A, men vägrar säga B. De kritiserar IPCC:s politiskt dikterade och hårdvinklade skrämselscenarier. I deras ögon är koldioxiden är en livsviktig gas, inte något miljöhot, men i motsats till dig har de inte kurage (eller förstånd?) att dra den logiskt självklara slutsatsen, att straffbeskattningen av denna ofarliga gas måste upphöra, därmed också Sveriges feltänkta, verkningslösa och ekonomiskt katastrofala gå-före-politik. Ett än mer genant intellektuellt haveri av en skara professorer med hög svansföring och hårda ord mot sin förvisso lika ohederliga motpart, Uppsalainitiativet. Man har rätt ställa högre krav på Bengtsson, Bern & Co än på ungdomarna i det lilla liberala partiet.

 2. Ambjörn skriver:

  Hej!

  Det är jag som borde ha skrivit ihop en text om det där. Förstår eventuell besvikelse och jag är överlag även själv lite irriterad på att vi inte tagit itu med det mer. Den enda förklaringen jag har är att jag helt enkelt inte haft tillräckligt tid. Om du kollar mitt track record när det kommer till debattartiklar och dylikt (http://ambjornhedblom.wordpress.com/debattartiklar-intervjuer-och-dylikt/) vet jag inte om man kan kalla mig feg i ämnesval. Förhoppningsvis framgår det även att jag försöker vara påläst i det jag skriver, och även om jag personligen tror att dagens klimatforskning är vinklad och i allmänhet politiskt styrd vill jag ha lite mer kött på benen än jag har och bättre koll på frågan innan jag börjar härja i den ordentligt.

  Det positiva är dock att vårt partiprogram explicit stadgar att om saker inte är uppräknade så har staten inte med det att göra, varför det går att utläsa att politiker ska ge sjutton i att införa regleringar med hänsyn till klimat-frågor. Sneaky liten grej som jag gillar som sjutton.

  Men bara för att ha det sagt, politiker ska ge sjutton i att bråka om klimat, och det är den linjen jag tänker driva om jag får äran att efterträda Emil och jag tror faktiskt att det är vad han vill driva nu också. Jag ska bättre mig i att bråka i frågan också, jag måste bara få sova en månad efter valet för mer administrativt grejer än jag behövt göra sista veckorna var det länge sedan jag gjorde. Jag över överlag lite besviken på mig själv över att jag inte sett till att göra mer liv av mig i den här frågan, men jag ska försöka göra bättre ifrån mig i fortsättningen.

  • mats skriver:

   Det var ett välkommet förtydligande!
   Tyvärr var kanske detta val det sista ni hade chansen att profilera er med denna fråga. Förhoppningsvis är klimatet en icke-fråga i nästa val. Men man kan förstås inte veta.

 3. Ja, Liberala Partiet borde verkligen säga till på skarpen i den här frågan! Framför allt eftersom inget annat parti lär göra det.

Kommentarer är stängda.