Miljöfundamentalister destabiliserar rättsstaten

Svensk Jakt avslöjade i vintras att den överklagan som Naturskyddsföreningen lämnade in mot Naturvårdsverkets beslut om att tillåta licensjakt på varg, redan i åratal varit bekostat av myndigheten. Det är genom projektet, Miljörätt-Genomslag för miljöändamålen; rättstillämpning, lagstiftning och deltagande, som detta fortgår. SNF får 1,5 miljoner kronor per år till två heltidsanställda jurister som ska utröna hur Århuskonventionen, ja, vad då? Hur långt man kan gå i konfiskation inom lagens råmärken? Hur mycket makt över enskild egendom staten kan ta för sig? Hur mycket makt över enskild egendom korporativa organisationer kan ta gör sig, eller ges?

Redan konventionen i sig är ett rättsövergrepp på enskilt ägande, en demoralisering av rätsstaten. Här betalar alltså staten helt öppet till en sock puppet för att få sina egna beslut ifrågasatta och därmed få sitt myndighetsuppdrag förändrat från vad regeringen angett.

På Skogsforum berättade signaturen Niking för drygt ett år sedan om lantmäteriets flygfotografering som ska ge tidigare ouppnådd bildupplösning. Inom kort väntas möjlighet att fotografera med en upplösning på 2,5×3 cm! Dessutom har myndigheterna planer på att lägga upp bildmaterialet fritt på internet. Bildmaterialet ska användas av myndigheter för att hitta medborgare som begår brott mot någon av alla de konfiskatoriska lagar som införts de senaste decennierna. Det kommer att drabba skogsägare, jordbrukare, sommarstugeägare, villägare, hyreshusägare, mm. Varken stad eller land blir förskonat från vad som i praktiken kan jämföras med husrannaksan utan skälig misstanke om brott. Ett integritetsintrång utan tidigare motstycke i historien. Dessutom tänker sig myndigheterna att man med nya detaljerade kartor kan kommendera ut “polisen allmänheten” att spionera på sina medmänniskor och rapportera till myndigheterna. Institutionaliserat angiveri, med andra ord.
Kan vi medborgare kräva tillträde till tjänstemännens bostäder, fotografera tavlor och inredning för att lägga ut på nätet? Kanske man kan avslöja mutade tjänstemän, politisk bias och liknande. Det kunde ju vara viktigt för medborgarna att veta. Även om inget avslöjande sker kan det vara nyttigt att tjänstemännen vet om att de är bevakade. Det är nog lika bra att vi får öppen tillgång till deras bankkonton också. Kanske någon är spelberoende eller har många kontokortsaffärer på Systembolaget. Lika för lika.

Något att beakta så här på valdagen, om man inte redan bestämt sig.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Miljöfundamentalister destabiliserar rättsstaten

 1. Samuel af Ugglas says:

  Nu när apatin infunnit sig och breder sig, vad händer då? Avslöjar sig en Stalin eller Hitler?
  Socialisternas aggressitivitet tyder väl om något på att det sovande folket inte får väckas?

 2. Niklas says:

  Mats! Rättelse! Upplösningen på de storskaliga lantmäterifotografierna är 2-3 dm, inte 2-3 cm som det står i din artikel.

  Däremot går det redan idag att med en liten UAV och en bra kamera att komma ner till några centimeters upplösning med en flyghöjd på ca 100 meter. Fast då snackar vi utrustning för kanske 200-400 tusen kronor och inte några hobby-leksaker runt tusenlappen.

  Vad bildmaterialet sedan kan användas till är mycket, då ca 80% av ALL information i världen kan på ett eller annat sätt länkas till en geografisk position och således positioneras på en ritning eller karta. Bara fantasin sätter gränsen.

  ETT användningsområde är ju att använda materialet för att leta efter medborgare som inte följer alla hittepå-regler från domstolar, myndigheter, riksdag och EU. Strikt ekonomiskt borde det vara mycket lönsamt för en myndighet att sätta av några anställda (t.ex. långtidsarbetslösa), använda färska flygbilder eller satellitbilder för att leta efter alla regelbrytare och bötfälla dessa med saftiga böter. På köpet skulle myndigheterna kunna dra sitt strå till stacken för att minska arbetslösheten…

  Här behövs alltså en sansad etisk diskussion vad det rika bildmaterialet får och inte får användas till. Denna etiska diskussion gäller f.ö. inte bara myndigheter, utan lika mycket vad som finns på t.ex. Hitta.se, Eniro.se och Google Earth m.fl. ställen. Kolla t.ex. in street view i lite större städer, så finns mycket intressant att upptäcka…

  För den som vet var vederbörande ska leta, så finns det MYCKET integritetskränkande information helt öppet på nätet. Rent tekniskt går lika bra att söka på en bångstyrig markägare som på maktfullkomlig byråkrat och miljömupp. Bara att välja – samt lägga ihop två och två!

  Den sammanlagda öppna informationen på nätet är som en bra och vass yxa. Den går ju att använda till att klyva både ved och skallar…

  • mats says:

   OK, då misstolkade jag uppgifterna. Jag trodde att den teknik som går att få i UAW snart kan finnas i flygplan. För längre räckvidd och snabbare insamling.

 3. Lille Göran says:

  Glöm inte att landet har laserskannats. Medelhöjdfelet i terräng är 25 cm, dvs du kan inte längre göra några förändringar på markytan utan att riskera åtal för otillåten schaktning.

 4. Niklas says:

  Tekniken finns förvisso, men vi har ju sambanden mellan flyghöjd, täckningsområde och upplösning. Ju lägre flyghöjd, ju mindre täckningsområde blir det per flygtur men i gengäld blir upplösning desto bättre. Så det blir ju en praktiskt och ekonomisk begränsning här.

  Lantmäteriets storskaliga flygfotografier sker på ca 4000 meters höjd. En del UAV:s får, enligt nuvarande reglemente från (tror jag) Luftfartsverket, inte flyga på högre höjd än 120 meter. Annars är ju själva kamerorna betydligt bättre i Lantmäteriets flygfotografering än i UAV.s.

 5. Niklas says:

  Du tänker på marklovet?

  F.ö. är det inte inte beslutat om någon ny nationell laserskanning av Sverige, när den nuvarande laserskanningen blir klar. Det kommer då att bl.a. drabba de som konstruerar skogsbruksplaner, då de kunnat nyttja data från laserskanningen till att uppskatta virkesvolymen i stående skog.

 6. Niklas says:

  På sidan 64-65 i http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=fj40f09m9655gt26 finns en intressant artikel om flygfotografering med UAV.

 7. Niklas says:

  Nu vill Lantmäteriet göra rikstäckande 3D-kartor. http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=112&t=20416

  Finns säkert mycket att tjäna på det, men som vanligt gäller det att inte informationen missbrukas för att skinna motsträviga markägare på pengar genom nya hittepå-regler.

 8. Niklas says:

  Data från den nationella laserskanning används för att identifiera fornlämningar http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5973874

  Så som fornminneslagen är utformad, innebär detta ett stort ingrepp i äganderätten.

  Här är f.ö. ett annat hot mot rättsstat och äganderätt http://www.lantbruk.com/lantbruk/fortida-krav-pa-tillstand-retar-vattenkraftsagare

Comments are closed.