Världsekonomins smörjmedel?

Trots omfattande konflikter i arabvärlden, den del av världen vi vant oss vid att det mesta av den olja som handlas över nationsgränser produceras i, finns mer olja tillgängligt på världsmarknaden än efterfrågan. Priserna är nu lägre än på mer än ett år. Det märks inte på svenska pumpar, varför? Nej, peak oil är defintivt inte rätt svar. TV4 har slutat visa oljepriset i streamern på eknominyheterna, varför? Är det meningen att folket ska hållas i okunnighet?

Internationellt fungerar marknadsmekanismerna, tillgång och efterfrågan. Men här i Sverige är marknaden avsiktligt satt ur spel av staten. En svensk finansminister vill alltid ha in mer skatt från bilisterna, det kvittar vilket läger hen kommer ifrån. Dessutom är det inbillade klimathotet fast förankrat i våra inhemska politikers tro och tankar.

Varför är internationell efterfrågan så svag? Kina har slut på tillväxten. Deras efterfrågan på råvaror visar en horisontell linje. Japan har redovisat 7% minskning av BNP senaste kvartalet. Samtidigt pumpar OPEC-länderna, till och med Libyen, utan regering, upp all olja man orkar. Flera länder avser att öka eller påbörja utvinning av olja och gas. Det är nästan läge att fråga om oron i världen är det enda som håller oljepriset uppe!

Amerikanska EIA förutspår att oljepriset kommer att hålla sig under $100/fat en bit efter 2020. I den tyska satsningen på förnyelsebar energi räknar man med ett oljepris på över $120/fat år 2020, vilket de tror skulle göra deras satsning lönsam på sikt. Tyskarna räknar med över $300 år 2050, men EIA spår nu $140 till år 2040 och kanske halva priset mot den tyska prognosen till 2050.

Många av de oljeproducerande länderna är till 90% eller mer beroende av sin oljeexport för att få statsfinanserna att gå ihop. De flesta av dem är också beroende av att oljepriset är över $100, vissa över $110. Där pumpar man nu alltså upp olja till underpris, för att få ihop till det dagliga brödet. Hela tiden hittar man mer olja på nya ställen. Vi är långt, långt ifrån peak oil.

Men Sverige gör inget för att nyttja situationen till vår fördel. Vi skulle kunna få våra hjul att snurra fortare, konkurrera bättre på världsmarknanden, om vi tillät en prisjustering neråt på oljan, och naturligtvis ett borttagande av en massa marknadshämmande trippelbeskattning på olja, fordon och koldioxid. Oljan smörjer världens ekonomi, men i Sverige gör politikerna vad de kan för att ta bort smörjmedlet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Världsekonomins smörjmedel?

 1. Jan Suhr skriver:

  Jag kommer ihåg att någon gång på 80-talet sjönk oljepriset rätt mycket. Vad gjorde regeringen då? Jo man höjde bensinskatten med motsvande belopp, vi hade ju vant oss vid det höga priset som rådde då.

  • mats skriver:

   Jajamän, svensk sk. ”blandekonomi” i sin prydno!
   Vilket bara bekräftar att politikerna ser folket som undersåtar.

 2. Per-Olof Persson skriver:

  Nästan alla råvarupriser har sjunkit de senaste 2 månaderna. Detta lär bero på att dollarn har stigit kraftigt de senaste 2 månaderna. Nästan alla andra valutor sjunker gentemot dollarn. Ett viktigt skäl till detta är EURON:s skakiga framtid. Även valutor som SEK, Pund, Schweizisk Franc sjunker. Detta kan bero på att Europa drabbats av en konjunkturnedgång.

  Sverige har nu ett större statligt budgetunderskott än under krisen i början på 90-talet, vilket kan leda till att valfläsket brinner upp.

  • mats skriver:

   Kan euroomårdets svaga utveckling bero på att Europa är den enda större ekonomi som dogmatiskt håller fast vid klimathotet från koldioxid via så kallat ”fossilt bränsle”?

Kommentarer är stängda.