Kapitalism spöar ebola

Vi varnas och förbereds för att ebola snart drabbar Europa och USA. Enstaka fall har redan inträffat. President Obama skickar militär, WHO startar upp administrativ verksamhet till dryga kostnader. De vanliga hjälporganisationerna vill ha mer pengar för att hjälpa till. Regeringarna i de drabbade länderna saknar förmåga att organisera det strategiska arbetet mot viruset.

stiger ett privat storkapitalistiskt företag fram och visar att de med kostnadseffektiva åtgärder kan stoppa spridningen helt. Däck- och gummiföretaget Firestone har en 480 kvadratkilometer stor gummiplantage i Liberia. De 8500 anställda och deras 71500 medberoende familjemedlemmar har alla blivit föremål för företagets omsorg.

Enligt principen gräv där du står har företaget använt befintliga resurser, ändrat användning, utnyttjat befintlig organisation och kunskap, samt tillfört ny kunskap. Stålkontainrar och plast har varit viktiga komponenter i upprättandet av behandlingsplatser. Heltäckande kemikaliedräkter fanns redan i verksamheten. Säkerhetspersonal släpper inte in någon på området.

Men viktigast av allt har varit utbidlning och information. All personal har utbildats. Vissa har utbildats specifikt för att upptäcka och behandla sjuka, andra för att ta hand om de döda. Alla anställda och deras familjer har fått hembesök av företagets lärare som informerat om sjukdomen och åtgärder för att bekämpa den.

Firestones anläggning är idag fri från ebola, mitt i ett svårt drabbat område. Nu höjs röster för att de måste ta emot friska människor och skydda dem alternativt ta emot sjuka för att behandla dem. Ingen tycks ha kommit på tanken att fråga Firestone om hjälp att organisera kampen mot sjukdomen på andra platser. Ingen vill lära sig ett kostnadseffektivt sätt att ställa om befintliga resurser.

Offentlig byråkrati kräver ständigt nya skattefinansierade resurser. Här visas tydligt hur kapitalismen är mänsklighetens bästa vän för utveckling och trygghet. Insikt på tvärs mot den rådande dogmen från offentligt håll.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Kapitalism spöar ebola

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Ursäkta en viss form för skepticism. Hur länge dröjer det innan Firestone, detta förhatliga företag mals sönder och samman i den socialistiska grottekvarnen i Vita Huset? Det får ju inte konkurera med ”OBAMACARE”!

 2. robert skriver:

  Obama ställer upp med militär. Vilken överraskning:)

  Vet ni vilket land som har skickat flest läkare till området?

  /robert

  • mats skriver:

   Sist jag hörde var det Kuba som skickat flest läkare. Menar du att totalitär kommunism är mer sympatiskt än kapitalism?

   • robert skriver:

    Om jag var en enkelriktad ideolog skulle jag kanske tycka det. Som tur är har jag inte en sådan läggning.

    Det är också en anledning till att tidskrifter som New American hamnar i den virtuella papperskorgen:)

    /robert

 3. Göran skriver:

  Vad Firestone visar, är att ett samhälle av västerländsk standard och organisation – vilket den jättelika farmen är, ett samhälle i sig – klarar att bekämpa ebola, om man kontroll över sitt territorium och kan kontrollera befolkningens rädsla, genom att visa att man klarar att hantera situationen.

  Kopplingen som Mats gör, om det kapitalistiska systemets överlägsenhet att bekämpa svåra epidemier, är svag. Det handlar snarare om ett gott ledarskap, likt det som fanns i de svenska brukssamhällena.

  Artikeln i New American gör däremot vad den kan för att sprida skräck för myndigheters förmåga att hantera epidemin, att det görs av ideologiska skäl är inte förtroendegivande. För övrigt en sorgligt tendentiös artikel, där det viktigaste slutsatsen är att man ska misstro myndigheter.

 4. mats skriver:

  Jag gör också kopplingen att Firestones anläggning fungerar på många sätt likt de svenska brukssamhällena längs norrlandskusten gjorde för hundra år sedan. Men jag gör också reflektionen att fackets ökade inflytande och socialisternas krav på att få styra kollektivt har brutit sönder ett fungerande samhälle.
  Kapitalismen, Smiths osynliga hand, är ett effektivare och mer rättvist sätt (trots sina synbara orättvisor) att styra ett samhälle.

  Att man ska ta TNA med en nypa salt, det är givet. Det ska man göra med alla media. Att jag hänvisar till dem är för att det är där jag fått uppgifterna ifrån. Jag redovisar det öppet, så att alla som läser Frihtesportalen ska kunna göra sina egna bedömningar. Hur ofta får ni direktlänkar till källor hos MSM?

  • robert skriver:

   En nypa salt!? Det är John Birch Society som ligger bakom TNA. Jag växte upp i USA när de hade sin storhetstid på sextiotalet. Stenhårda och stelbenta ideologer. T o m Barry Goldwater tog bestämt avstånd. Som amerikan kan jag inte finna det annat än ytterst besynnerligt att någon i Sverige skulle ta dem på allvar.

   /robert

   • mats skriver:

    Jag minns tydligt att JBS var på tapeten när jag bodde i USA 1971-72. De är radikala konservativa och på många punkter instämmer jag med dem, dock inte i allt. Var och en måste få tänka självständigt och fritt bilda sig en uppfattning om världen och sin egen roll däri.
    En av de kanske mest oväntade sidorna av JBS är att de redan på 60-talet anklagades av religiösa grupper för att omhulda feminism och evolutionsläran.
    En annan sida av deras politiska kritik av USA är att de varit motståndare till samtliga krig USA deltagit i sedan andra världskriget, inklusive Vietnam. De är mycket kritiska till det amerikanska militära kriget mot terrorismen i andra länder.
    Dessa åsikter finner jag sympatiska. Låt vara att deras avsky mot alla former av socialism ibland uttrycks på ett sätt som inte är comme-il-faut i dagens mediavärld. Men egentligen har de rätt även där.
    Kanske dags att starta en svensk avdelning av JBS? Vad säger du Robert, du och jag?

    • robert skriver:

     Haha, ja, vi får leda revolutionen:)

     Du får posten som politisk kommissarie!

     /robert

     • mats skriver:

      Ja, det finns ju folk i Sverige som i Nils Dacke eller Engelbrekt finner ett historiskt namn på en oppositionell person som skulle kunna användas för att ge profil åt en rörelse. Gustaf Wasa och Anckarström är andra oppositionella som avsatt spår i historien.

      Det kanske inte är så bra att ta namn från historiska personer. Det kan tolkas fel. Men tänka fritt och självständigt ska vi göra båda två!

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Sitter och lyssnar till Al Sharpton och Jessi Jackson som förmodligen på uppdrag av Vita huset gör gällande att det första dödsfallet för Ebola viruset drabbat en svart man. Sjukhuset kunde inte ta emot honom och nu beskylls sjukhuset för att vara rasistiskt. Patienten hade dessutom lämnat oriktiga uppgifter till sjukhuspersonalen. Man kan utnyttja tragedier politiskt, det är Obama/Chicagofolket experter på.

Kommentarer är stängda.