Segla på en räkmacka

Meteorolog Madeleine Westin och miljöminister Åsa Romson har något gemensamt, de seglar i Stockholms skärgård. Det låter kanske inte så märkligt, men det påverkar uppenbarligen deras syn på miljö. Då tänker jag inte på att Romson anser att det är OK för henne att släppa ut föroreningar från båten, men ska vara förbjudet för alla andra.

Nej, det är synen på vattnet och vad som är naturligt och inte minst önskvärt, som tydligen påverkas av seglingsintresset. De är inte ensamma om att ge uttryck för dessa tankar, men det gör inte saken bättre. Som seglare vill de ha klart fint vatten, med gott siktdjup och gärna blått. Det ska kännas ”fresjt”. Nej, jag skriver avsiktligt inte fräscht, för de säger inte så och drömmen om det ”fresja” är ett underkännande av det naturliga.

Östersjön är, som jag skrivit tidigare, ett felkonstruerat hav vad gäller salthalt och syresättning. Algblomning är här en mycket naturlig process för att ta hand om näringsöverskott. Men sommarbåtfolket och i synnerhet seglarna verkar drömma om en medelhavsturkos skärgård eller en söderhavsarkipelag av koraller. Det är seglatsen på en räkmacka som hägrar.

Nu senast berättade Westin om en metod att binda fosfor i havsbotten genom att injektera aluminium i sedimentet. Jo, det fungerar, näringen binds och algblommningen minskade i den vik där det provats. Det är dock en tveksam metod som behandlar symptom och inte orsak.

Tveksamheterna är, åtminstone från min sida flera, dels att aluminium är ett ämne som vi i andra sammanhang inte vill sprida i naturen eftersom det binder näring på ett för naturen ofördelaktigt sätt. Detta sätt gör det också svårare att i ett senare skifte utvinna fosforn för våra behov i ett kretslopp. Fosfor anses vara ett grundämne vi har brist på eller kommer att få svårt att utvinna i tillräcklig omfattning i framtiden.

Att man i media fortfarande sprider den felaktiga bilden att fosforn främst kommer från jordbruket, industrin och enskilda avlopp, blir bara tröttsamt. Visst är det sant att de åkrar och enskilda avlopp som ligger alldeles intill kusten har en del utsläpp till havet. Men de flesta ligger inte så nära havet. Det mesta av det lilla som läcker ut läggs fast på land och i de vattendrag som inte är en del av havet. Den mesta fosforn kommer från de kommunala avlopp där Westin och Romson släpper ut sitt eget avlopp. Men det är inte bekvämt att tala om.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Segla på en räkmacka

  1. Niklas skriver:

    Även järn och kalk binder fosfor, liksom lera (aluminiumsilikater).

    Fosforn brukar man dela upp i löst, lättlöslig och svårlöslig form, Det svårlösliga fosforn är bundet till leran och kommer ifrån jordbruk och skogsbruk. Det lättlösliga och lösta fosforn kommer ifrån enskilda och kommunala avlopp.

    Vill man minska algblomningen, så är det effektivast att åtgärda kommunala och enskilda avlopp.

Kommentarer är stängda.