Ur regeringsförklaringen

Förvaltningspolitiken och myndighetsstyrningen prioriteras upp. Professionerna i den offentliga sektorn behöver stärkas. Nya styrmodeller som skapar större frihet för medarbetarna i offentlig sektor ska utvecklas.
Detta är definitivt något av det mest skrämmande jag hört på många år. Förutom de inskränkningar i individuell frihet och äganderätt man får besked om på andra ställen i regeringsförklaringen, så ska alltså byråkraterna få större utrymme för godtycke, det ska bli svårare att få rätt mot dem och det ska bli än mer sällsynt att rättsstaten riktar sitt intresse på hur de sköter sitt ämbete. Det räckte inte med den skada det borttagna tjänsemannansvaret, LAS och myndigheternas självständighetsprincip åstadkommit?

Klimatfrågan nämndes flera gånger med löften om drastiska mått och steg. Ansvaret för klimatrelaterad krishantering hamnar på justitiedepartementet. Varför inte på försvarsdepartementet?

Bland de åtgärder Löfvén vill vidta återfinns följande:

Tillsynen över djurskyddet förstärks.
Ska vi skratta eller gråta?

En vägslitageavgift kommer att införas.
Eufemism för kilometerskatt? Och intäkterna går till gröna projekt, eller räcker de bara till administrationen?

Sverige på sikt ska ha 100% förnybar energi.
Till vilket pris som helst?

FNs barnkonvention ska bli svensk lag.
Mer galenskap satt i högsätet!

Det är genom många människors engagemang som vi kan hindra att antidemokratiska idéer får fotfäste i vårt land eller i våra folkvalda församlingar.
Åsikts-, yttrande-, och organisationsfrihet är inget svenska folket har någon användning för? Har Löfvén redan klartecken från allianspartier att de stöttar regeringen om SD skulle få för sig att rösta emot?

Ett nationellt kunskaps- och resurscentrum för forskning om rasism inrättas.
Som ersättning för det nedlagda Rasbiologiska Institutet då?

Mänskliga rättigheter, folkrätt … ska vara hörnstenar i svensk utrikespolitik.
Men svenskarna är inte värda något sådant? Här kan staten ostraffat kränka integritet och äganderätt.

För övrigt var det mycket luft och tom retorik i regeringsförklaringen. Nu får man hålla i minnet att vi har en representativ demokrati. Här är politikerna som vanligt folk, fast dummare. De är ju inlåsta i sina politiska dogmer.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Ur regeringsförklaringen

  1. Åke Sundström skriver:

    ….och allt detta elände beroende på att Fredrik Reinfeldt och hans självmordsparti avskaffat vårt demokratiska styrelseskick, genom att vägra att ta hänsyn den majoritet av hans egna väljare som hade föredragit en uppgörelse med SD (som med säkerhet skulle ha ställt ganska låga och rimliga krav). Själv går han fri, medan hans väljare och Sverige som nation straffas. Nu återstår bara frågan om moderaterna tänker fullfölja sitt harakiri genom att lägga ner sina röster om SD ”hotar” att stödja Alliansens budgetmotion? Än finns chans att undvika ett totalt sammanbrott. Hög tid för SvD:s förre chefredaktör Mats Johansson och andra ansvarskännande partimedlemmar att höja sina röster och rädda det sjunkande skeppet.

    För att återupprätta demokratin och göra verklighet av grundlagens stolta, men i dag grundfalska, devis om att ”all makt utgår från folket” krävs en grundlag som, liksom den amerikanska författningen, garanterar rätten till liv, frihet och egendom (”life, liberty and property). Det betyder bl a att vi, liksom Schweiz, måste införa beslutande folkomröstningar för att förhindra ombuden på Helgendsholmen och i kommunala församlingar erna att fatta beslut som klart strider mot folkviljan. Vilket i dag är mer regel än undantag.

    Ett tungt ansvar vilar också på den s k intelligentian, som ser sönderfallet men räddhågat tiger av omsorg om sina egna positioner och sinekurer. Mest bedrövligt är att även de sant liberala krafter som borde föra förnuftets talan, t ex Neo och Axess, alltför ofta hukar i sina skyttegravar och undviker det nödvändiga klarspråket. Inte minst i den för ekonomin så viktiga klimatfrågan, men också generellt när det gäller den djupa demokratiska krisen.

    • mats skriver:

      Ja, på något sätt känns som om Reinfeldt tog på sig den enda fallskärmen ombord när han hoppade ut och lät övriga partikamrater störta mot en säker död.

      Det finns en möjlighet att regeringsförklaringen var en massa önskedrömmar, nyckelord som Löfvén var tvingad att bocka av, men som inte resulterar i politiska beslut.
      Det ena scenariot är att det går riktigt fel.
      Det andra är att låsningen i kammaren är så total att inget händer.
      Den som lever får se!

  2. Thomas Gunnarson skriver:

    Det där med ”politisk walkover” till byråkratin missade jag…
    Oj.. Det låter inte bra alls…
    Nästa Nord-Korea…

    • Åke Sundström skriver:

      Nu var det förstås en ganska vag och svårtolkat formulering, detta med ”nya styrmodeller”. Visst pekar detta i fel riktning, men det behöver kanske inte vara så illa som Mats befarar.

      Talet om ”100 procent förnybar energi” tar i mina ögon stollepriset, medan det mest beklämmande men samtidigt smått skrattretande är löftet är att brännmärka SD som ett ”antidemokratiskt parti” – som om den svenska demokratin inte har redan har alla de fiender den kan behöva. En positivt tolkning är att Löfven inte själv hunnit eller orkat granska och godkänna alla enskilda formuleringar.

      I vilket fall lär ju få av alla hans punkter godkännas av riksdagen. Läget ändras först om c eller fp kastar in handuken och degraderar sig till det lydparti som Löfvén behöver för att överleva 1-årsdagen. Spännande att se hur det farsartade spektaklet slutar.

      • mats skriver:

        Som kanske framkommit litar jag inte på varken röda eller gröna socialister. När de skriver så där så anar jag ugglor…

        De har ansträngt sig att skriva ihop en regeringsförklaring som ska kännas statsbärande, men med de bevekelsegrunder de redovisar blir det hela tragikomiskt.
        Snart kommer vi att få se en sketch där en besviken väljare går in i en butik, lägger en död papegoja på disken och säger, ”Det här är en död regering!”
        Varpå butiksinnehavaren, som på pricken liknar Stefan Löfvén, säger, ”Nej, den är inte död, den samlar krafter.”
        OSV.

  3. Samuel af Ugglas skriver:

    Sverige hade varit bättre betjänt av en fyraårig expeditionsministär.
    Under tiden kunde SD tvingat fram en grovsanering i den socialistiska svenska lagdjungeln och återgett medborgarna äganderätten och ett okränkbart privatliv!
    Löfven har redan skapat rubriker i USA med sina funderingar kring Palestina.

  4. Niklas skriver:

    Mats! Du glömde att mer skog skulle avsättas till reservat, liksom fler marina reservat skulle inrättas.

    Mer byråkrati och byråkratiskt godtycke innebär väl också rejäla skattehöjningar. Ska vi rent av gå om Danmark som högskatteland?

  5. Niklas skriver:

    Den långa marschen mot topplatsen som högskatteland har redan påbörjats http://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-hojs-skatterna/

Kommentarer är stängda.