Etisk jakt från bil

I Sverige anses det som ytterst oetiskt att jaga vilt från motorfordon. Jo, det är en åsikt, inte en absolut sanning även om det vanligtvis framställs som en sådan. Trots att man i andra länder tillåter jakt från motorfordon räknas det nog som en av de värsta synder en svensk kan begå nuförtiden. Så avskyvärd är denna oetiska syssla att man inte ens får ha inspelade lockläten på en mekanisk eller digital manick för att locka till sig jaktbyte.

Att det blivit så menar man beror på att djur inte hunnit vänja sig vid att förknippa de farliga människorna med motorljud. Det krävs många generationers umgänge med faran för att djur insitinktivt ska jämställa en motors rytande med lejonets. Dessutom anses det för enkelt att komma nära djuren med ett motorfordon, eftersom dessa fordon ofta är snabbare än det jagade djuret. Likväl jagar länsstyrelsernas tjänstemän allehanda djur från både bil, snöskoter och helikopter när de ska sövas för att bli märkta eller flyttas. Då är det inte oetiskt. Ändamålet helgar på något sätt medlet.

Men som alla ägare av katter, hundar och lantbrukets husdjur vet, lär sig djuren snabbt att förknippa motorljud med människor. De lär sig till och med mycket snabbt vilka motorljud från individuella fordon som hör ihop med husse, matte eller mat.

I dessa tider när höstmörkret faller varnas det för att vilt är svårt att upptäcka längs vägarna och kollisioner kan inträffa när man minst anar det. Men ingen ser det oetiska i att vänja djur vid att bilar och motorljud är ofarligt. För det är ju den slutsats viltet dragit eftersom de aldrig jagats från motorfordon. En skogsmaskin betyder ofta mat, inte fara.

Så av etiska skäl kanske vi borde jaga ganska mycket från bil. De djur som hinner undan lär sig snabbt att om man inte gömmer sig blir man skjuten från det där rytande monstret. Det vore mycket billigare än viltstängsel längs våra vägar. Logiskt sett borde det även vara betydligt mer etiskt att jaga en viss del från motorfordon än att köra på djuren och låta svårt skadade djur gå undan till en plågsam död. Men logiken kanske inte gäller här?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Etisk jakt från bil

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Ungefär som att alltid skjuta på varg så fort man kan…
  Det innebär att vargen förknippar människor med fara.
  Numera betraktar vargen människor som presumtiva bytesdjur. Det som gör att de ännu inte gått till anfall är bytesdjurets självsäkra uppträdande i naturen…
  Du vet, vi tror ju att vi är störst, bäst och vackrast.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Jag har levt med det ”vilda” sedan koltåldern men det är nog första gången jag upplever att någon ”vågar” ha synpunkter på hur statliga och länsstyrelsetjänstemän behandlar statens vilt på privat egendom. Aldrig någon som ifrågasätter det, var finns alla djurskyddspoliser och andra besserwissrar, vilket jag anser är mycket avslöjande på hur ensilda medborgares rättslöshet har brett ut sig med socialisternas hjälp! Alldeles utmärkt Mats om Du kan avslöja dessa ”oetiska” tilltag!

Kommentarer är stängda.