Konfliktmineraler

På SvD Brännpunkt skriver den 24 november en samling bekymrade personer om hur så kallade konfliktmineraler i Demokratiska Republiken Kongo är upphov till konflikter och våld. Konfliktmineraler är allt från guld och diamanter till sällsynta jordartsmetaller och annat som används i elektronik. Laglösheten i utvinningen av dylika konfliktmineraler är ett stort problem på många håll i världen.

Dagen innan har TV4 Nyheterna ett entusiastiskt reportage om att guldvaskningen ökar snabbt i Sverige, cirka 7.40 in i programmet. Hemliga sällskap letar efter guld över hela landet. Varken guldletarna eller TV4 verkar ha koll på att prospektering kräver tillstånd och att utvinning kräver brytningsptillstånd samt avtal med markägaren. Och nej, att plocka med sig stenar eller mineral från annans mark ingår inte i allemansrätten. Det finns det till och med dom på.

I reportaget visas hur de entusiastiska guldgrävarna gräver sig in i åbankar, flyttar jordmassor och släpper iväg slam i vattendragen. Reportern säger att det är stora mängder jord som måste gås igenom för att finna lite guld. Men om nu inte markägaren får rensa sina diken lite försiktigt utan samråd eller tillstånd från myndigheterna, bland annat av hänsyn till risken för sedimentering av slam nedströms, varför skulle då dessa inkräktare få göra det utan restriktioner?

Men allemansrätten då? Nej, den är inte det minsta tillämplig på denna fråga. Tvärtom, detta är bara en tydlig illustration till varför den måste skrotas eller kraftigt inskränkas. Om inte, och om svenskar och andra tar sig allt större friheter på andras mark kommer konflikterna garanterat skärpas.

Konfliktmineraler, vi kanske har det mycket närmare än vad storstadsvenskarna tror. Men våra politiker och media vill inte låtsas om den verkligheten. Ungefär som i vilken ordinär bananrepublik som helst alltså.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Konfliktmineraler

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Javisst!

 2. Rutger skriver:

  Ännu ett exempel på smygsocialiseringen i vårt land där våra journalister gärna hjälper till. Journalister arbetar flitigt på att undergräva förtroendet för sig själva.

 3. Ingemar skriver:

  Artikeln hänvisar till en dom. Lägg gärna upp en länk till den domen. ”Och nej, att plocka med sig stenar eller mineral från annans mark ingår inte i allemansrätten. Det finns det till och med dom på.”

  • mats skriver:

   Tror det är länge sedan, så den kanske inte finns digitaliserad. Gunnar Wiktorsson nämner den domen i sin bok ”Den grundlagsskyddade myten.” Ska se om jag kan få fram ett diarienummer.

Kommentarer är stängda.