Strejkvakten slog till

Vi har nog underskattat Stefan Löfvéns lärdomar från fackföreningsrörelsen. Han är van att osminkat ställa de krav han vill ha tillgodosedda. Om motparten tvekar eller säger nej, smäller han till med strejk- eller blockadhot. Det gjorde han nu också.

Med opinionssiffror på väg upp för S, men ner för MP, var det garanterat att hans regeringspartner inte ville ha ett nyval. Nu tyglar han dem precis som han själv vill. Alliansen gjorde ett dåligt val. Ledarpartiet saknar ledare, ett par av de andra är stundtals ifrågasatta. De ville inte heller ha ett nyval.

Blockpolitiken, där två block utan egen majoritet står mot varandra, är inte avskaffad. Den är numera för enkelhets skull ersatt med endast ett block, som alltid kommer vara i majoritet. Vem som styr det blocket kommer dock möjligen att skifta. Den stora fråga som då infinner sig är, vad ska vi med väljare till?

En sak som kommer fram i analyserna av beskedet från sextetten är att regeringsduglighet handlar om att inte göra som man lovat. Jo, just det! Regeringsduglighet handlar om att sitta kvar vid makten fastän man egentligen förlorat den eller aldrig nådde kvalgränsen. S+MP nådde inte gränsen, men kom närmast och fick därför chansen. De regerar inte med sin egen budget. De visar nu sin regeringsduglighet genom att ge upp alla löften mot att alliansen också ger upp sina löften. Enda kravet är att S+MP ger alliansen samma chans om den når längst i nästa val. Kohandel hette det vanhedrande epitet från förra seklet. Nu är det satt i högsätet.

Med ett avskaffande av vallöften, vad är det då partierna gårt till val på vid nästa val? Vad är det väljarna förväntas ta ställning till?

 

P.S. Detta är publicering nr. 1700 på Frihetsportalen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Strejkvakten slog till

  1. Errbe skriver:

    Alltså: Varför skall någon riksdagledamot i Alliansen lägga arbete på att skriva en motion, när det ändå är klart att han/hon inte får rösta på den själv ens ? Det skall vara sosse/miljöpolitik istället.

    Varför skall ledamöterna från SD gå till Riksdagen alls, när demokratin är satt ur bruk, så att det inte spelar någon roll vad de gör där. Åtminstone under de närmaste fyra åren.

    Jag föreslår att SD-ledamöterna ”går i strejk*” och inte visar sig i kammaren, men reser landet runt och håller möten i varje by. Då kan de utan omskrivningar avslöja hur infantilt media förtalat och ljugit om SD. Hanteringen av DN:s intervju med Björn Söder är ett illustrativt exempel.

    ”Decemberöverenskommelsen” har i princip gjort Riksdagen onödig.

    • mats skriver:

      Ja, de kan ju lämna en ledamot som lämnar in partiets reservation mot sextettens beslut.

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Om jag röstat på Moderaterna gör jag det för slippa komma i klorna socialistiska kleptokrater typ Löfven. Säljer Reinfeldt och Batra sina ruttna själar till Löfven är det omöjligt att uppfatta det som något annat än ett rent förräderi.
    Det finns en lösning i horisonten för att utrota socialismen. Fram till 2018 får vi bara önska oss att de ”nya svenskarna” (nutida imperialister från fjärran länder) hinner skapa ett nytt fräscht parti i Sverige, dom är ca 2.000.000 röstbenägna! Jag är helt övertygad om att Sverige skulle regeras ärligare och mer kontant om dom gjorde gemensam sak med SverigeDemokraterna. Framför allt skulle medborgarna få konstaterat hur socialisterna degenererat ca 7 miljoner SVENSKAR!
    Gott Nytt År, vänner.

  3. Niklas skriver:

    Har månne SD fått sig en egen dolkstötslegend till skänks av sextetten?
    /Niklas

    • mats skriver:

      Kanske, ja och nej. Dolkstöten antas väl utdelas i ryggen. Detta verkar mer vara ett försök till frontalangrepp på SD.
      Än så länge har inte sådan taktik fungerat. Den tillåter SD att spela förfördelad part och öka sina sympatier.

      I ett annat perspektiv förlorar Sverige för att dels alliansen placerat sig själva på läktaren. Det kommer att kräva mycket för att komma in i matchen igen. Dels för att dagordningen kommer att domineras av invandringsfrågan, som i och för sig är viktig och inte ska fuskas bort, men det finns många andra viktiga frågor som inte bör hanteras med låsningar mot SD i missnöje över deras position i invandringsfrågan.

  4. Samuel af Ugglas skriver:

    Löfven har om jag förstått det riktigt, kämpat i hela sitt liv för att höja löner och urholka värdet på den svenska kronan. Hur stor löneförhöjning har han lovat den redan sedan tidigare korrumperade ”Alliansen”?

  5. Stefan Eriksson skriver:

    De folkvalda i Sveriges riksdag har abdikerat i så måtto att de för ”demokratins skull” värnar medborgarens intressen, så de är onödiga/överflödiga kanske rent av i ”utanförskap”.
    Jag ser framför mig hur enskilda tjänstemän vädrar morgonluft i det kompakta vakuum efter den totala ”härdsmältan” i vårt parlament.
    Vad majoriteten vill kommer att vara så urvattnat, så makten lämnas till byråkratin.
    ”Huk er i bänkera för nu ladder di om”.

  6. Åke Sundström skriver:

    Vilken kupp! Den kommer att gå till historien som en av de fräckaste i modern tid. Med våra statsvetares stöd, dessutom – i varje nestorn Leif Lewins, enligt ett radioinslag i dag.

    Det får nog betraktas som en underdrift, Mats, att kalla detta avtal kohandel, om än vanhedrande som du tillägger. Att kompromissa om mjölkpriser och kärnreaktorer må vara hänt, men att manipulera författningen, folkstyret, det demokratiska statsskicket är allvarligare än trivial kohandel i enskilda frågor.

    Samuel väljer, välbefogad i mitt tycke, ett hårdare omdöme när han gisslar Reinfeldts och Batras ruttna själar och talar om ett rent förräderi. Sign Errbe har fog för sin principiella slutsats att riksdagen med detta beslut gör sig överflödig under de kommande fyra åren. Och Stefan Eriksson talar om ett kompakt vakuum och en total härdsmälta i parlamentet. Rätt så.

    Nu införs, på ett tydligare sätt och utan väljarnas hörande, den parlamentariska diktatur som jag för egen del anser att Sverige har varit ganska länge, i varje fall alltsedan Reinfeldts tillträde som partiledare. Att kalla sig det nya arbetarpartiet var inte bara en taktisk fint, som många tror, utan en medveten accept av socialdemokratin som statsbärande parti. Fast med honom själv som klokare uttolkare och exekutor.

    Vilken beskrivning man än väljer, kvarstår att vi döms att leva hela mandatperioden med en sårig och förgiftande blindtarm i samhällskroppen. Det enda positiva är att ingen rimligen kan tveka om väljarnas hårda dom 2018, som borde sätta punkt både för denna skändliga uppgörelse och för nymoderaternas vantolkning av konservativ och liberal ideologi. Förhoppningsvis också för socialdemokratins dominerade roll i svensk politik.

    • Thomas Gunnarson skriver:

      Men detta rycker upp Lövfens status som politiker…
      Att folk just nu vill ha en hårdför politiker som kan matcha motståndarna i en svår situation…
      Sedan gäller det att han håller denna positionen hela mandatperioden ut!
      Det behöver inte innebära annat än att han just driver sin egen politik!
      De andra vågar inget annat än att acceptera det…
      Om han misslyckas, då blir det andra toner i skällan..
      Spännande tider.

  7. Niklas skriver:

    Det var just det jag menar med den nya dolkstötslegenden, att SD lätt kan vända detta avsteg från demokratin till sin fördel, genom att hävda att demokratin urholkas rejält för att stänga ute SD från vågmästarroll.

    • mats skriver:

      Jo, det är vi ense om. Men dolkstötslegenden brukar användas när man blivit sviken, huggen i ryggen, av någon man har ett avtal med, någon man litar på. Tror knappast att SD litat på sextetten.

      • Anders38 skriver:

        Folket har (otroligt nog) litat på Socialliansen, det är de som fått en kniv i ryggen. Detta kommer förmodligen gynna SD om de lyckas få fram sitt budskap i media. Så Dolkstötslegenden håller enligt mitt förmenande.

  8. Per-Olof Persson skriver:

    Det verkar som denna uppgörelse är impopulär bland moderaterna. Detta kan leda till ett öppet motstånd inom moderaterna gentemot partiledningen. Gissningsvis halveras moderaterna i nästa val, samtidigt som SD fördubblas.

    • mats skriver:

      Ja, frågan är om Batra alls blir vald till partiledare. Eller möjligen blir vald nu, för att bli utbytt inför nästa ordinarie val.

      Vissa, många, i alliansens partiledningar verkar inte förstå vad borgerliga väljare vill ha av sina politiker.

      • Thomas Gunnarson skriver:

        Världens chans för KD, om de byter partiledare.

        • Anders38 skriver:

          Världens chans för oss om bara Mats ville kontakta Lars Bern och dra igång någonting! 🙂 De får säkert med Lennart Bengtsson också. Thomas, du får bli jordbruksminister.

      • Anders38 skriver:

        Batra blir väl vald av samma anledning som Löfvén, det finns inget alternativ. I partier som hemfallit åt ränksmiderier och lismande så finns det ingen kompetens på kö när ledaren faller (läs Sahlin och Reinfeldt). De duktiga har flyttat till bättre ängar och kvar finns det vi ser nu…

  9. Niklas skriver:

    Heimdahls ordförande skräder inte orden http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-har-ar-borgerligt-hogforraderi_4217681.svd

Kommentarer är stängda.