Att administrera makt

Jag såg TV4s intervju med Robert King, som suttit 29 år i fängelse, felaktigt dömd. Det var några saker han sa, som fick mig att reagera. Främst att Svarta Pantrarna, en organisation han är och var medlem i, inte skilde sig så mycket från de som redan hade makten i synen på konstitutionen och att de inte ville ta makten på orätt sätt.

Det framgick inte när han dömdes eller släpptes, men 29 år ger vid handen att det bör ha varit på 80-talet han dömdes. Då var Svarta Pantrarna inte samma organisation som den som skapade rubriker på 60-talet. Det var definitivt en revolutionär grupp, som kunde tänka sig att ta makten med orätta medel.

Men, om han har rätt i att de har en stor samsyn med etablissemanget på konstitutionen kan man föra ett intressant resonemang om vad man kan och måste göra med makt. Något som även Machiavelli gjorde. I en konstitutionell och demokratisk kontext blir svaren något annorlunda än dem Machiavelli gav.

Jag förutsätter till att börja med makt åtkommen, eller kanske ännu bättre förlänad, i demokratiska val. När man väl fått den, måste man administrera den så att de styrda uppfattar att det finns rimlighet i hur styrningen/administrationen utförs. Klarar inte makthavarna det kommer de att bli bortröstade i nästa val.

I Sverige är uppenbarligen situationen sådan att en majoritet av väljarna inte känner att något av huvudalternativen har skött makten – administrerat den tillräckligt väl, under väljarnas hela livstid, för att få förnyat förtroende. Om dessa brister i administrationen uppstått hos politikerna eller hos deras anställda tjänstemän, är för det principiella resonemanget oväsentligt. Ansvaret att styra administrationen i medborgarnas intresse och på ett rättssäkert sätt, ligger helt på politikerna.

Men resonemanget är i stora delar applicerbart på makt åtkommen med våld eller bedrägeri. Sköter man inte administrationen så att livet fungerar för de styrda, kommer makteliten tvingas tillgripa allt mer repressiva åtgärder för att motverka missnöjesyttringar. Ett sådant samhälle styr mot totalitär diktatur. Detta kan fungera ett tag, men det normala är att det till slut exploderar. I vissa fall, som Sovjetunionen, imploderar systemet.

Så, vad händer då i ett fall som Sverige, där makten inte längre är legitim i majoritetens ögon? Den är det i synnerhet inte efter decemberöverenskommelsen. För att fungera och eventuellt vinna legitimitet, måste man hålla sig till sådana allmänna administrativa beslut som kan gillas av en bred majoritet.

Gör man inte det tvingas man ta till olika former av repressiva metoder. Samtliga kommer att undergräva förtroendet för makten och öka motviljan att rösta på dem vid nästa val. Vill Stefan Löfvén sitta kvar efter nästa val, kan han inte släppa fram några kontroversiella förslag på några områden. Den balansgången kommer att bli svår, eftersom en del medlemmar i regeringen har motstridiga önskemål.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Att administrera makt

 1. Jan Suhr skriver:

  Som jag har sagt förr, soffliggarna måste även räknas med i Riksdagens mandat. I senaste valet var det knappt 20% som inte röstade, alltså tredje största ”parti” och inte långt ifrån andra platsen. Alltså var femte person låter bli att rösta!

  Det enda sätt vi kan visa missnöje på är att inte rösta, vilket i sig är en förlust eftersom det är bortkastat.

  Det som skulle ge makt åt soffliggarna vore om alla icke-röster gav tomma stolar i riksdagen. Dessa tomma stolar röstade alltid emot i alla voteringar. Innan ett förslag läggs fram har man alltså 20% nejröster som man i så fall måste övervinna på något annat sätt. Det borde leda till bättre beslut i riksdagen och man skulle bli tvungen att hitta lösningar som fungerar för alla.

  Skulle man överföra denna princip till EU-parlamentet skulle de inte få något gjort alls där.

  Alternativet som en del EU-länder har är att man måste rösta, i de länderna har man runt 95% röstdeltagande även i EU-valet.

 2. kallepelle skriver:

  @Jan Suhr

  Detta verkar vara ett alldeles utomordentligt förslag med tomma nejstolar för soffliggarna i parlamentet. Danskarna försökte ju med ett ”tomma stolarparti” för något decennium sedan men de kom aldrig över spärren. En besparing på 20% på den allt dummare Riksdagen borde tillfalla fattigpensionärerna. Alltid bleve det väl någon krona per skalle för det är ju en dyr och våldsamt överdimensionerad och ytterst tvivelaktig verksamhet!

 3. mats skriver:

  Ja, rent matematiskt passar det bra att de som inte röstar blir representerade med en tom stol förutbestämd med en nejröst.
  Så länge vi behåller 4%-spärren får soffliggarna mandat. Men blir de färre än så, blir de utan. Redovisar man även denna konsekvens så inser man enkelt att vi inte har en verkligt representativ demokrati. Riksdagen representerar ju inte det verkliga utfallet i allmänna val.

 4. Thomas Gunnarson skriver:

  Det finns ytterligare alternativ.
  Man kan gå med i ett parti!
  Om tillräckligt många i ett parti har en annan åsikt än den som partiledningen har så byter man ut ledningen…
  Det skulle inte förvåna om detta kommer att ske inom M.

  KD kommer att inom det snaraste byta ut ledningen, om de vill finnas kvar..
  Björklund sitter löst, som det alltid blir i en sådan situation som FP är i….
  Annie Lööf är nog en så stor opportunist att hon byter åsikt om det bränner, så hon sitter nog kvar…

  Det spännande är väl SD som nu får massor av nya medlemmar..
  De kan förändra hela partiet till nästa val.

  Sossarna måste vara inne i ett rosornas krig.
  Det skall bli intressant att se när detta blir uppenbart…

  Och Mp och V.. Ja, där händer nog inte så mycket.

 5. Sten-Arne Persson skriver:

  De formella makthavarna i Sverige är riksdagsledamöterna och de regeringsledamöter de utser. De verkliga makthavarna är SVT, Bonniers helägda TV4 och alla de tidningar de äger runt om i Sverige med DN i spetsen. Stampen som ägs av Familjen Hjörne med Göteborgsposten och en mängd så kallade liberala tidningar. Sedan har vi Aftonbladet Svenska Dagbladet (en vänster- och högertidning som ägs av koncernen Schibstedt). I Värmland ägs Nya Wermlands Tidningen, och de flesta andra tidningar, av familjen Ander.

  Alla dessa tidningar och TV-kanaler talar inte om för svenska folket när det första beslutet tas i riksdagen om en grundlagsändring, utan först när det slutliga andra beslutet tagits av riksdagen, efter det lagstadgade valet som skall ligga mellan de två besluten. Svensk massmedia tycker tydligen inte att detta angår Sveriges folk. Därför kallar jag vår svenska massmedia för förvillingsindustrin. Dessa krafter kollrar helt och hållet bort vårt folk. Och misskrediterar våra folkvalda om de någon gång säger något som inte är politiskt korrekt.

  I samband med valen ser de till att genom täta opinionsundersökningar anpassa informationen till ”valboskapen” så att det på valdagen är dött lopp mellan de röda och de blå för att uppnå högt valdeltagande så att skendemokratin kan fortsätta ostört. Oavsett regeringsalternativ har utsugningen av svenska folket bara ökat oavsett vem som regerat enligt min mening.

  Enda sättet att återfå verkligt folkstyre är att se till att taktikröstningen upphör på grund av kamrat fyra procent. Detta kunde enkelt uppnås genom att röstsedlarna utformades med ett reservalternativ för den händelse att mitt förstahandsval inte kom över fyraprocentsspärren. Då skulle vi få en mycket bättre valrörelse utan detta ständiga taktiksnack. Sakfrågorna skulle få större betydelse och folkets möjligheter att slå ut dåliga partier och skapa nya livskraftiga partier med en politik som svenska folket verkligen valt. Frågan är bara hur man skulle få igenom ett sådant beslut i riksdagen. En annan sak som skulle få bra effekt på valet vore om all publicering av opinionsundersökningar förbjöds ett år före valtidpunkten.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Det hade hjälpt med att vi endast fick en valsedel. Som det nu är finns det ingen valhemlighet!

 7. dolf skriver:

  Avskaffa 4%-spärren. Varför i all världens värld skall en grupp som på 450 000 ha invånare (överslagsräknat 4,5% av befolkningen, även om inte alla av dem är röstberättigade) representeras av över 15 mandat, medan 350 000 (motsv. 3,5% av befolkningen) inte får en enda representant?
  Fast det absolut mest rättvisa, åtminstone vad representation gäller, vore ju egentligen att lotta ut platserna, på det viset skulle man få en representation som motsvarade både demografi och åsikter. Tyvärr innebär det ju också att 50% skulle ha lägre intelligens än genomsnittet … fast vid närmare eftertanke, så vore det förstås en klar förbättring.

 8. Sten-Arne Persson skriver:

  På vilket negativt sätt skulle mina förslag påverka valdebatten och demokratin i Sverige?

 9. dolf skriver:

  @Sten-Arne Persson
  Vet inte om det var mig du riktade dig till. Jag kritiserade inte dina lösningar per se. Jag har rent allmänt ett horn i sidan till 4%-spärren. Det är en godtycklighet som bidrar till likriktningen, och vad jag menar är att man inte behöver lösa problemen som 4%-spärren ger upphov till. Avskaffa istället problemet, dvs. 4%-spärren.

 10. Sten-Arne Persson skriver:

  @dolf
  Nej dolf det var en allmän fråga för att få igång ett meningsutbyte om lösningar för att förbättra demokratin. Min tanke är att få bort taktikröstandet utan att få mängder av partier att hantera i riksdagsarbetet när valet väl är avgjort. Jag tycker att det verkar räcka med det antal partier vi har idag. Mitt förslag gör att man inte förlorar sin röst om man röstar på ett parti som kommer under 4%-spärren. Det är då riskfritt att rösta på ett nytt parti som man sympatiserar med då man har rätt att ange ett andrahandsval. Detta skulle kunna leda till ett välbehövligt utbyte av partier som enbart klarar sig kvar på grund av de båda blockens taktikröstning. Det är idag alldeles för svårt för ett nytt parti att komma in i riksdagen, när de väl kommer in har de redan stelnat till.

Kommentarer är stängda.