Det sensationella med sanningen

ATL hade den 13/1 en notis från Nature Climate Change om att 30 datamodeller förutspår att en global temperaturhöjning med 1°C minskar världens totala veteskörd med 6%. Sedan har forskarna räknat om det i ton och fått det till 42 miljoner ton som i sin tur motsvarar 25% av den internationella handeln med vete. Observera skillnaden mellan total produktion och internationell handel.

Det underförstådda budskapet blir alltså att en höjning med 1°C ger en minskning med 25%. En katastrof! Om det vore sant. Men en sensation alldeles oavsett om det är sant eller inte. Sensationer det är pressens levebröd, den luft de andas, det blod som färgar deras löpsedlar och säljer produkten. Sanningen, vem bryr sig om den i pressen?

Men detta är bara ytterligare ett exempel på dålig vetenskap. Modeller är inte verklighet. Modeller skapade för att larma kring det inbillade klimathotet och publicerade i den ensidigt alarmistiska tidskriften Natures specialutgåva för klimathot, har mycket låg trovärdighet. Efter en stunds letande hittade jag forskningsrapporten, men den var inte fritt läsbar. Den som har en prenumeration kan förmodligen läsa den. I annat fall får den intresserade betala €30.

Det är också dålig joutnalistik av ATL att bara återge natures pressrelease utan faktakontroll och rimlighetskoll. Det är inte ens journalistik. Det liknar mer skrivbiträdesarbete. De angav visserligen källan, men i det moderna mediesamhället förväntar man sig en länk. Så att läsaren själv kan kontrollera att saken är rätt uppfattad, samt om där finns ytterligare information.

Det är den sortens seriös informations- och kunskapsförmedling som har framtiden för sig. Dessutom borde varje artikel följas av en möjlighet att kommentera. Då kommer läsekretsens vidare och berätta sakkunskap än den en enskild journalist kan skaffa sig under en livstid att snabbt ge viktiga perspektiv till övriga läsare.

Inget skulle vara mer sensationellt i medievärlden än en tidning som hänger sig åt att endast återge sanningen. Jag tror att det skulle gå att få lönsamhet för en sådan publikation. Allmänintresset finns för det. Jag återkommer med en granskning av en annan artikel som publicerats i NCC.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Det sensationella med sanningen

 1. B-J Bjurling skriver:

  50 medförfattare i en studie som bygger på datamodeller, nej, det ger inget seriöst intryck. Senthold Asseng är alltså en forskare som verkar i västra Australien. Vill man ta del av hans resonemang kan man läsa …
  http://www.researchgate.net/publication/230263334_The_impact_of_temperature_variability_on_wheat_yealds

  • mats skriver:

   Vänta till imorgon ska du få läsa om ”seriöst intryck” i klimatdebatten! 😉

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Världshandeln berör bara några stora företag, Cargill med flera…
  Förut ansåg man att runt 10% av världsproduktionen hamnade i världshandeln! idag runt en tredjedel…

  Oavsett så är det endast ett problem för importländer.
  Då de är i händerna på handeln. Dit hör Sverige.

Kommentarer är stängda.