Göteborgs svarta själ

Jag har tidigare skrivit om både broplaner och trängsleskatt i Göteborg. Nu har staden tagit ytterligare steg för att visa sina översittarafasoner. Sa jag att staden styrs av sossar och gröna sossar?

Folkomröstningen som hölls om trängselskatten i Göteborg, samtidigt med ordinarie val i höstas, gav ett mycket klart utslag. Göteborgarna vill inte ha trängselskatten kvar. Det är en rimlig gissning att de som inte fick chansen att rösta, för att de inte bor i Göteborg, i än högre grad ogillar att betala trängselskatt när de på E6 passerar staden.

Resultatet av folkomröstningen blev att staden fick ett nytt parti i fullmäktige och de fick igenom ett beslut att utreda andra finansieringskällor. Nyligen avslöjade SVT att någon sådan utredning inte finns. Då plötsligt kom det fram ett PM på några sidor, som hävdade att någon alternativ finansiering inte finns.

Kommunalrådet, Anneli Hulthén, säger öppet att de inte kan höja kommunalskatten, för en sådan höjning är redan intecknad för annat. Därför måste icke-göteborgare som passerar staden betala för deras politik.

Den bro som är planerad över Göta älv är för låg för fortsatt yrkessjöfart. Alla kommuner uppströms, inklusive hela Vänern har tillsammans med berörda industrier och rederier överklagat beslutet till domstol. Nu säger Göteborgs stad att de klagandes besvär ska lämnas utan hänsyn. De har nämligen ingen talerätt eftersom de inte är göteborgare! De är inte sakägare i Göteborgs angelägenheter.

Men svensk lag tillåter Naturskyddsföreningen och andra icke sakägare att överklaga och ändra myndighetsbelut om skogsavverkning och varggjakt, som exempel. Nog är det något som är allvarligt fel i de demokratiska processerna i Göteborg och i Sverige om de skulle lyckas vinna med den argumentationen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Göteborgs svarta själ

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  De politiska processerna har lämnat ”walkover” till ”dumstolar” som lyssnar på allmänna opinioner och mediabrus….
  Illa.

 2. john skriver:

  sverige dubbelmoralens land!

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Än värre, kommunisten Mikael Karlsson och Svante Axelsson konfiskerar rätten för ca 1.000 tals ägare till jord och skog runt Mälaren att bruka och nyttja sin egendom. Det görs i skuggan av ”Slussen” projektet i Stockholm. Det tycker jag är en skandal trots att jag inte äger en m2 mark i området. Hitintills har jag inte hört en enda politruk som yttrat sig.

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Du kan nog skriva om Örebro och andra städer på samma tema. För några år sedan var det på modet att förtäta (bebygga parker och rekreationsområden) i städerna och glesa ut landsbygden (ta bort servicen) från kringliggande landsbygd vilket man helt fräckt kallade till informationsmöten om i min och alla andra före detta kommuner (socknar) som tidigare tvingats in till Örebro stadskommun. Jag tror varken att stadsborna eller landsbygdsborna är betjänta av sådana propåer ovanifrån. Men politikans inriktning är solklar, landsbygden skall tömmas..

  Det är i grunden en allt för hög beskattning på låga inkomster (för låga grundavdrag) som tillsammans med inkomstbortfallsprincipen och vår orättvisa fördelning av familjestöden som driver in landsbygdsungdomen till städerna. Har man låga inkomster och bara en i familjen har arbetsinkomst så får man inte något stöd från samhället. När jordbruket i Sverige går med 74 procent i förlust enligt EU:s FADN- statistik för år 2011. Det vill säga att intäkterna i genomsnitt bara räcker till att betala 26 procent av kostnaderna för växtodling och djurskötsel, då faller inkomsterna bort helt och hållet när man inte blir ersatt för att man fostrar barnen gratis åt samhället och föräldrapenningen faller ut med c:a en femtedel av vad riksdagsledamöterna får när de är barnlediga och vabbar. Sjukförsäkringen faller bort helt och pensionen blir inte ens det man felaktigt kallar garantipension. Det är detta som är inkomstbortfallsprincipens effekter.

  Karriärmänniskorna som mot folkviljan har ordnat med detta system som gynnar dem själva så till den milda grad att de får daghemssubventionen på 160 000 kronor per år och barn när de lämnar
  bort barnen. Hur många har tänkt på att dagissubventionen är en skattefri förmån som de får utöver sina två feta löner tillsammans med rejäla sjukförsäkringsförmåner och höga pensioner . Att jämföra med bonden som får hugga ner skogen för att överleva samtidigt som hans fru tar hand om barnen utan ett öre i ersättning. Snacka om att inkomsten faller bort. Hur kan man kalla detta jämställdhet?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Det är ytterst få som varken orkar eller vågar att avslöja bedrägeriet Sten – Arne. Undrar hur många som har tillgång till så mycket basfakta som du?

Kommentarer är stängda.