Mediabilder

Tre unga ligister bär sig illa åt på ett lokaltåg i Skåne, de spottar på medpassagerarna, sparkar och slår på dem. Väktare varskos och tar hand om de tre på Malmö station. En av pojkarna, en nioåring, fortsätter att vara våldsam, spottas, slåss, sparkas, skallas och bits. En väktare sätter sig på honom och håller honom nere i väntan på polis. Han håller även för munnen på honom för att slippa bli bespottad. I det läget blir han filmad och filmen slår stort på nyhetskanalerna.

Polisen lägger omgående ned utredningen, mot bakgrund av händelseförloppet. För detta får de sådan kritik att utredningen öppnas igen. Det visar sig att de tre pojkarna är ensamkommande flyktingbarn som rymt från det boende där de placerats.

Pojkarna återförs till boendet, men när de dagen därpå skall föras till Immigrationsverket rymmer de igen och är sedan dess försvunna.

Nu börjar frågorna gå till socialtjänst, polis, boendet och immigrationsmyndigheten. Men ingen har något ansvar. Ingen har någon aning om ur man ska få kontakt med pojkarna och ingen tycks ha någon uppfattning om vad man ska göra med dem då.

Det hela ger intrycket av att vi gärna ska ha fri invandring och i synnerhet all världens vilsna barn ska vi välkomna hit. Det är ju så ädelt av oss. Men våra myndigheter ska inte ha något ansvar. Skattepengarna ska förbrukas till byråkrater och anläggningar med mera. Men de som står för fiolerna har ingen rätt att ställa krav på resultat. Låter det rimligt?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Mediabilder

 1. Åke Sundström skriver:

  Se där, ytterligare ett exempel på Fredrik Reinfeldts och hans allianskamraters tunga skuldbörda. Allt detta bara för att slippa tala med företrädare för 13 procent av väljarkåren och i förlängningen dessutom sätta demokatrin ur spel genom DÖ, decemberöverenskommelsen. Att dårskapen regerar är ingen nyhet, men har den någonsin varit så gränslös som nu?

  • mats skriver:

   Inte minst Romson och Fridolin har varit aktiva och krävt ännu mer av denna sorts politik.

 2. PerH skriver:

  Journalister är likt fyllot som tappat sina nycklar i mörkret men letar under en gatlykta för att det är ljusare där.

  • Åke Sundström skriver:

   Men PerH, ansvaret ligger i riksdagen, inte hos journalistkåren. Sådana bortförklaringar håller inte!

   Inte heller är problemet att MP numera inrangerat sig i vänsterblocket. Nej, moder Sveas stora bekymmer det senaste decenniet har varit att våra borgerliga partier valt att bedriva samma destruktiva politik som sina socialdemokratiska föregångare. Nåja, inte helt, men till ca 95 procent.

   De fyllon som letar borttappade nycklar (eller ideal) under gatlyktorna är Alliansens partigängare som seglar under falsk flagg. Med sann liberalism eller konservatism har de ingenting att att skaffa. Vilket ju f ö Fredrik Reinfeldt tydligt deklarerade inför valet 2010, utan protester från den lydiga partikadern (utom en äldre f d socialminister och talman som rakryggat valde att lämna partiet). Ytterligare en ledamot (Ann-Mari Pålsson) följde i dennes fotspår, men med den mindre storstilade motiveringen att den interna demokratin i riksdagsgruppen inte fungerade så himla bra. Big deal!

 3. robert skriver:

  Att ungarna bar sig illa åt på tåget innan vaktens ingripande… Finns det trovärdiga källor till dessa uppgifter?

  /robert

  • mats skriver:

   Det blinkade till med vissa bakgrunduppgifter som inte passade in i narrativet. Bland annat denna. https://twitter.com/Omnibussen/status/565207658471620609?cn=cmVjb3NfYmFja2ZpbGxfZGlnZXN0
   SVTs fula sätt att kalla omhändertagandet för misshandel, när väktaren endast försökte kontrollera pojken, är typiskt för MSM och deras önskan att bestämma hur verkligheten ska uppfattas.

   • robert skriver:

    En sida på Facebook?

    Segerlinds Fb-inlägg blev starkt ifrågasatt av olika anledningar men du anser att det är trovärdig?

    /robert

    • mats skriver:

     Det där FB inlägget och andra med liknande innehåll är minst lika trovärdiga som exempelvis SVTs klart vinklade rapportering där det de säger inte bekräftas av de bilder de visar.
     Tidigt i rapporteringen framkom att väktarna var tillkallade för att pojkarna uppfört sig illa på på tåget. Sedan ändrades bevakningen till ett mediedrev mot väktarna och i viss mån polisen.
     Varför tror du att polisen la ner förundersökningen omedelbart när de fått fakta klart för sig? Nej, jag tror inte att det i detta fall är ett utslag av att alltid fria väktare. Det handlar om att väktarna brukat de metoder som varit lämpliga i ärendet.

     • robert skriver:

      En journalistisk grundprincip är att man vill alltid ha minst två av varandra oberoende källor. Och sen förstås att källorna ska tåla en kritisk granskning.

      Facebooksidan du hänvisar till är inget vittnesmål. Fru Segerlind var inte på tåget. Hon är däremot gift med en ordningsvakt. Hennes make har själv sagt (till Aftonbladet till och med…) att han har berättat för henne om hur snacket har gått på jobbet. Så här har vi tredje eller fjärdehands uppgifter som sprider sig som en löpeld på internet.

      Man kan gott ha en negativ syn på massmedia men det betyder inte att man ska snappa upp och sprida kärringskvaller. Det skadar inte med lite kritisk tänkande.

      Har du fler källor som berättar vad som hände innan omhändertagandet?

      /robert

      • Anders38 skriver:

       Nyheter Idag har en ganska bra vinkling tycker jag. Inget från innan ingripandet dock men en filmsnutt som nyanserar ingripandet lite: http://nyheteridag.se/ny-film-visar-nar-9-aringen-sparkar-vakt-i-ryggen/

      • mats skriver:

       Anders hann före. Men även Eva Franchells mycket vinklade ledare i Aftonbladet avslöjar att pojkarna inte är oskyldiga offer för omotiverat våld eller övergrepp av ordningsvakt.
       http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article20295584.ab
       Polisen vägrar än så länge att överhuvudtaget lämna några uppgifter om vad som föranlett väktarnas ingripande.

       Vi får bara hoppas att den verkliga sanningen kommer fram i polisutredningen.

       • robert skriver:

        Att ungen sparkade vakten efter ingripandet är det väl ingen som har ifrågasatt?

        Min fråga gäller vad som hände innan. Ge mig lite hårda fakta. Levde de rövare på tåget eller är det bara kärringskvaller på nätet? Såvitt jag har kunnat se har ingen bekräftat facebookarens påstående. Om man inte vet vad som hände är det kanske bättre att inte uttala sig.

        ”Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga.” sa en vis man en gång i tiden.

        /robert

        • mats skriver:

         Om du tycker att MSM är kärringskvaller, så OK!

         Jag väntar på svar från polisen.

         • robert skriver:

          Om du väntar på polisens svar varför påstår du att du vet vad som hände innan? Det enda som verkar vara säker i denna soppa är att pojkarna plankade på tåget. Så mycket vet vi.

          Var har du bevis på att de ofredade resenärer på tåget?

          /robert

          • mats skriver:

           Nej, jag vet inte vad som hände på tåget. Men flera källor, inklusive Franchell påstår att de bar sig illa åt.

           Eftersom du tjatar har jag skickat mail till polisen i Malmö.

           Min poäng i denna historia är att man inte kan bortse från de händelser som ledde till väktarnas ingripande för att man ogillar väktarnas för den oinvigde till synes hårdhänta agerande.

 4. Anders38 skriver:

  Jag vet inte om du riktar dig till mig, jag vet inte vad som hände innan. Dock vet jag att OV skulle hålla kvar grabben tills polisen kom, och han ser av de båda filmerna ut att göra ett bra jobb, skyddar både sig själv och pojken från att bli allvarligt skadade, knäna stabilt i golvet på sidorna om den nedlagda för att undvika tryckskador. Polis understödjer när de anländer. Jag tror inte vi kommer att finna varandra bättre men jag uppskattar dina pressetiska strävande och hoppas att många följer i dina fotspår.
  Och eftersom vi slänger ordspråk omkring oss så tackar jag för mig och hänvisar till Ordspråksboken 21:9

 5. mats skriver:

  Jag har fått svar från polisen. De lämnar inte ut några uppgifter så länge förundersökning pågår. De hänvisar till förundersökningssekretess. Vid en muntlig kontakt, de ringde mig som svar på mitt mail, uppger de att jag är en av 29 journalister som frågat vad som egentligen hände. Ingen har fått något svar i sakfrågorna. Alla får vänta på att förundersökningen blir klar och och eventuellt åklagarens beslut om vad som kan meddelas allmänheten.

  Den journalist eller tidning som påstår att de vet vad som hände, har antingen fel eller uppgifter som de borde meddela förundersökningsledaren. Med alla påståenden som är i omlopp är det bara hoppas att går att sortera ut vad som är sant.

  • oppti skriver:

   Vad som föregått ingripandet är mindre relevant för vaktens beteende.
   Pojkens möjliga försvar när han ligger omhändertagen är spott och bett, något vakten till synes ville undvika få del av.
   Medias försvar är väl svårare att förstå.
   Skall grabben släppas loss om vakten uttryckligen fått besked om motsatsen? Går det att förhindra att huvudet kan röra sig?
   Även en nioåring är en människa som har ansvar för sitt egna beteende i ett kritiskt läge.

   • mats skriver:

    Som titeln på denna artikel anger är det främst medias skildring av händelsen jag vill analysera. Vad de säger och skriver stämmer inte riktigt med vad de visar i bild.

Kommentarer är stängda.