Momsbluff i försäkringsbranschen

Jag har naturligtvis vetat om det tidigare, men inte tänkt på konsekvenserna. Som de flesta vet är premien på försäkringar inte momsbelagd. För att jämna ut den obalans skattemyndigheten upplever, så får inte försäkringsbolagen lyfta momsen på varor och tjänster som krävs för att reglera en skada. Det i sin tur betyder att försäkringsbolaget måste prisa in momsen redan i premien. I klartext så betalar man moms på försäkringspremier, men den redovisas inte på något sätt.

När ett försäkringsbolag reglerar en skada med ett försäkrat företag som är momsregistrerat så debiterar de inte bara självrisken, utan även momsen på det belopp åtgärdandet av skadan kostat. Då får företaget lyfta momsen mot momsen på sina intäkter. Detta är egentligen det enda stället där momsen på försäkringar syns.

Så när någon påstår att försäkringar inte är momsbelagda, är det en sanning med en mycket stor (25% noga räknat) modifikation. Försäkringsbolag är inga välgörenhetsinrättningar, de vill tjäna pengar, gärna så mycket som möjligt, till ägarna och till den personal som har bonus i avtalen. Momsen bakas in redan när offerten för en försäkring sätts samman.

Den stora frågan är, varför anser staten (skattmasen) eller försäkringsbranschen att denna otydlighet i beskattningen av vår trygghet ska finnas? Varför ska inte denna verksamhet redovsia sina kostnader öppet?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.