Det har tidigare spekulerats i om Grekland skulle tvingas lämna valutaunionen och då kanske av eget val lämna EU helt och hållet. Detta har kallats för Grexit, av Greece och exit. Alltså frågan om grekland kommer att lämna EU
I Storbritannien har UKIP ställt frågan och de konservativas premiärminister David Cameron har lovat en folkomröstning i frågan om han blir omvald den 7 maj. Om detta har det varit diskussion länge och jag har skrivit om det flera gånger. Detta kallas sålunda Brexit, med hänsyftning på Britain. Osäkerheten om framtiden tycks öka i Storbritannien, enligt en ny undersökning.
Även i Holland har frågan varit uppe utan att det blivit någon allvarlig debatt i frågan. När Irland skulle folkomrösta om Lissabonfördraget så blev det nej. Även då spekulerades det i om Irland skulle kunna vara kvar i EU. Det ordnade man genom att folkomrösta tills svaret blev ja till Lissabonfördraget.
Nu lovar även franska Nationella Frontens Marine Le Pen en folkomröstning om utträde sex månader efter att hon blir vald till Frankrikes president 2017, om hon blir det.
Detta är alltså en av de absolut tyngsta grundarstaterna som nu ifrågasätter nyttan av vad man skapat. Skulle Frankrike gå ur måste unionen falla. Allt annat är otänkbart.
När får vi se ett svensk parti som på allvar ställer frågan om Swexit?
Den europeiska gemenskapen har definitivt inte utvecklats till det vi blev lovade inför den svenska folkomröstningen om inträde. Av den mycket hyllade och utlovade subsidiaritetsprincipen blev intet. På ett sätt känns det som om Sverige gick med i unionen och förstörde den genom att tillföra svensk socialdemokrati och svensk funktionssocialism. De flesta svenskar, åtminstone på den borgerliga sidan, som röstade för ett medlemskap, gjorde det för att slippa de svenska sossarna. För att skapa en överstatlig spärr mot svenskt sosseri. Det blev precis tvärtom.
Huvudet på spiken! Det var exakt så jag tänkte när jag röstade. Känner mig grundlurad idag.
Principen om ett enat Europa är riktig men vi har inte den politiska och kulturella möjligheten att nå dit fullt ut som det ser ut idag. Fri handel, fritt resande, fri arbetsrätt och studierätt är rätt och riktigt för Europa. Marknaden EU är större än USA och Japan tillsammans så vi borde ha möjligheter att kunna bli något bra.
Problemet som jag ser det är att de nationella politikerna inte vill underordna sig en EU-president, se bara på vem som valdes till det. Det är en blek, intetsägande person utan några direkta ambitioner verkar det som.
Vi har i Sverige inte heller någon nyhetsbevakning av EU som är värd namnet och därmed kommer inte viktiga frågor till vår kännedom och glider igenom utan debatt.
En enhetlig valuta är också riktigt, att Grekland inte passade in i systemet visste man redan innan Euron infördes med man lät dem vara med ändå.
Jag skulle gärna se att några viktiga regler infördes gällande de nationella valen inom EU och själva EU-valet.
1. Alla länder skulle ha val till sina parlament på samma dag i alla länder, med 4 års mellanrum. Som det är nu så krockar ofta val i enskilda länder med viktiga EU-frågor och politiker i dessa länder lägger EU-arbetet åt sidan.
2. Valet till EU ska då förskjutas 2 år från de nationella valen så att det kommer mellan de valen. Då slipper man den hets som vi hade förra året i Sverige.
3. Som jag sagt tidigare, soffliggares röster ska också räknas och då representeras av tomma stolar som alltid röstar nej. Alternativet är att det blir obligatoriskt att rösta som vissa EU-länder har idag.
EU som princip har en framtid men alla Européer är nog idag överens om att det nu blivit helt fel. Att gå ur löser inte problemen utan kommer bara att göra allt värre, man måste gå samman och lösa det hela och då med en stark ledare som prioriterar saken. Det behövs också en klar och tydlig författning modell USA.