Vi är bara ute efter era pengar!

Euractive skriver om ett initiativ från en mängd NGOs att ta befälet över företagen. För att säkra att de fattigaste länderna och de fattigaste människorna får all den välfärd de har ”rätt till”, har ett antal NGOs sammanställt en lång lista på hur de vill styra företag, banker, kapitalmarknader, ja rent av staterna själva. Listan finns att ladda ner från FNs hemsida som pdf, här.

Någon som hört talas om organisationerna Secours Catholique, Concord, Brot fur die welt, Center of Concern? De har alla sina nischer, men främst att försörja sig själva på att vara mellanhand mellan givare och mottagare. I processen hoppas de skapa sitt socialistiska drömsamhälle. I sin begäran poängterar de med fet stil: Instead of adapting development finance to today’s financial mechanisms, it is urgent that we put finance at the service of public interest. Istället för att anpassa finansieringen i utvecklingsländerna till dagens finansiella system, är det brådskande att tvinga finansmarknaden att verka för det allmänna bästa. (min översättning)

Dessa NGOs samlas i något som kallas Coordination Sud, med uppgift att tvinga fram mer skattepengar från staterna i norr till staterna i söder. De kallar det rättvisa. Även välkända Oxfam är med på noterna.

Dessa NGOs pekar ut tre händelser i år där de anser det särskilt nödvändigt att deras förslag får gehör. Det är givarkonferensen i Addis Abeba i juli, det andra är mötet i september som ska sätta nya utvecklingsmål istället för ”millenniemålen” FN satte upp år 2000 och som löper ut i år. Det tredje är naturligtvis COP21, klimattoppmötet i Paris i december.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vi är bara ute efter era pengar!

  1. Thomas Gunnarson skriver:

    Du tar det för bokstavligt…
    se det tvärtom istället så blir det tydligare….

  2. Niklas skriver:

    Hmm, den rubriken kunde nog passa minst lika bra på en hel det s.k. naturvårds och miljöorganisationer också, vars våta dröm tycks vara att skydda markägarens egendom från markägaren. Änok är väl ett typexempel… http://www.skogsstyrelsen.se/Myndigheten/Nyheter/Nyhetsarkiv/Hogsta-forvaltningsdomstolen-avslar-overklagan-om-Anok-/

Kommentarer är stängda.