Momskriget väntar

Flera EU-länder vill ändra sina momssatser, för att stimulera ekonomin inom en viss sektor. Naturligtvis finns ett momsdirektiv i botten. Där betraktas inte elektroniska böcker som böcker på samma villkor som tryckta böcker. Frankrike och Luxemburg vill sänka bokmomsen på tryckta alster, men inte med samma procentsats, naturligtvis.

Här kommer de båda i konflikt med momsdirektivet, som om jag minns rätt, säger att inget land får ha mer än tre olika momsnivåer. Även Sverige har tidigare fått anpassa sig till detta när det gäller avgifter för kultur. Indirekt kan man väl säga att ROT och RUT är ett slags återbetalning av momsen till icke momsregistrerade parter. Ett sätt att smita runt direktivet helt enkelt.

Andra verksamheter man önskar stimulera med sänkt moms är ridning på häst, övernattning på hotell, byggande av skolor, eller momsen på lantbruksmaskiner, beroende på vilket land vi talar om.

Är detta början till slutet för den samhällsskadliga momsen? Kan det leda till en allomfattande debatt om skatter och dess ändamål, nödvändighet med mera?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Momskriget väntar

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det största hotet mot vår sammhällsskadliga politiker och den lika skadliga ”momsen” är väl att medborgarna börjar byta varor mot tjänster och vise versa, en fungerande marknad med andra ord utan inblandning av tredje part. Därför ligger det i politikernas intresse att livsmedel produceras i så stora fabriker som möjligt, mjölk. kött och till en viss del ägg. (Sovjetiska kolschoser i färskt minne)
    Jag har lite svårt att tänka mig vänsterjournalisterna på Södermalm i Sthlm kan trängas runt en mjölkfabrik någonstans i landet för att köpa en liter mjölk. En modern form för livsmedelsransonering utan allt bekymmer med papper och kristidsnämnder etc.

Kommentarer är stängda.