Opposition i grossess

Efter riksdagsvalet 2014 abdikerade alliansledaren utan att bjuda till strid om regeringsinnehavet. Fredrik Reinfeldt lämnade walk over. Sedan lade sig alliansen platt för att DÖ. Nya opinionsmätningar visar, helt väntat att allianspartiernas väljare är urförbannade på hela agerandet.

Dessutom verkar det vara så att två av de unga kvinnliga partiledarna anser det vara ett lämpligt tillfälle att ta time out från politiken för att föda barn. Jag vet att de inte själva kallat det för time out, men alla vet att det i princip är omöjligt att bli mor och samtidigt hålla fokus och hög aktivitet på nationell och internationell politik. Det svårt nog att bli far och klara av det. Skulle män tvingas gå igenom det kvinnor gör för att bli föräldrar skulle de ha precis lika svårt att ägna rättmätigt intresse åt politiken.

Problemet är alltså att partierna valt att låta sig företrädas av ledare som under större delen av mandatperioden inte är närvarande. När man valde att gå i opposition och det är faktiskt självvalt, kunde man som väljare förvänta sig att de skulle reflektera över valutgången och det förspillda regeringsinnehavet. Att det skulle komma signaler om att de tänker om och tänker nytt, helt enkelt.

Men icke! De drar sig tillbaks för att föda barn, coccooning i familjens trygghet. Det skulle förvåna storligen om det kommer någon nytänkande politik ur dessa aktiviteter till nästa val, om vi ens får välja igen. S-regeringen kanske tycker det är så bekvämt att få regera utan opposition att de vill förlänga DÖ, vilket de har option på. Ett litet köttben utkastat till alliansen, så är demokratin i Sverige överspelad för ett ännu längre tag.

Det är inte storslagen revolution alliansen ruvar på, det småskalig reproduktion. Det duger inte som politisk strategi.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Opposition i grossess

 1. Gunnar Littmarck skriver:

  Svensk politik är den mest kortslutna demokratin och samhällsutvecklingen som längst från folkviljan. Detta är varför Sverige intressant ty jag tror att den sociala krasch som följer på kortslutna demokratier med höga skatter och många kulturer som har störst lojalitet till egna grupper och inte samhället kommer först i Sverige. Högskattesamhälle kräver att medborgarna är mer lojala till samhället än sig själva och egna grupper vilket i sin tur kräver en fungerande demokrati där medborgarna känner att deras vilja och önskan driver samhällsutvecklingen. Före 2020 misstänker jag att kraschen kommer vad som växer upp därefter ska bli lika intressant att iakta men även det på distans.

  • mats skriver:

   En god observation! Jag har redan börjat skriva på ett snarlikt tema, kommer snart.

   • Gunnar Littmarck skriver:

    En av de viktigaste retoriska grepp du gett mig med bakgrund i din artikel är ”kortsluten demokrati” det är stark, och upprör därför uppstår tillfälle att fördjupa och skapa åsiktsändringar.

    Tackar för det Mats.

    Vad gäller Sverige känns det så sorgligt, men för eller senare måste man bestämma om man kan ändra utvecklingen, om inte flytta till en region där samhällsutvecklingen är mer stabil och resursskapande.

    Sverige kännetecknas av instabil och resursdestruerande utveckling som accelererat de sista årtiondena.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  När ”sharialagarna” införts så behöver de svenska kvinnorna som blir över knappast bekymra sig om den utpräglat socialistska svenska ingenjörskonsten.
  När väl ursvensken stämplats som islamofob kommer det förmodligen att gå väldigt fort.

 3. JIMMY skriver:

  Kommer något tänkbart möjligt hypotetisk framtida Old School frihetligt liberalt västvärld klassiska värderingar parti – att kunna orka kravla sig upp över de 51 % i Sverige som numera efter( DÖ platt fall )krävs om man skall kunna störta ner eller hugga de månghövdade två huvuden Hydra på samma odemokratiska media fascist politiska särintresse kropp…

  Svar knappast- men till vilket bra land kan då idag obildade födda Svenskar av ohejdad vana emigrera till!!

  Då alla rika låg bensinskatt el-skatt samt ej troende välunderättade på klimat religionen bluffen som likt Svenska politiker vill och önskar lämna över Svenska beskattningsrätten till ej folkvalda FNs politiska IPCC Brittiska banksläkter!!! Numera kräver dessa länder ( Skilled Immigrant Worker) det som förr kallades för arbetskraft invandring i Sverige 1960 talet!! det duger inte att vara analfabet i dessa länder…

 4. Niklas skriver:

  Att decemberöverenskommelsen är ett hån mot demokratin, instämmer jag livligt i. Dessutom är det litet märkligt att KD väljer en partiledare som påbörjar partiledarskapet med mammaledighet. Annie Lööf är ju däremot mer varm i kläderna.

  Däremot tror jag att mammaledigheten kan generera en del nya idéer. Min egen erfarenhet är att många nya idéer skapas just när man befinner sig utanför vardagslivets upptrampade stigar. Så jag skulle inte bli förvånad om nya goda idéer skulle födas under mammaledigheterna.

Kommentarer är stängda.