Affärer till varje pris?

Jag brukar vanligen hålla med Rickard Axdorff på Skogsaktuellt. Vi har ofta sammanfallande syn på äganderätten. Men i senaste ledaren tycker han att vi ska omfamna klimathotet alldeles oavsett det är sant eller ej. Hans bevekelsegrund är att om det är bra för affärerna så är det rätt.

Jag håller inte med. Att göra affärer baserat på en lögn håller inte i längden. Det gäller oberoende av om man ”bara” upprepar någon annans lögn eller om man själv hittat på den. När lögnen avslöjas är affärsidén död. I en bransch med så långsiktiga perspektiv som skogsägande kan det vara förödande med de snabba kast som kan bli följden av moralpanik bland köpare och kunder.

Då är det en långsiktigt bättre affär att enträget hålla på sanningen, förklara och informera, även om man själv tycker att man tjatar och upprepar sig. För skogsägaren har den ökande koldioxidhalten enbart varit av godo, träden växer bättre. Det kommer de att fortsätta göra även om CO2-halten i atmosfären dubblas eller rent av fyrdubblas. Med bra tillgång på den livsnödvändiga koldioxiden kommer växterna även att vara motståndskraftigare mot sjukdomar etc.

Självklart kommer all skog, över hela planeten, att växa bättre. Men det är ett problem för affärsorganisationerna, inte för markägarna och deras rådighet över sin egendom. Att som Axdorff fråga efter tvång mot både markägare och befolkning är att gå de totalitära socialisterna alldeles för långt till mötes.

När jag skriver detta går det fortfarande att kommentera ledaren.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Affärer till varje pris?

 1. Åke Sundström skriver:

  Rätt Mats, håll efter frihetens och marknadsekonomins falska vänner! Mest upprörande att Axdorff t o m bejakar grönmarxisternas mest idiotiska programpunkt: fossilfri bilpark 2030. Å andra sidan finns det större skurkar som gör detsamma och som i högre grad förtjänar att gissla: våra förment liberala partier, våra maktlojala och ibland rent av korrumperade ekonomiprofessorer samt inte minst Svenskt Näringsliv, direktörsklubben som i högtidstalen orerar om kapitalismens förtjänster, men i praktiskt handling åker snålskjuts på den socialistiska triumfvagnen. Bland annat genom att stödja vindkraftspolitiken.

 2. B-J Bjurling skriver:

  Slabadang skrev en text på samma tema för två år sedan, som ev. kan vara läsvärd…

  http://www.klimatupplysningen.se/2013/05/27/bombkurvan-en-gang-till/#comment-337301

  • mats skriver:

   Slabadang brukar vara träffsäker, så även här. Har nog läst det där inlägget, för debatten om bombkurvan tyckte jag var intressant. Även om just detta inlägg handlade om lögner ”för den goda saken” eller i egenintresse.

Kommentarer är stängda.