Fri press gäller inte klimatet

FNs pressfrihetsdag firas sedan 1993 den 3 maj varje år. Hörde ni svenska statsmedia eller någon av de privatägda medierna berätta om det? Nej, det verkar ha varit tyst. Var det en protest mot att pressfriheten är för dålig i Sverige? Eller var det möjligen självgodhetens talande tystnad?

Det sorgliga med just FNs proklamerade pressfrihetsdag är att majoriteten av FNs medlemsstater är diktaturer eller på annat sätt odemokratiska. FN har också dåliga resultat att visa upp för sitt eget förhållande till pressfrihet. Mest uppenbart är kanske hur aktivt motarbetar en fri granskning av klimathotet i världens medier. Då och då halkar dess företrädare med tungan och uttrycker att de som rapporterar en avvikande åsikt eller motstridig fakta om klimathotet borde fängslas.

Både chefen själv Ban Ki Moon, chefen för UNFCCC, Christiana Figueres och förre chefen för IPCC, Rajendra Pachauri har låtit sådana kommentarer undslippa sig. Ingen av dem har heller bett om ursäkt för dessa attacker på pressfriheten.

Andra avdelningar inom FN där företrädare gjort sig skyldiga till liknande uttalanden eller rent av aktiva försök att stoppa journalister i deras dagliga gärning är WHO, UNESCO, WIPO och Rådet för Mänskliga Rättigheter. Ofta gäller det försök att stoppa rapportering om oegentligheter inom någon del av FN.

En internationell organisation, Campaign for Liberty, med deltagande organisationer från alla världsdelar, lämnade in en skrivelse till FN den 30 april. I skrivelsen protesterar man mot FNs aktiva försök att stoppa den fria pressen världen över. Skrivelsen har mötts med tystnad från FN.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Fri press gäller inte klimatet

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Aldrig har väl informationsfriheyen varit så enorm som idag….
  På nätet.
  Så länge det varar…

 2. Niklas skriver:

  Problemet med nätet är ju att vi inte vet när det censureras. Vi kan ju bara se de hemsidor vi kan nå och inte de hemsidor som vi inte kan nå…

 3. Niklas skriver:

  Dessutom vet vi ju inte vilka sidor som sökmotorerna behagar rata av en eller annan orsak.

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Sant.

  • mats skriver:

   Efter att ha sökt på en del udda kombinationer och kommit upp utan resultat, där jag vet att det finns sidor där informationen är tillgänglig, så kan jag bara säga att det förmodligen är betydligt vanligare än vi inbillar oss i den ”fria” västvärlden.

Kommentarer är stängda.