Pensionärsligor

Redan när jag hörde förslaget om ändrat pensionssystem, någon gång i mitten av 90-talet reagerade jag för jag insåg att det skulle innebära kraftigt sänkta pensioner för 50-talisterna. Vi hade ju redan gjort halva vårt arbetsliv när reglerna vändes upp-och-ner. Ingen chans att ändra utfallet. Den som informerade mig var centerriksdagsmannen Jan Hyttring, på ett möte för centerpartister i Värmland. När jag protesterade tyckte de andra åhörarna att jag kunde väl inte veta bättre än en riksdagsman. Det är så man blir trött på politiker och politik.

När sedan beslutet blev fattat i riksdagen sade jag att vänta bara tills 50-talisterna blir pensionärer och inser att det blivit lurade, då kommer ni att få se pensionärer som rånar banker på ett sätt som ingen föreställt sig. Sagt med både skämt och allvar.

Men vad händer? Lagom till 50-talisterna går i pension slutar bankerna hantera kontanter. Finns det ett samband? De skyller på teknisk utveckling, men hur mycket spelar egentligen pensionernas avveckling in? Vad händer i svensk politik när den största väljargruppen, just det pensionärerna, slutar rösta på S och M, som skapade (med bistånd av C och FP) det nya pensionssystemet? I synnerhet S får idag äta upp att Göran Persson rånade pensionärerna på 90-talet, för att minska statens budgetunderskott.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Pensionärsligor

 1. Jan Suhr skriver:

  Vi får väl slåss om tiggarplatserna utanför ICA

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  När Göran Persson i valrörelsen 2002 förkunnade att S hade sanerat Sveriges ekonomi genom att sänka statsskulden med 300 miljarder så ringde jag upp riksgäldskontoret och frågade var han hade tagit pengarna. Jag måste erkänna att jag blev mäkta förvånad nä denna vänliga kvinna som jag pratade med redan efter ett fåtal minuter återkom med beskedet att 258 miljarder tagits från pensionsfonderna. Jag har inte full koll, men jag anar att (GP) började plocka pengar direkt efter valvinsten 1999. Nog är det väl märkligt att inte en enda journalist på den tiden kunde leta reda på telefonnumret till Riksgäldskontoret? Det tog ända till 2013 på sommaren innan detta avslöjades av två civilekonomer med en debattartikel som de misslyckats att få in i DN och SvD och därför av någon anledning skickat den Nerikes Allehanda där jag förmodar att någon sommarvikarie av misstag lyckades publicerad artikeln. Vad säger detta om SVT:s, TV4:s och övriga massmediers förmåga att upprätthålla demokrati och yttrandefrihet? I Sverige fjärrstyr SVT och TV4 ”Helveteståget” med svenska folket som passagerare rakt ner i avgrunden.

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  ATP gällde ju ändå inte alla medborgarna så det var väl bara att bita i det sura äpplet…
  Hade man behållt folkpensionen och sagt åt medborgarna att övrig pension får ni sköta sjäva hade det inteuppstått några problem…
  Nu är femtiotalisterna den generation som betalat mest skatt och förmodligen blir den generation som får ut minst..
  Även om inte det är ”köttberget” så blir det nog femtiotalisterna som får den största smällen i pensionssystemet…
  Men så är tillvaron.

 4. Pär Engström skriver:

  Det skulle vara intressant att se hur livsvillkoren se ur för respektive kohort under ett helt liv.
  Vilken generation kan då anses ha de bästa livsvillkoren? 50-talisterna kanske då inte ligger i topp, men fick växa upp med andra villkor än t.ex. 30-talisterna eller 2000-talisterna.

  Det brukar jämna ut sig i det långa loppet heter det. Dock, ju äldre befolkningen blir, desto mer livstid finns efter 67 år och då blir pensionssystemen viktiga.

  Ett problem för den enskilde är att planera sitt liv under villkor som den enskilde inte har valt eller ens rationellt kan veta så mycket om. Pensionssytem och alla andra system, politiska, ekonomiska etc., förändras under den enskildes liv – samtidigt som den enskildes liv också förändras. ”Hade jag vetat det jag vet nu, hade jag handlat annorlunda för 20 år sedan”, kanske någon säger.

 5. mats skriver:

  Just friheten att planera för sitt eget liv är något som efterlyses. Men som det är nu tvingas alla in i ett enda system, ett system som passar illa för väldigt många och i synnerhet för dem som är nytänkande.

Kommentarer är stängda.