Crowdfunding

Ni har säkert hört talas om det relativt nya sättet att vigga pengar till olika projekt, crowdfunding. Jag har varit lite nyfiken på det där för att se om det går att få pengar till Frihetsportalen för att hålla en högre och jämnare kvalitet, för att nå ut till fler, etc. Som alla förstår tar det viss tid för mig att samla information och skriva något meningsfullt. Med finansiering skulle man kunna engagera fler, både faktasamlare och skribenter. Man skulle kunna marknadsföra sidan på ett bättre sätt.

Så nu har jag kollat upp lite om vilka möjligheter som finns och det visar sig att det som är min svaghet (nätverkande och tomt prat) är det man måste vara bra på för att lyckas med CF. För den svenska sajten Fundedbyme är hög aktivitet på Facebook en av de viktigaste faktorerna. Går alltså fetbort eftersom jag vägrar skriva på FBs undermåliga avtal. Inte heller är jag någon stjärna på administration.

I princip alla stora CF-sajter kräver provision på insamlade medel, vanligen 4-15%. De två största områdena för CF är företagande och vinstdrivande projekt (uppfinningar, företagsstart, film, musik etc) och välgörenhet (skänk pengar till Nepal, någon som är sjuk, fattig eller liknande). Det är oerhört svårt att finna en sajt som hjälper till att samla pengar till demokratiutveckling, politisk analys med mera. Tvärtom verkar allt som är politiskt inkorrekt vara bannlyst från de flesta CF-sajter. Då blir det svårt att bryta ny ideologisk mark. Den mesta finansieringen inom det politiska området går genom redan etablerade kanaler, från särintressen med pengar via de politiska partiernas propagandaapparater.

Tips på hur man startar en frihetlig CF för dem som vill värna indivernas rätt mot kollektiv och myndigheters förtryck mottages tacksamt!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Crowdfunding

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Hej! Hej!
  Mats!
  Har du redan kollat in PDF (Partiet de fria)?
  De jobbar med att via crowdfunding förankra sitt budskap.
  En hel massa läsning i alla fall!!
  på:
  http://www.defria.se

 2. Lars Mellblom skriver:

  Hej Mats,

  Min erfarenhet ar att det inte ar enkelt att lamna bidrag till crowd funding. Mojligtvis beror det pa att jag fortfarande anvander Windows XP, men det ar alltid en massa uppgifter man maste lamna innan man kan betala. Jag har aldrig lyckats lamna ett bidrag till crowd funding trots ett flertal forsok.
  Betydligt enklare ar det att kopa en produkt via Internet med betalning per kredit-eller betalkort. Varfor inte ha en funktion pa din blogg dar man enkelt, utan mellanhand, kan lamna bidrag via sitt kreditkort?

  Lars Mellblom

  • mats skriver:

   Det borde gå att ordna, åtminstone för mindre belopp. Samtidigt har jag börjat tänka på möjligheten att med en större målsättning få ihop en grupp skribenter som utgöra motvikt till den vänsterslagsida svensk media har. Med en större crowdfunding, eller liknande skulle man då även kunna jobba på layout, mobilitet, sökmotoroptimering, mm. Sådant som jag är dålig på. Då skulle man få uppmärksamhet från betydligt fler läsare.
   Siktar man riktigt stort kan det bli reportage på Y-tuben också.

   Jag är inte där ännu, klarar det inte själv och har inget färdigt program. Men jag ser behovet.

 3. Niklas skriver:

  Stefan Eriksson! § 22 innehåller en rejäl tankenvurpa:

  ”22.) Partiet De Fria vill ha en skolform som lär ut kritiskt tänkande baserat på individen
  emotionella självförståelse och inte är kollektivistisk materialistiskt betingad, utan istället tar
  tillvara på varje elevs givna förutsättningar och intressen. Mat skall vara ekologisk och GMOfri.”

  Är man för kritiskt tänkande, kan man per definition inte vara kategoriskt emot allt vad GMO och konventionellt lantbruk heter. Snarare tvärt om.

  Annars en del intressanta infallsvinklar i partiprogrammet – åtminstone vid första påseendet!

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jodå!
   Tankevurpan är ”flum” och motsägelsefull också i mina ögon.
   Jag har faktiskt inte läst partiprogamet ,,,ännu!
   Ändå är det ett exempel på hur crowdfunding kan se ut, även gällande individers möjligheter att sprida sitt budskap om ”frihetens förfall”.
   PDF. tål nog att ”synas i sömmarna”.
   Bara det faktum att deras argument och idéprogram lockar till kritisk granskning, är ju ett steg på vägen att vinna inflytande i demokratisk mening.
   ”Låt tusen blommor blomma”, så får vi se om det blir gräs eller ogräs.

 4. mats skriver:

  Jag läste också deras manifest och tyckte det var för naivt för att tas på allvar. Men det är ingen garanti för att de inte kan locka väljare till sig. Det finns ju andra partier med naiva och motstridiga budskap, som ändå lockar väljare.

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Utan alla jämförelser i ämnet, kommer jag att tänka på delen i texten:
  Allting går att sälja med mördande reklam.
  Kom och köp konserverad gröt.

  Avhängit hur väl de lyckas sälja sitt budskap, kan de vinna gehör för sitt program.

Kommentarer är stängda.