Clinton förådde Sverige?

I flera år har det pågått en process i USA där man undrat vad utrikesminister Hillary Clinton och president Barack Obama fått vetskap om innan attacken på den amerikanska beskickningen i Benghazi. Dessutom har det rått osäkerhet om hur de hanterade saken efter händelsen. Detta har så småningom lett fram till att kongressen begärde att få se Clintons e-postkonversation.

Då upptäcktes att hon inte lämnade ut allt som var begärt. Till slut kröp det fram att hon använt sin privata e-post hanterare på en privat server. Detta är naturligtvis i strid med reglementet. Hennes privata server och e-posthanterare har inte samma säkerhetsfunktioner som den hon hade på regeringskansliet. Helt följdriktigt har till exempel en rumänsk hackare plockat fram känsliga uppgifter från den privata servern.

Denna dystra fars om Clintons förhållande till såväl sanning som korrekt uppträdande i uppdraget som utrikesminister har producerat skandalrubriker i USA i flera år nu. När hon nyligen till slut lämnade ifrån sig servern till FBI, var den omsorgsfullt rensad på alla data.

Men inget av detta märks i svenska media. Här verkar vår samlade mediakår tycka Hillary Clinton är den enda acceptabla presidentkandidaten, enbart på grunderna att hon är kvinna och vänster. Precis som sin man i fråga om skandalerna med sexuellt utnyttjande av praktikanter i Vita Huset, har hon ljugit och försökt hindra sanningen att komma fram. Hon har använt samma förhalningstaktik som i fastighetsskandalen Whitewater, vilken plågade det nyinstallerade presidentparet i början av 90-talet. Man talar nu om Wipewater.

Men en av de brännande frågor som följer i spåren av Wipewater är om hon avslöjat känslig information som påverkar någon av USAs internationella samarbetspartners negativt. Som exempel, om Clinton haft informationsutbyte med Sverige om de ryska flygkränkningarna, har hon gett ryssarna möjlighet att hacka den informationen och ta reda på vilka gemensamma motåtgärder vi överväger?

Att Putin har den hackerkapaciteten i sin arsenal är tämligen klart. Frågan är om hotet mot vår militära säkerhet i öster kommer ifrån väster?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Clinton förådde Sverige?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Den värsta konsekvensen för vår del, bedömt med den information vi har tillgänglig är väl att Obama/Clinton bidragit till massinvasionen över Medelhavet. Gadaffi gjorde vad han kunde för att bromsa den folkförflyttningen.

  • Anders Rydén skriver:

   Jo,
   Det sambandet har inte media lyckats förmedla.
   Personligen tror jag inte de har den mentala kapaciteten att se detta ens.

   Är det någon mer än jag som mår illa när ni ser på svenska nyheter?

   • mats skriver:

    Jo, det blir fler och fler. Till och med en sådan mediakändis som Stefan Sauk har i radio hävdat att svensk nyhetsförmedling är outhärdlig.

    • Anders Rydén skriver:

     Tänk om någon i Svensk media kunde ställa sig denna enkla fråga.
     Vad är det som gör att alla dessa människor flyr, vad eller vilka har förvandlat dessa länder till kaosländer?

     Att det behövs stängsel och bevakning vid tunneln under engelska kanalen är inget annat än en Brittisk draksådd.

     Ungerns problem med flyktingvågen av Afghaner kan det ha något att göra med att bland annat vi aktivt krigar i Afghanistan?

 2. Anders Rydén skriver:

  En tanke jag har lekt med, som tangerar detta ämne, är om Julian Assange bestämmer sig för att driva en vendetta mot vårt lands makthavare.
  It säkerheten är minst sagt bristfällig här.
  Samtidigt som det finns en ganska omfattade information.

  Tycker ni Assange verkar vara den typen som stillatigande accepterar en oförrätt?

  • mats skriver:

   Bra observation Anders. När han får fria händer lär svenskt rättsväsende få se över sin datasäkerhet.

   • Anders Rydén skriver:

    Inte bara rättsväsendet, offren tillhör eliten inom SAP.
    Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att dra slutsatsen att det var en klassisk fälla.
    Jag skulle vara mycket förvånad om inte Assange dragit en liknande slutsats.
    Om det är rätt eller fel vet jag inte, men det är en intressant tanke.

    • mats skriver:

     Jo, det var väl många som redan när det hände, misstänkte att det var en ”honey-trap”.

 3. akesundstrom skriver:

  Datasäkerheten i all ära, allvarligare är den amerikanska utrikespolitiken så länge skötts så amatörmässigt och med så katastrofala resultat. Att så många miljoner unga amerikaners liv offrats helt i onödan är ett värre brott än att Hillary Clinton och hennes underhuggare klantade sig i skyddet av ambassadören i Bengazi.

  Häri ligger ett bekymmer även för Sverige. Det vore ur försvarssynpunkt naturligt att gå med i NATO och kunna förlita sig på USA:s atomvapenparaply, men vågar vi göra oss beroende av ett land med så dåligt omdöme i sina internationella affärer?

  • mats skriver:

   Jo, USA har inte uppträtt förtroendeingivande på sistone (på länge?). John McCain, försvarsutskottets ordförande, som nyligen var här och talade om militärt samarbete med Sverige har ju under våren allt tydligare avslöjats som en förrädare mot sina medfångar i de vietnamesiska fånglägren.
   Hade för mig jag skrivit om detta, men hittar det ej.
   Man ska också ha klart för sig att amerikanerna, som den stormakt de ändå är, använder militär teknologi och information inhämtad med densamma för att främja de egna ekonomiska intressena. De geopolitiska och ekonomiska intressena flyter liksom ihop.

   • akesundstrom skriver:

    Har du belägg för att de två sista meningarna ger den sanna bilden? Utan starka egna bevis lutar jag mer åt att det handlar om att USA är en mycket ung nation som saknat de gamla kolonialmakternas historiska erfarenheter av konflikter och krig. Hade t ex en engelsk regering (med USA:s militära muskler) varit lika naiv i interventionerna på Balkan eller i förhandlingarna med Iran?

    • mats skriver:

     Håkan Lans kamp för sina patenträttigheter är väl det tydligaste exemplet som drabbat Sverige, på sådant som jag avser i de två sista meningarna.

     • akesundstrom skriver:

      Lans-affären uppfattar jag inte som en selektiv bestraffning av en utlänning utan mer som ett av många exempel på kostsamma juridiska tvister, vanliga i USA, mer sällsynta i Sverige. Och således inget övertygande belägg för din tes om att USA, mer än andra, låter ”geopolitiska och ekonomiska intressen flyta ihop”.

      • mats skriver:

       Flera år sedan jag hörde det senaste i affären Lans, men vill minnas att han själv uttalade åsikten att så att säga ”staten och kapitalet” samarbetade för att flytta makten över hans verk till amerikansk jord.

       • akesundstrom skriver:

        Säkert minns du rätt, men går det att generalisera utifrån enstaka exempel? Min egen minnesbild är att det var Lans´ ombud som begått ett trivialt formellt misstag som avgjorde saken till motpartens fördel. Men det hindrar förstås inte att USA:s regering kan haft ett finger med i spelet.

        • mats skriver:

         Du frågade inledningsvis efter säkra bevis. Det har jag inte. I så fall hade vi nog hört om det i vanliga media.
         Jag valde Lans som ett tydligt exempel och som sådant tycker jag det håller.
         Om jag förstått Lans slutkommentar så gör inte ens en oerfaren jurist det misstag hans jurist gjorde. Men en som är köpt av motståndaren kan tänkas göra det, om han är skicklig, för då kan det tillskrivas avdelningen teknikalitet istället för mänsklig inkompetens (eller oärlighet).

         Se även hur USA söker tillskansa sig utlandsamerikaners pengar genom diverse beskattningsmässiga manövrer och ovilja att ingå normala internationella avtal om beskattning.
         Detta har fått till följd att många amerikaner idag avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap, än fler överväger det.
         Det måste vara en signal om att något är fel i ”the land of the free”.

         • akesundstrom skriver:

          Men eftersom du talar om statens medverkan blir väl den avgörande frågan om Lans ohederliga ombud var köpt av staten eller av motparten? Jag vet inte svaret, det kanske du gör?

          • mats skriver:

           USA har en mer än hundraårig vana av statligt gynnande av företagande, inte sällan i strid med demokratiska eller frihetliga principer.
           Detta har försiggått både inom och utanför landets gränser. Så jag anser mig inte behöva bevisa ett sådant påstående i detalj, det har andra redan gjort vid flera tillfällen.

 4. dolf skriver:

  Vad gäller Assange rekommenderar jag mitt inlägg Om Swift varit svensk idag hade Gulliver pissat på Stockholms tingsrätt | Genusdebatten, inte för att det skulle vara det bästa eller mest uttömmande som skrivits om saken, men det innehåller mycket länkar till bra analyser och material i ärendet. (Bland annat både det läckta förhörsprotokollen och en mängd dokument från Londonprocesen.)

 5. akesundstrom skriver:

  Mats, instämmer givetvis i ditt senaste inlägg, men frågan var ju om Lans-affären är ett exempel på den amerikanska statens inblandning eller om Lans´ jurudiska ombud sålde sig till motparten, i så fall säkert mot rundlig ersättning. Så någon form av korruption handlar det definitivt om, men att statliga aktörer fanns bakom kulisserna tycker jag inte att du har bevisat.

Kommentarer är stängda.