Expertisens natur

Idag blir det bara en kort fundering om varför experter kan vara så oense, lämna så motstridiga uppgifter. Att vara expert är en vadslagning om (eller mellan) olikheter. Experter förväntas besitta någon unik kunskap eller egenskap. Något unikt som skiljer dem från oss andra, från massan. De kan inte vara ense för då är de inte unika, inte längre experter.

Så när någon expert uttalar sig i media eller vägleder politiker i deras beslut, se upp! För varje expertutlåtande finns det garanterat ett i princip motsatt utlåtande från någon annan expert och ett antal andra som drar i olika riktningar.

Hotas klimatet av koldioxid?
Leder hög kolesterolhalt i blodet till hjärtproblem?
Blir man fet av att äta fett?
Är det förenat med livsfara att köra bil lite fortare?
Är äganderätt ett hot mot frihet?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Expertisens natur

 1. hellertz skriver:

  Då får man gräva vidare. Om man gräver nog djupt så hittar man båda sidornas intentioner och får själv möjlighet att förstå vem som ligger närmast Sanningen…

 2. dolf (@dolf371) skriver:

  @hellertz spot on!

 3. akesundstrom skriver:

  Det avgörande är nog graden av oberoende. Den som uttalar sig “i tjänsten”, som anställd i ett företag, en myndighet, ett parti eller en regering, bör regelmässigt misstros. Men även andra förment sakkunniga kan förstås vinkla sina texter utifrån personliga eller politiska bevekelegrunder. Grundhållningen måste vara att inte lita på någon, i varje fall inte utan att först syna argumenteringen. Även personer som har ord om sig att vara ärliga kan i politiskt “känsliga” frågor ibland agera på motsatt sätt (t ex Assar Lindbeck i kärnkraftsdebatten). I sista hand är det bättre att lita mer på sitt eget sunda förnuft än på obegripliga eller otydliga utsagor av maktanknutna “experter”.

 4. Lennart Back skriver:

  Från Staffan Lindén: Fadern säger: Min son – välj ett yrke med kort utbildningstid – bli expert.

  • mats skriver:

   Staffan var bra. Han var ett tag kollega med min far och bodde granne med oss. I hans karikatyr “lillens första steg” är det jag som är föremålet för gamlingarnas beundran!

Kommentarer inaktiverade.