Av tre ledarskribenter som på senare tid tagit upp landsbygdens problem, är det bara en som berört de lagar som inskränker äganderätten och därigenom begränsar utvecklingsmöjligheterna. Nej det var inte sant. Maria Rankka i SvD, som pläderade för ändrade lagar, uttryckte sig inte så skarpt och tydligt. Hon skrev att landsbygden måste få använda sina tillgångar för egen vinning. Det är inte rimligt att landsbygdens tillgångar reserveras för stadsbornas nöjen och förströelse. Hon önskade att strandskyddslagen måste ändras.
Men det räcker inte med att strandskyddslagen ändras, allemansrätten måste också ses över. Minst lika viktigt är att ändra alla de lagar som inte riktar in sig på att ge marklösa stadsbor något att titta på, utan enbart ställer intrinsikalistiska krav på markägarna att (vid hot om vite) ställa sitt ägande till förfogande för naturens inbillade behov.
Även jordbrukstidningarna Jordbruksaktuellt och Ekoweb har nyligen berört att bönderna inte utnyttjar sina ägors kapacitet tillräckligt väl. De riktar emellertid främst in sig på böndernas bristande fantasi. Ingen av dem lyfter fram det faktum att äganderättens innehåll kraftigt urholkats genom åren. För att äganderätten åter ska få ett reellt innehåll måste bönderna få stöd från de tidningar som bevakar näringen och dess villkor.
Mats, Du berör nerven i landsbygdens överlevnad. Det är bara tragiskt att ”svensken” ännu inte tvingats inse det.
Journalister som rent ut beskyller bönderna för att inte utnyttjar sina ”ägor” är en grotesk beskyllning. Journalisterna har en enda avsikt med detta sitt påstående, nämligen att kunna plundra bönder på ännu fler skatter och avgifter, en utmärkt signal till våra korrupta politiker.
Den mest trängande förändring borde vara att stryka det misstolkade, missbrukade och rent ut löjliga ordet ”allemansrätt”, ur grundlagen. Ett socialistiskt missfoster som degenererade och nerknarkade så kallade borgerliga undertecknat i totalt månmörker.
I Sverige lärde vi oss att när ”nästan” stjäl (allemansrätten är inget annat än stöld) är det fult men när man kallar det skatter och avgifter är det OK.
Så rätt i sak, Mats, men jag blev väldigt förvånad när du, trots din oftast perfekta svenska, skriver att ”allemansrätten också måste SES ÖVER”. Visst, du ville slippa upprepa ordet ändra, men det finns ju flera andra synonymer, t ex ”reformeras” eller rent av ”slopas”. Är inte du lika störd som jag och säkert många av att dagligen i TV-rutan höra politiker försäkra att det ena eller det andra problemet skall ”ses över”. God yxskaft-svar, till intet förpliktande, men undanflykter som våra fårskallar till journalister i nio fall av tio nöjer sig med i stället för att kräva tydliga besked.
Ah! När jag säger eller tänker mig att något bör ses över, då har jag redan en känsla av att en åtgärd är påbjuden. Även om jag inte ännu vet vad. Oavsett det gäller översyn av husets hängrännor, bilens bromsar, ett dike i skogen eller en lag som upplevs otillfredsställande, så gäller översynen frågan om vad som ska göras, inte om något ska göras.
Men du menar att inte alla människor tänker så. Det har du förmodligen rätt i. När jag tänker efter har jag någon gång mött människor som med översyn menar att de ska kontrollera om de kan slippa undan ansvar.
Jag försöker undvika samröre med sådana personer.
Till missförstånds undvikande ska jag i fortsättningen söka undvika sådana otydligheter.
Så bra! Du har givetvis all frihet i världen att ”se över” dina hängrännor, det är parallellen till det journalistiska förfallet och PK-språket jag inte kunde låta bli att iritera mig på. För politiker betyder ”se över” raka motsatsen till att reparera hängrängor, än mindre att korrigera några övertydligt idiotiska systemfel.
Här är det väl läge att hänvisa till Martin Moraeus blogg
https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/motstandets-man-och-kvinnor/
Jo, det är sådana exempel jag ständigt återkommer till även här på Frihetsportalen.
Sådana historier känner jag igen…
Min morbror var förgrymmad på 1960- talet då lantbruksnämnden la sig i alla fastighetsaffärer…
Allt ändras, fram och tillbaka.
Idag är inte landsbygdens resurser värda något…
Varken jordbruksprodukterna eller skogen. Relativt sett….
Träden kan lika gärna stå…
Gräset kan lika gärna vara oslaget…
För att odla spannmål är ekonomiskt meningslöst.
Men, det siste optimisten är inte född än….
Den dagen då landsbygden resurser inte går att få betalt för alls, då har urbaniseringen nått vägs ände….
Men detta är ingen naturlag, ”bara” en logisk följd av en helgalen ekonomiska politik, förd med i stort sett samma (keynesianska) metoder av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.Och med en (numera) genomkorrumperad ekonomkår som möjliggörare.