Ändamålsglidningar

Det Sverige vi kallar demokratiskt är inte detsamma som det Sverige där alla myndiga svenskar fick rösträtt 1924. Då var demokratin ett förbund mellan staten och individerna. Från 1932 skedde en ändamålsglidning. Alltmer blev Sverige ett korporativistiskt land, medborgarna har blivit tvingade att tillhöra en grupp, en korporation, för att kunna påverka politiken, eller för att inte utsättas för övergrepp av byråkratin.

Det EU vi är medlemmar i är inte den Europeiska Gemenskap vi folkomröstade om. Då skulle subsidiaritetsprincipen råda. Det innebar en decentralisering av makt. Då skulle alla beslut fattas på lägsta möjliga nivå, så nära medborgarna som möjligt. Idag beslutas om allt mer genomgripande intrång i medborgarnas liv och frihet av en brysselelit (både politiker och tjänstemän) som tror att samhällsfördraget går ut på att de ska bestämma så mycket och så mycket nytt som möjligt.

USA är inte den konstitutionella republik som fick sin författning 1787. Där stipuleras att regeringen och kongressen inte får besluta något som inte uttryckligen är tillåtet i konstitutionen. Högsta Domstolen är tillsatt för att vara de väktare som håller den lagstiftande församlingen inom konstitutionens råmärken. Sedan 1787 har dock såväl lagstiftare som HD tagit sig friheter i tolkningen av konstitutionen, ibland liknar det fria fantasier. Fantasier som blir prejudicerande.

Skillnaden mellan Sverige och Europa mot USA är att i USA finns det fortfarande journalister som kan läsa innantill i konstitutionen och faktiskt upplyser sina läsare om hur illa de styrande bär sig åt. Jag har bara givit ett fåtal exempel här. Frihetsportalens läsare kan säkert påminna sig fler. Något har gått snett med den västliga demokratin. Hela demokratin har råkat ut för en ändamålsglidning. Frågan är hur man bär sig åt för att återföra politiken på rätt spår.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Ändamålsglidningar

  1. hellertz skriver:

    Mycket intressant och tankeväckande analys. Parallellt med denna utveckling har den nya världsordningen med en ändå mer centraliserad makt smugit sig på oss och fortsätter att smyga. Fast nästa vecka ska ju påven inför USAs kongress tala FÖR denna nya världsordning. En världsregering med en världsmilitär (NATO) och världsdomstol (Haag) och ett alltmer detaljerat regelsystem, Agenda 2030, väntar bakom hörnet. Och en världsvaluta… Och journalister som inget säger, inget hör, inget ser … Som de tre aporna.
    Jag rekommenderar Jan-Olov Rönns bok UTAN MEDIA KAN DU INTE STARTA KRIG. Jag vet att den är slut på förlag men det finns exemplar till försäljning på Bokbörsen då och då. Rönn gör en mycket intressant och kunnig analys av varför journalisterna inte sköter sitt arbete, eller snarare sköter sitt arbete utifrån en agenda som är dold för oss ”vanligt folk”.
    Enda sättet att återföra politiken på rätt spår är väl att inte tröttna på att avslöja, att berätta, att kritisera (utifrån sakliga argument), att skriva, att samtala och diskutera – så att fler och fler vaknar upp och blir medvetna om vad som pågår. Alltför många svenskar tror fortfarande att politikerna kan mycket och vill väl.

    • mats skriver:

      Tack Pia, det är uppmuntrande att få positiv feedback från en journalist i dessa frågor!
      Men det räcker inte med journalister som vill och kan skriva, det måste även till en förändring bland redaktionscheferna.
      Ska kolla om Rönns bok finns på bibblan.

      • akesundstrom skriver:

        Varför gissla underhuggarna, redaktionscheferna, i stället för de huvudansvariga:

        1. ÄGARNA! Bonniers och alla de andra tidningshusen, samt

        2. MÖJLIGGÖRARNA! Vår numera genomkorrumperade intelligentia, maktens lojala tjänare som tiger om allt som är viktigt och därför politiskt ”känsligt”. Och som ibland själva aktivt medverkar till den historieförfalskning och den socialistiska indoktrinering som pågått det senaste halvseklet. Undantag finns, men dessa blir oftast i sin tur ihjältigna av ägarna och hovnarrarna.

        Vad mer krävs för att med bred marginal slå Norge i den mindre ärofyllda kampen om titeln ”den sista Sovjetstaten”?

    • Sture Åström skriver:

      Var inte så blygsam Pia. Din just utkomna bok har en titel som jag tror förklarar en stor del av problemet:

      Att leka Gud!

      Det vi ser är ju Godhetens perversion. I avsaknad av en gudstro, vill folk känna sig GODA på något sätt. Och i det moderna samhället har makten ”att göra något” blivit ”makten att göra något stort”, som att rädda världen från undergången.

      Det har gått ett steg vidare: Att göra något så väldigt gott att några ägg måste krossas.

      Och tror man då något helt perverst, som att vindkraftverk påverkar klimatet, blir det kristligt att tvinga folk att göra något som kommer at visa sig fullständigt vettlöst.

      Eller att tvinga folk att göra något riktigt förståndigt, så förståndigt att folk inte förstår det själva.

      Ett exempel slog mig igår: Jag behöver byta fjärrvärmeväxlare efter 30 år. Men jag bytte cirkulationspump på den bara för ett år sedan. Den kan inte användas i det nya systemet säger rörmokaren, eftersom EU infört bestämmelsen att endast pumpar med tryckstyrning får installeras. Sådana är givetvis lite dyrare.

      Jag tycker visst att en sådan är förnuftig i ett nytt system, som konstrueras för det, men jag blir helt tagen av den klåfingrighet med detaljer, som EU ägnar sig åt.

      Ingen myndighet skall lägga sig i hur jag löser mina praktiska problem, så länge jag använder säkra produkter och metoder.

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Ser fram emot dagen då en socialist tvingas stå till svars och ådömas dryga böter eller helst fängelse för missbruk av ”invektiven” rasist, fascist, främlingsfientlig, främlingshatare m.m.
    Det är väl inte så länge sedan socialisterna ändrade lagstiftningen för förtal och ärekränkning?
    Det är nog tur Mats att Du inte översätter Vance artikel till svenska. Det hade blivit för mycket för det svenska kollektivet!
    Hur återför man politiken på rätt spår? Man inskränker politikers och tjänstemäns möjligheter att plundra enskilda medborgare på sin egendom!!!!! Med andra ord man bränner den nuvarande ”skattelagstiftningen” på ett stort bål som syns över hela SVERIGE och inför en beskattning som gäller lika för ”alla”.

    • mats skriver:

      Skattelagstiftningen är naturligtvis en del av det hela. Men i dagarna diskuteras en annan fråga av avgörande betydelse, att leva som man lär, Reinfeldt, Borg och Persson tar emot skattepengar som de tycker att vi andra inte ska ha rätt till. Offentliga tjänstemän har inget ansvar för att följa lagen eller ålägga motsvarande disciplin på sig själva som de läger på andra.

  3. Niklas skriver:

    Den stora frågan är ju om de som vinner på denna ändamålsglidning kan förmås att avstå sina privilegier på frivillig basis. Annars återstår nog dessvärre bara statskupp, revolution eller dylikt, för att väcka folket och återställa ordningen samt respekten för äganderätten. Det sovande folket behöver vakna upp.

    • akesundstrom skriver:

      Svaret på din inledande fråga är uppenbarligen nej. Makthavare avstår sällan från sina privilegier. Hur tydligt visar inte Fredrik Reinfeldts (helt lagliga) miljonstöld den saken – liksom övriga politikers tystnad i detta känsliga ämne, därför att så många agerat på liknande sätt.

      Och tanken på statskupper får våra lutherska gener att protestera – giv åt kejsaren etc. För övrigt har ju 7-klövern redan genomfört en statskupp, i form av DÖ, decemberöverenskommelsen. Den oheliga pakt som för åtta framöver suspenderar den demokratiska grundprincipen om att ”alla makt utgår från folket”.

      Det enda som nu verkar kunna påverka skeendet är att de borgerliga gräsrötterna följer Finn Bengssons goda exempel och revolterar mot sina partiledningar, tecken i den riktningar finns. Eller att SD:s framgångar i opinionsmätningarna når sådana höjder att riksdagens ledamöter tar sitt förnuft till fånga och skrotar DÖ.

      Allianspartiernas gemensamma harakiri innebär ett i modern tid unikt svek och lika anmärkningsvärt är att ledande svenska statsvetare, bl a Leif Lewin, uttalat sitt stöd för DÖ. Därför blir det inte så enkelt att väcka det sovande folket. Detta är svårt till och med i USA, trots den föredömliga pluralism som där råder.

      Kalenderbitare kan finna det intressant att DÖ beslutades precis 100 år efter en annat och blodigare vändpunkt i Europas historia: första världskrigets utbrott. USA atomparaply räddar oss säkert från en krigisk upprepning, i stället är det ett par, tre decennier av ekonomisk stagnation som både USA, Sverige och hela västvärlden har att se fram emot. Som en följd av vad Mats välfunnet, men lite förskönande, kallar ”ändamålsglidningar”.

  4. Niklas skriver:

    Åke! Du har en poäng i att DÖ är odemokratiskt, men någon egentlig statskupp är det inte.

    • akesundstrom skriver:

      Jo, DÖ kan i realiteten absolut betraktas som en statskupp, eftersom författningen på en avgörande punkt suspenderas under åtta år. Nu är det inte längre folkviljan som styr, som vår grundlag föreskriver, utan sju sammansvurna partiapparater.

      Men visst, det är framför allt häpnadsväckande svek av de borgerliga partiledarna mot både väljarna och sina egna riksdagsgrupper, de senare sidesteppade och ställda inför fait accompli. Framtidens historieskrivare kommer säkert att fälla en hård dom över i första hand Reinfeldts och Batras självsvåldiga agerande och förundras över tystnaden från demokratins allt mer tandlösa och maktlojala vakthundar, pressen och forskarsamhället.

      Fast en motrevolt är på gång. Betydelsen av chefsbytet på GP:s ledarsida och en påtagligt ökad frispråkighet i Expressen kan nog inte överskattas. Kvar på den kollektivistiska barrikaden står Peter Wolodarski i DN och Sysvenskans än mer vänstervridna ledarskribenter.

  5. Niklas skriver:

    Apropå ändamålsglidning, har vi väl ett praktexempel här http://www.lantbruk.com/debatt/ideella-naturvardare-hjalper-skogsbruket-att-na-miljomalen

    • mats skriver:

      Den värdelösa Monika Stridsman, som tack och lov ska sluta snart, skriver att de enskilda skogsägarna har ett ansvar för ”…bland annat [i] de arealmål för frivilliga avsättningar….som satts upp av regeringen.”
      Hur kan regeringen tillåtas bestämma frivilliga mål för privata ägare?
      Ändamålsglidning, maktmissburk och översitteri så det skriker om det!

Kommentarer är stängda.