Ekonomisk frihet

The Fraser Institute har gett ut sin årliga sammanfattning av ekonomisk frihet i världen. Nedladdningsbar här. De ekonomiska parametrar som undersöks är valfrihet på individnivå, frivilligt utbyte av varor och tjänster, fri tillgång till affärsområden och att där konkurrera, samt säkerhet för sin person och privata egendom.

Data i undersökningen är från 2013. Av 157 undersökta länder ligger Sverige nu på 42:a plats, sju placeringar ner från året innan! Sedan undersökningen år 2000 har Sverige fallit 22 placeringar! Mer än hälften av de pengar som spenderas inom BNP är politiskt beslutade. Det är högst i världen. Sverige hamnar inte längre i bästa kvartilen utan har precis halkat ner i den näst bästa kvartilen. Idag ligger Finland, Litauen och Malta där Sverige var för femton år sedan. Medan Sverige idag omges av Jamaica och Uganda i rankingen.

Personligen anser jag att de övervärderar skyddet för äganderätten i Sverige, 7,9 på en tiogradig skala. Det formella skyddet kan synas gott. Men i praktiken, med en märklig skrivning i grundlagen, all särlagstiftning, alla förordningar och föreskrifter som finns, är skyddet mycket lågt. I mina ögon är 2,0 en mer rättvis beskrivning.

Likaså buntar de ihop värdena för kreditmarknad, arbetsmarknad och privat näringsliv till 7,9. Vår hårt reglerade arbetsmarknad är väl inte heller värd mer än 2,0 och skattemyndighetens godtyckliga tolkningar av lagen ger inte heller så många poäng i mina ögon. Så kreditmarknaden måste få väldigt höga poäng för att kunna väga upp de andra två.

De använder också ett mått som kallas ”chain-linked summary rating” vilket är ett slags jämförelse mellan olika år. År 2000 är basåret endast mått/statistik för sådant som fanns både år 2000 och tidigare år kan jämföras i historiska data. Exempelvis tillgång till mobiltelefoni år 1970 finns knappast med. Men Sverige hade sin lägsta punkt 1975 på 5,34, att jämföra med toppen 2010 på 7,61 och 2013 års värde på 7,43. Världens utveckling har gått från 5,31 år 1980 till 6,86 år 2013. Hur man än vänder på det halkar Sverige, den humanitära stormakten, efter.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Ekonomisk frihet

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Boverket lär enligt rykten snickra på en förordning som skall ge flera myndigheter rätta att konfiskera delar av din egendom för allmänna ändamål, tomma bostadsytor för att stoppa in främlingar som tar sig in över landets gränser t.ex. I Halmstad har en socialist på fullt allvar föreslagit kommunledning att styret där skall tillåtas rekvirera/konfiskera tomma bostäder, även nyproduktion. Inte många reaktioner på det väl?
    Fraser Institutet har nog en del omvärderingar att göra!

  2. Niklas skriver:

    Skrämmande att över hälften av vår BNP är politiskt beslutat. Var har den personliga friheten tagit vägen i ”du gamla du fria du fjällhöga nord…”
    /

    • mats skriver:

      Ja, och den detaljen kan jag bara tolka som att statsskulden ökar. Det kommer att leda till än mer ekonomisk ofrihet.

    • Göran skriver:

      Vår nationalsång beskriver ju trots allt en dåtid…

Kommentarer är stängda.