VW handelspolitiskt slagträ

Att VW fuskat med utsläppsstyrningen i sina bilar verkar klarlagt. Exakt hur det har gått till får man läsa initierad press för att få veta. Varför de gjort det råder det spekulationer om. Exempelvis att de politiska besluten om utsläppsbegränsning ogillats av VW, eller att de inte varit tillräckligt goda ingenjörer för att styra sina motorer rätt.

Men vad jag sett har ingen undrat över varför avslöjande kommer just nu. Vad jag kan se har TTIP kört fast. TTIP är förhandlingarna mellan EU och USA att införa gemensamma standarder för allt möjligt, så det som är godkänt på ena sidan Atlanten automatisk blir godkänt på den andra sidan, utan att behöva gå igenom ny prövning och erhålla nya godkännanden.

De som mest intensivt motsatt sig inriktningen och de förslag som sipprat ut från förhandlingarna är den amerikanska bilindustrin. De hävdar att europeisk bilindustri kommer att få en gynnad ställning i USA på ett sätt som inte kommer att ge motsvarande villkor för den amerikanska bilindustrin i Europa.

Det finns i USA både politiker och industriledare som uppmanar Obamas regering att avsluta förhandlingarna utan eftergifter. Avslöjandet av VWs fusk kommer att skapa en uppförsbacke för de europeiska förhandlarna. Det kommer också, ironiskt nog, att missgynna oss européer som gärna kör amerikanska bilar.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på VW handelspolitiskt slagträ

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det blir spännande att läsa om hur “myndigheterna” bevisar att VW och andra fuskat vid testerna, eller “dom” låter socialisterna i media sköta lynchningen?

Kommentarer inaktiverade.