Bank of England

Anrika Bank of England har tydligen tappat stinget. Deras Governor (ordförande?), Mark Carney varnar för den annalkande klimatkatastrofen. Han varnar för att efter klimatkatastrofen kommer den ännu värre ekonomiska katastrofen, med krig, folkvandringar, infrastrukturkollaps med mera. Han verkar inte inse att de meningslösa åtgärder som vidtas för att stoppa ”klimatförändringarna” kan ha minst lika förödande verkan.

SvD har en artikel om Bank of Englands chefsekonom Andrew Haldane, som föreslår att alla kontanter ska avskaffas och att riksbankerna ska införa minusränta i storleksordningen 4-5%, för att göra det dyrt att ha sina pengar på banken. Men eftersom det i hans scenario inte finns några kontanter tvingas folk spendera sina pengar, konsumera. Därmed rullar de ekonomiska hjulen igång och världsekonomin räddas.

Var hittar de dessa ljushuvuden till de höga posterna i en av världens viktigaste centralbanker?

 

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Bank of England

 1. Jan Suhr skriver:

  Med det resonemanget öppnar de ju upp för en total Bitcoin-ekonomi.

 2. akesundstrom skriver:

  Bra fråga, Mats. Men notera vad det är Haldane säger: att hans förslag kan vara bättre än att fortsätta dagens ansvarslösa sedeltryckande (i snabbare takt än produktionen ökar). I vart fall är skillnaden marginell, båda metoderna är oförsvarliga och leder till stora samhällsekonomiska förluster samt dessutom till att våra barnbarn tvingas överta en allt tungre skuldbörda – det moraliskt och fördelningspolitiskt mest förkastliga.

  Så Carneys förvirrade prat om en klimatkatastrof med konsekvenser ”värre än krig” får nog betraktas som en mer anmärkningsvärd blamage. Han kan förstås skylla ifrån sig på personer som kallar sig klimatforskare, men mer sanningsenligt bör beskrivas som hovnarrar i makteliters eller särintressens tjänst. Men kan man definitivt kräva att en centralbankschef, med alla de resurser han förfogar över, har bättre koll på det sakliga innehållet i sina påståenden.

  • mats skriver:

   Vad Haldane inte tycks ha tagit med i beräkningen är att utan ett offentligt, eller ska vi kanske hellre kalla det officiellt, betalningsmedel, börjar folk konstruera och använda sina egna. Ett slags modern byteshandel. Det innebär i sin fulländning en totalt svart marknad.
   Staten har därmed avhänt sig beskattningsinstrumentet och därmed vingklippt sig själv på alla möjligheter att styra riket. Det vill säga att staten upphör att finnas till. Kvar blir lokalsamhällen som kanske, kanske inte, handlar med andra lokalsamhällen.
   Hur upprätthåller man lagen i ett sådant samhälle? Vilken lag då, förresten?
   Påminner om den gamla barnramsan om absurditeter. ”Världens vigaste man, kröp in i arslet på sig själv och försvann!”
   And there was much rejoicing in the land!

   • akesundstrom skriver:

    Du underskattar, Mats, möjligheterna att beskatta och styra riket även i avsaknad av kontanter, nu när allt sköts elektroniskt. Därför är det en orealistisk förhoppning att ”staten upphör att finnas till”. Fast visst kan man önska att den revolutionen vore så enkelt fixad!!

    Men Haldanes propå är ändå feltänkt, eftersom sedlar och mynt har sina fördelar när det gäller små belopp och icke-kommersiella betalningar. Och han uttalade sig, som jag tidigare påpekat, i relativa termer, om en möjlig fördel jämfört med dagens förödande sedeltryckande, och där fanns ändå i liten poäng: det ena är lika befängt som det andra.

    Och man behöver sannerligen inte (nu heller) gå över ån efter vatten. Vår egen riksbank är, liksom den engelska, den europeiska, den amerikanska och den japanska, medansvariga för en gigantisk global skuldbubbla, som dömer världen till ett par, tre decennier av ekonomisk stagnation, sociala konflikter och t o m risk för nya mer omfattande krig.

    Jämfört med den dårskapen är det kontantlösa samhället ett trivialt sidospår.

    • mats skriver:

     Ska jag tolka dig som att Haldane pekar på en otänkbar väg ut ur dagens återvändsgränd, för att stimulera debatt och nytänkande?

     Men om kontanterna förbjuds och medborgarna börjar utväxla värden på annat sätt än digitalt och elektroniskt blir det väldigt svårt för staten att driva in skatter, eller hur?

     • akesundstrom skriver:

      Nej, otänkbar är den inte – Haldane har ju tänkt den, i varje fall ger han sken av det. Men ett meninglöst slag i luften. Eller ett avsiktligt sidospår för att slippa försvara centralbankernas skandalösa sedeltryckande. I grunden är det denna förödande politik (framtidsimperalismen) han försvarar, fast med en udda vinkel.

      Utan kontanter skulle förvisso byteshandeln öka, dock utan att göra det nämnvärt svårare för skattmasen; denne har ju redan i dag en del bekymmer när människor byter tjänster och varor med varandra. .

      Långt viktigare att diskutera de svåra kriser som är att vänta när kreditbubblorna punkteras, som de måste. Inget nytt 30-tal, dock, därför att valutakurserna numera är rörliga, inte fasta som då. Anpassningen kommer därför främst att klaras av med hjälp av sjunkande valutakurser, vilket gör att de negativa effekterna fördelas mer rättvist än förr, när aktieägarna och de arbetslösa industriarbetarna fick ta de allra värsta stötarna.

 3. Du vet vem skriver:

  Bör inte folk som uppenbarligen inte ens har kunskap motsvarande en intresserad lekman hålla truten i tekniska och naturvetenskapliga frågor?

 4. Göran skriver:

  Intressant att en centralbankschef tror att en klimatförändring skulle vara närmast momentan. Att han säger att den ekonomiska katastrofen, som förutom att vara värre, skulle komma efter en klimatförändring, visar att han säger vad som helst för att folk inte ska förstå att vi troligen redan har trätt in i den fruktade deflationsspiralen.

 5. Göran skriver:

  Bifogar en länk som resonerar om befolkningens betydelse för ekonomin.

  http://econimica.blogspot.se/2015/09/demographics-driving-declining-global.html?m=1

  • mats skriver:

   Vilket sammanfattningsvis bekräftar att den som är satt i skuld icke är fri. Det gäller även skuldsatta stater som lånat till välfärd.

Kommentarer är stängda.