Företagare ligge ogäld?

Det är något märkligt med de lagar som gäller för de som driver enskild firma. Det är alltså alla som har sitt personnummer registrerat även som identitetsnumer för sitt företag. Det gäller de flesta skogs- och jordbrukare, men även en mängd småföretagare så som hantverkare och andra. Dessa människor har juridiskt sett inget privatliv.

Hur kan jag påstå något sådant? När exempelvis en telefonförsäljare ringer upp och erbjuder en tjänst eller vara som är avsedd att konsumeras privat, så gäller inte konsumentlagen för de som är enskilda företagare. De anses i lagens mening nämligen alltid vara företagare i dessa sammahang. Man kan tycka att de då också borde få göra avdrag i deklarationen för dessa privata kostnader i sin företagsverksamhet. Men se då har skattemyndigheten en annan tolkning. Då är alla dessa varor och tjänster privat konsumtion och får inte räknas in i företaget.

Staten har degraderat den som har enskild firma till en andra klassens medborgare. Ekonomiskt och juridiskt har ensamföretagarna inte samma medborgarstatus, inte samma skydd av staten som övriga medborgare. Äger man dessutom en tomt eller annan mark i sitt företag är man sämre skyddad av det svenska rättsväsendet än de utländska banditer som tycker det är praktiskt att förse sig själva med svenska förmåner.

Nyföretagandet är för lågt i Sverige. Det finns oro bland både politiker och fackföreningar att de små företag som ska växa och anställa folk i framtiden inte bildas i den takt som krävs för ersätta de företag vars affärsidéer går ur tiden. Undrar någon varför folk drar sig för att anträda den farofyllda resan att bli företagare?

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Företagare ligge ogäld?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Ett verkligen praktexempel på det svenska socialistiska träskmarkerna vi hamnat i!
  Jag kan inte för min fantasi föreställa mig den form för ”statskonst” annat än i forna DDR.
  Och det berör ju om man ser till livsmedelsförsörjarna endast en spillra av befolkning som avklätts alla rättigheter.
  Det är idag 1074 dagar till nästa gång socialisterna åter får visa sina färdigheter att lura en hel befolkning, riksdagsvalet 2018. Då har man förmodligen lyckats med att pytsa ut utplundrade skattepengar på en utarmad befolkning som garanterar socialisternas fortbestånd. Vidrigt.
  Vi får vara ytterst tacksamma mot Dig Mats som kan och törs avslöja bedrägeriet!

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Detta fenomen finns i många varianter och visar hur uppgivna politiken är inför probemet:
  http://www.bt.se/debatt/baggboleri-bolagisering-och-globalisering/

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Nu är det ju också så att som egen småföretagare är man faktiskt mer ”självgående” än övriga befolkningen. Så man bör inte se detta som ett problm utan som ett diplom. Ett diplom som visar att man som småföretagare faktiskt är kryddan i samhället!
  Att utnyttja småföretagarens eventuella svaga sida kan därför straffa sig……

 4. Niklas skriver:

  Här har vi mer diskriminering av skogsföretagare http://www.skogssnack.se/arbetslos-straffas-hart-for-stodplantering-i-egen-skog/

  • mats skriver:

   Jo, jag har sett den där problematiken tidigare, även skrivit om det. Både a-kassa och sjukförsäkring är anpassat enbart för anställda personer. Propåer har förekommit om att se över systemen, men sossarna och facken vill göra skillnad på folk och folk. Alla ska vara löneanställd valboskap åt dem.

Kommentarer är stängda.