Husbock

Jag råkade se ett upprörande program på SVT i söndags, där Anders Lundin tillsammans med en biolog gick i en skog och talade om att skydda vitryggig hackspett. Lundin fick det att framstå som om endast Sverige i hela världen kan rädda den vitryggiga hackspetten. Sanningen är ju att den nästan inte hör hemma här! Lundin har varit vårdslös med sanningen även i andra sammanhang, exempelvis programmet Allt för Sverige.

Däremot finns den vitryggiga hackspetten i talrika populationer i Baltikum. Så den är ingalunda så utrotningshotad som påstods i programmet och allmänt påstås av bevarande organisationer.

Det skulle vara intressant att se ett program med Martin Timell i en hundraårig grosshandlarvilla gå loss i extas över den bilogoska mångfalden som måste bevaras i denna unika miljö. Där finns både husbock, svartmyror, egyptiska termiter och vägglöss, skulle Timell med lätt exalterad stämma berätta för oss. Dessutom är det unikt att där finns både grönmögel, svartmögel och hussvamp i samma fastighet.

En tillkallad expert från WWF eller SNF skulle med entusiasm och darr på stämman förklara att detta är ett av de mest spännande objekten i Sverige just nu. Den biologiska mångfalden är förbluffande. Därför försöker man få fram ett reservat av hela kvarteret och hoppas med lämpliga åtgärder få alla dessa fantastiska arter att sprida sig till övriga byggnader i kvarteret. Kunde man dessutom få blodiglar i trädgården och malariamyggor i växtligheten skulle mångfaldsrestaureringen bli total!

Timell förklarar sedan att det inte är världens enklaste att lyckas med ett sådant här projekt. För det första får man inte städa sin fastighet för noga, aldrig rensa hängrännor, grunden måste hållas ständigt fuktig, mm. Dessutom måste man ta bort alla vandringshinder, tex får inte grusgångar krattas, utan måste tillåtas växa igen. Vissa av de här sakerna är svåra att lyckas med. För att vara säker på att lyckas och att inte skada någon art eller bryta mot någon lag bör man anlita en expert.

Men lyckas man med allt det här, då blir fastigheten inte bara en värdefull del i den biologiska mångfalden, den stiger också i värde för ägaren. Något som bör avspeglas i priset när det är dags att sälja!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Husbock

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Hyssssccchhhhh!!
  Jag tror jag såg en babian sist vi jagade.
  Om det nu var en önsketänkande synvilla eller rena fantasier, har jag svårt att säga.
  Men för säkerhets skull och med omtanke de stackars utrotningshotade individerna är det nog bäst att inte göra för stor affär av detta.
  Den är ju väldigt ovanlig här i vårt klimat – bäst att vara rädd om denne primat.
  Det kan ju uppfattas som om fabeln är skäl nog att- för allas vår framtids skull- överlåta detta delikata förhållande till kunniga tjänstemän inom förvaltningen.
  Dom vet nog bäst, i vilket fall som helst bättre än mig.
  Det finns ju utarbetade rutiner för hur de handskas med den här typen av sensationella observationer.
  Med välgrundade fakta såsom utredningar om artens katastrofala förutsättningar, att vatten rinner uppströms och jorden är platt som en pannkaka, är det en självklar nödvändighet att vi gemensamt tar ansvar för att skydda den biotop han verkar trivas i.
  Han är ju så sällsynt, så det är ju i själva verket vår plikt att bevara hans hemtrakt för framtiden. Vem vet ? Kan ju till och med bli så lyckat att han etablerar sig där för att bilda familj och bygga bo.
  Hoppas allt blir bra för den stackars babianen!
  Nej vänta nu!!
  Jag såg nog fel, det var ju en ensam markägare med framtidstro om att få sköta om sin mark jag såg!
  Nåväl, spelar ingen roll, denne individ är ju minst lika ovanlig i vårt klimat som babianen .
  Det är nog bäst att sno ihop ett reservat ändå- det kan ju hända att det dyker upp en babian i framtiden.
  Kanske till och med en vitryggig sådan!

 2. Ulf Hellbacken skriver:

  Ja Mats, Fanatismen känner inga gränser, det är väl det enda den svenska skolan sett till att lära ut?

 3. Tege Tornvall skriver:

  Man kan jämföra med vägar. Genom att i årtionden motsätta sig utbyggnad och upprustning av E6:an i norra Bohuslän, Nynäshamnsvägen, Ekerövägen etc. har MP och olika miljörörelser bokstavligen liv på sina samveten. Naturen före människan i alla lägen!

 4. Thomas Gunnarson skriver:

  Du glömde mördarsniglarna.

 5. Niklas skriver:

  Nej, varken vitrygg eller varg är ju direkt utrotningshotad som art, utan dessa r spridda över stora delar av världen

  Vitrygg https://sv.wikipedia.org/wiki/Vitryggig_hackspett#Utbredning

  Varg https://sv.wikipedia.org/wiki/Varg#Utbredning_och_populationsutveckling

  Då kan man ju undra om det borde satsas sådana fanatiska pengar på att skydda just dessa arter i Sverige.

  F.ö., är man från myndighetshåll det minsta intresserad av att ha biologiskt mångfald i den svenska skogen, så ska man släppa älgjakten fri under 4-5 månader per år, så att älgstammen (och annat klövvilt) kan komma ner på rimliga nivåer. Det ät ju något fel om tallskogen måste hägnas för att kunna få upp kvalitetstall.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  De flesta kommentarerna ovan hade inte behövts skrivas om svenska folket hade egendomsrätten skyddad i grundlagen, det har vi nämligen inte!

Kommentarer är stängda.