Google minskar vår frihet

Detta kanske är gamla nyheter för de insatta, men Google blockerar numera regelbundet e-post från servrar som inte är deras eller godkända av dem. Det innebär att många svenskar som skickar e-post från sina egna domäner med .se-ändelser riskerar att få tillbaks ett besked att deras meddelande stoppats. För att hindra spärren måste man kontakta mottagaren och be denne ändra sina inställningar manuellt så att Googles filter släpper fram de aktuella meddelandena.

Inte ens om man svarar på ett mail som är skickat från en google-adress går svaret tillbaks, för att filtret är så strängt satt. Det måste rimligen vara ett minimum av krav att den som skickat ett meddelande till en viss adress ska kunna få tillbaks ett svar från den adressen till den egna adressen utan att göra några särskilda ändringar i inställningar eller fråga Google om lov.

På liknande sätt berättar de som har Facebook att censurparametrarna är strängt satta och vanliga svenska ord kan censureras för att de påminner ”fula” ord på engelska. Kunder och konsumenter måste protestera mot dessa inskränkningar i yttrande-, brev- och publiceringsfriheten. Vi måste troligen också få hjälpa av våra politiker för att trycka på dessa amerikanska bolag. De brukar vara ytterst okänsliga för sina icke-amerikanska kunders önskemål och behov.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Google minskar vår frihet

 1. Menar du på allvar att lösningen är politiker?

  • mats skriver:

   Som du ser ovan, inte hela lösningen. Men det är endast politiker som får stifta lagar. Vill de värna sitt folks frihet, i detta fall representerad av kommunikationsfrihet, har de ett enastående tillfälle i denna fråga. Om inte, avslöjar de vad de går för.

 2. Jan Suhr skriver:

  Att Gmail blockerar vissa domäner eller snarare vissa SMTP-servrar är inget ovanligt, det görs av många mailtjänster på grund av att någon har fått in trojaner som sen skickar tusentals mail genom en SMTP-server. När det händer blockeras den utgående servern hos mottagaren server.

  Själv har jag inga problem att skicka till min egen Gmail-adress från mina .se domäner. Allt utgående går från olika SMTP-tjänster beroende på om jag skickar från dator eller telefon.

  • mats skriver:

   Att det finns banditer på nätet att se upp med, det är en sak. Men känslan man får när Google går in och styr så som de gjort här, de har i princip gjort det omöjligt för mig att skicka mail från Frihetsportalenkontot, då känns det inte rätt.
   Bekanta har berättat att de aktivt måste gå in på mailfoundry för att godkänna mail från sina bekanta. Allt detta är amerikanska företag och organisationer. Det känns som om Homeland Security har dragit åt tumskruvarna och vill ha fler ingångar för att läsa alla mail i världen.
   I de fortsatta TTIP-förhandlingarna kan det vara läge att kräva respekt för integriteten på nätet för att skriva på något avtal.

Kommentarer är stängda.