Tre miljoner européer vill inte ha TTIP

I tidningen Entreprenör (endast pappersutgåvan) skriver Svenskt Näringslivs Carola Lemne att svenskarna enligt en undersökning vill ha ett frihandelsavtal mellan EU och USA/Kanada. Lemne och Svenskt Näringsliv ser bara fördelar med TTIP, oavsett vilken utformning det får. De verkar vara övertygade om att alla slags frihandelsavtal är bra.

Inte med ett ord nämns att amerikanska företagare är mycket misstänksamma mot TTIP. Vidare har 3,2 miljoner EU-medborgare lämnat in en petition till Europaparlamentets president Martin Schulz, undertecknarna har krävt stopp för avtalet. Inte heller detta bekymrar Lemne.

Jag vet inte om jag är för det förslag som till slut kommer att föreslås efter förhandlingarna. Buden är så skiftande om vad avtalet kan komma att innehålla att det är omöjligt att säga i förväg. Men ett bra avtal är jag positiv till. Förhandlingarna har pågått sedan 2013 och haft elva omgångar. Förhandlarna hoppas kunna få ett bindande avtal påskrivet innan president Obamas ämbetsperiod är till ända i januari 2017.

Det märkliga med medborgarinitiativet i EU är att Kommissionen försökt stoppa medborgarnas ansträngningar med bedömningen att handelsavtalen inte är lagar, de är avtal, mellan EU och andra staters institutioner. Därför har medborgarna inget att säga till om i frågan.

Medborgarinitiativet har dock på mindre än ett år samlat dessa 3,2 miljoner undertecknare. Det är väsentligt mer än något annat medborgarinitiativ någonsin samlat.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Tre miljoner européer vill inte ha TTIP

 1. Jan Suhr skriver:

  Jag vill inte vara petig, men om man måste avtala om fri handel är den då verkligen fri?

  • mats skriver:

   Korrekt! Fri över nationsgränserna har den väl inte varit sedan vikingatid. 😉

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Märkligt, i Washington har handlingarna varit inlåsta och inte tillgängliga för några andra än dem Obama godkänt.

 3. jensen skriver:

  Avtal om fri handel är verkligen skumrask. Men vilka avtal?
  Av en mångfald analytiker f.a. i USA karaktäriseras TTIP som utstuderad fascism. Dolda överenskommelser mellan staten och internationella storföretag f.a. i USA. Företagen kan stämma suveräna nationalstater som har stiftat lagar eller kommer att stifta lagar’ som framför allt skyddar medborgarna och deras fri- och rättigheter och har redan gjort det. Fy Usch. Se Vattenfall och Monsanto.
  Jfr. Pelosis uppmaning till kongressen ang. Obamacare. : Vi måste genomföra lagen så att vi kan se dess innehåll. Den hade inte ens delats ut för granskning.
  Alla småföretag är ytterst skeptiska till TTIP. Se på alla demonstrationerna runt om i Europa.

  • mats skriver:

   Ja nå lurt är det. Man kommer att tänka på Owe Törnquists visa om Albin och Pia, där Pia får brev från Amerika att Albin omkommit till sjöss. Till det ger Owe följande kommentar:
   ”Men de´ va nå´ tjyv- och rackarspel me´ brevet
   för det va´ poststämlat i Yxkroken.”

   Cecilia Malmström (lib) är svensk representant i förhandlingsdelegationen. Hon verkar vara den som är mest villig att skriva under avtalet.

Kommentarer är stängda.