Fler arbetsdagar!

I svensk TV, jag hittar inte om det var SVT eller TV4, berättade de 5/1 att 2016 får svenskarna jobba två extra dagar jämfört med 2015. Detta beklagas högljutt av reportern. Dessutom påstår den stackarn att det är arbetsgivarna som kammar hem kovan på dessa två dagar.

I verkligheten är det naturligtvis Magdalena Andersson. Är det någon som vill ha folk i arbete årets alla dagar så är det en finansminister. Det ger ju många sköna skattekronor att spendera på den stora statens kostsamma påhitt.

Som småföretagare kan jag reta mig på alla dessa helgdagar mitt veckan som i princip stänger ner hela landet i en del fall en hel månad. Dessutom över ett årsskifte med allt vad det innebär av bokslut, redovisningar och annat som ska falla in på rätt sida datumstrecket. Har man frågor till myndigheten och inte kan få svar de sista två veckorna på året för att de tagit bondpermis och lämnar såväl telefon som e-post obesvarade, blir man inte glad.

Fram för fler arbetsdagar på året! Som det så ofta sagts, arbete befordrar hälsa och välstånd, samt förhindrar många tillfällen till synd.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Fler arbetsdagar!

  1. Ulf Hellbacken skriver:

    Mats, jag förstår helt din frustration.

    När man som jag har arbete i flera olika Europeiska länder händer det ständigt när jag rest från ett land till ett annat att jag förbisett eventuella helgdagar mitt i veckan som förstör min arbetsplan, därför att allt är stängt när jag istället hade planerat att arbeta. Det här är väldigt frustrerande och har numera lett till att jag ibland undersöker hur det ser ut dit jag ska resa, men oftast har jag glömt det.

    Förutom detta, så måste jag se till att alla kontakter med myndigheter ska ske för klockan 12:00 om fredagen. Efter detta klockslag är det i allmänhet tomt på myndigheten. Detta känner arbetsgivaren till, men gör ändå inget eller fåfänga försök att ändra på skolkandet. Uppfinningsrikedomen är också mycket stor när det gäller att skaffa sig icke schemalagda ledigheter, vilka kan vara mellan några dagar till några veckor.

  2. Danneskjöld skriver:

    Tänk er frustation om ni bott i Indien, där haglar/monsunregnar helgdagarna

    http://www.officeholidays.com/countries/india/

  3. Samuel af Ugglas skriver:

    Hur vågar Du Mats? Du underminerar facket och socialisterna. Dom kommer att förfölja dig till världens ände. Dom kommer att skicka all världens små pålitliga byråkrater att ställa till ett h#####e för Dig, dom väntar bara att någon välbetald tjallare sovit ruset av sig och orkar släpa sig telefonen. Sen är det kört!
    Så resonerar nog större delen av våra yrkesbröder, dom har resignerat. Spännande att se om trenden kan ändras.

    • Stefan Eriksson skriver:

      Mats skrev väl om arbete??
      De byråkrater som ser det som sin uppgift här i tillvaron att jävlas med andra, kan omöjligen beskyllas för att arbeta.
      Vi får glädjas över var timme de INTE är på anstalten och hittar på dumheter.
      Billigare och bättre för alla om dom stannar i sängen och sparkar sig trötta.
      Tycker jag alltså!

      • mats skriver:

        Svårt det där med att definiera arbete. Jag har varit ute och plogat snö idag. Det kändes som arbete. Men nog känns det som bortkastat arbete, för det kommer ju en vår och sommar som smälter bort snön. Hoppas jag!

        • Stefan Eriksson skriver:

          Vad som betraktas som ett arbete har ju varierat över tid. Också
          människor kan ha olika uppfattningar om vad arbete är.

          Därav denna (sanna) historia om Ivar i ”mysten” då han för första gången kom att prova ett vidunder vid namn BEBO.

          Ivar var vid den tiden (1950-tal), som så många andra häromkring, engagerad av skogsägaren Göta-kanalbolaget.

          1953 kom den första modellen BEBO motorsåg, att prövas bland de anställda vid avverkning.
          Inte utan skepsis mottogs nykomligheten, den var ju tyngre att bära än timmersvansen, och så förde den ett jäkla oväsen.
          Svårt att se hur den där manicken skulle underlätta deras arbete var nog den vanligaste kommentaren.

          Men inte Ivar, han var väl den som var mest trött på att kröka ryggen och dra timmersvansen.
          ”Jag vill prova först” : Lär han ha sagt, och så blev det också.

          För att inte skada varandra spred de ut sig ett stycke, de med timmersvans två och två, men Ivar skulle ju klara sig själv med den nya sågen.

          Historien förtäljer senare att Ivar var väldigt begeistrad och lär återkommande för allt och alla, ge sågen status av ett helgon.
          ”Ja det där att hugga i skogen kunde man väl knappats kalla för ett arbete”
          ”Tro mig! det är rena vilan nu för tia”

          Ibland undrar jag över hur hans komentar skulle lyda, om han finge se en skördare i arbete.

    • mats skriver:

      En härlig beskrivning av byråkratins baksida, Samuel!

  4. Thomas Gunnarson skriver:

    I mitt sista jobb före pensioneringen så brukade vi städa litet ibland och göra en brasa bakom verkstaden. Före klockan tolv på måndagar, eller efter klockan tolv fredagar.
    För då hann ingen komma ut från miljökontoret – om de fått en påringning- för på måndagarna var det säkert möte fram till lunch och på fredagen hade nog de flesta loggat ut eller fikade efter tolv….
    Vid nästa ekonomiska kris drabbas offentliga sektorn svårt och löner och andra förmåner kommer att förändras. En återgång till sexdagarsvecka utan extra lön och kortare semester kan mycket väl bli nödvändigt. Det kan bli fler åtgärder som kanske inte faller alla i smaken…

Kommentarer är stängda.