Hjälp, jag är en dinosaurie!

Jag är dålig på att umgås på ett planlöst sätt. Att hänga heter det visst numera. Jag är en strukturerad person. Jag kan direkt från idé skriva en dagordning med logisk progression för vilken typ av möte som helst. Närapå i alla fall. Det finns en plan för att kontrollera att tidigare beslutat arbete är utfört och hur. Att det gjorts inom ram för kostnader och befogenheter. Förslag till plan för nästa period läggs fram övervägande, ändringar och beslut. Bemanning för detta beslutas och och tidplan fram till nästa möte bestäms. Mötet avslutas och var och en går till sitt. Enkelt, begripligt, rationellt.

När jag jobbar på gården, i verkstad, i skog eller på fält, har jag efter en hastig överblick av situationen en plan för arbetet. En plan som jag sedan följer. Det är sällan det inträffar att ändringar i planen måste göras. Eftersom jag mestadels jobbar ensam blir jag irriterad på folk som inte utan förklaring förstår planen och jobbar som jag har tänkt. Arbetselak, kallas det visst med ett äldre uttryck.

Visserligen var jag ung när Andy Warhol Marshal McLuhan myntade att ”mediet är budskapet”. Men jag tyckte alltid att det verkade vrickat. För vissa ungdomar var det redan då en dröm att få vara med i TV och bli känd. Jag har både jobbat på TV och varit med i såväl svensk som amerikansk TV. Det är inget att erftersträva anser jag. Det känns bara konstigt när folk tror att man blivit annorlunda för att man varit i TV.

Men det finns preciöser både bland kvinnor och män, i synnerhet ungdomar. Att vara ung, se bra ut och få vara med i TV tycks räcka som merit. Då blir det man säger sant och viktigt. Jag märker, inte bara att jag själv blivit gammal, men att en viktig del av generationsklyftan handlar om människor i min ålder och äldre, som studerat och arbetat för att skaffa sig kunskap. Vi blir inte imponerade av människor som anser att det räcker att visa upp sig för att få bestämma över världen.

Är jag bara sur över att bli gammal? Skulle inte tro det. Men jag ogillar att förutsättningarna för medborgarna att föra vettiga samtal om demokratin och samhällets utveckling spårar ur på det viset. Dessutom skrev jag om detta redan för flera år sedan. Jag är alltså tjatig också!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hjälp, jag är en dinosaurie!

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Struktur i så måtto att det skulle möjliggöra en ”demokratisk” samhällsutveckling, hör till historien.
  Jag tycker mig som utomstående betraktare av maktcentra, kunna se en helt planlös verksamhet.

  Svenskar har i de sammanhang där gemensamma förutsättningar (EU) stadfäst i direktiv och lagar,
  inte förstått vad som krävs för att få inflytande och förståelse för sin inställning.

  Strukturen kännetecknas av förmågan att ta för sig.
  Jag skall ha mest, Jag skall ha först, är de uttryck som härskar i sammanhang som t.ex. när EUs strukturfonder har att fördela skattebetalarens medel.
  Svensken vid förhandlingsbordet gör kanske gällande att erfarenhet och lärdom, skulle vara en parameter i bedömningen om var bidragen gör mest nytta.

  Ambitionen att låta struktur och plan vara ett påtryckningsmedel, har malts ned till snömos, av den förhärskande maktkulturen som känns igen på uttrycket:
  Jag skall ha mest, Jag skall ha först.

 2. Tege Tornvall skriver:

  Mina erfarenheter är likartade. Klart tänkvärt – och värt att föra ut på lämpligt sätt.
  Liten rättelse: Det var inte Andy Warhol utan Marshal McLuhan som menade att mediet är budskapet. Min uppfattning är att mediet kan avgöra om och hur budskapet når ut. Men det centrala är ändå budskapet. Man kan få fram det genom runor eller kilskrift, sända röksignaler, ropa det från minaret, som hos Fantomen sända det per trumma, sända vanlig post, sätta upp det på anslagstavla, ringa det per telefon, säga det i samtal eller från talarstol, sända telex eller fax, mejla det eller som nu senast SMS:a det. Men när det är sagt, är det sagt.

Kommentarer är stängda.