Bättre vinter förr?

Så här i sportlovstider kan det vara läge att påminna alla er som är för unga eller bara inte minns.

År 1971 skulle Skövde hålla SM i längdskidåkning i terrängen kring Billingen. Tävlingarna fick på grund av snöbrist flyttas till Skellefteå.
År 1973 var det åter igen meningen att Skövde skulle arrangera skid-SM. Även denna gång blev det snöbrist och tävlingarna hölls istället i Lycksele.
Så fick Skövde en tredje chans 1975 och åter en gång uteblev snön och tävlingarna flyttades denna gång till Umeå. Tre gånger på fem år fick alltså Västerbotten bli räddningen för Västergötland.

Först 1982 kunde Skövde arrangera ett SM i längdskidåkning. Men då fanns det snökanoner tillgängliga. Så påståendena om att det var pålitliga snövintrar i Sverige förr är inte helt tillförlitliga, milt uttryckt. Klimathotet? Man kanske inte kan tro det när man hör alarmisterna, men det består fortfarande i att det är större risk för förfrysning än för solsting.

Edit:

Bilder på Rutgers uppmaning.

vintersnö

vårsnö

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Bättre vinter förr?

  1. Jan Suhr skriver:

    Jag kommer ihåg att det var en rejäl vinter 1969-70 och sen var det bara blask fem vintrar i rad. Jag fick ett par skridskor i julklapp 1970 som aldrig blev använda, det fanns ingen konstis där vi brukade åka. Har dom fortfarande i källaren, CCM Bobby Hull, alla pojkars dröm på den tiden 🙂

    I Stockholmsområdet försvann många vinteranläggningar de åren. Det fanns skidhopparbackar i Stadshagen som förföll och hopparna försvann när det inte gick att använda backarna.

    • mats skriver:

      Fick också till slut ett par CCM, senare var det Bauer som blev populärast. Du har nog rätt i att hoppbackarna som förföll först. Men jag tycker det började redan på 60-talet och även i Norrland. Janne Boklöv är det stora undantaget i den sporten.
      Därefter var det uterinkarna, med sarg, som försvann. Spontanidrottandet minskade och utsorteringen i unga år blev stor i alla vintersporter. Det vara bara de som visade talang tidigt som fick tillgång till de nya anläggningarna.
      Skillnaden är stor mot Norge, där man kan ta bilen och åka 15 minuter högre upp i bergen så finns det snö, vinteridrott är tillgängligt för alla. Undantaget för deras del är ishockey och bandy, svårigheten att hitta en tillräckligt stor plan yta. 😉

  2. Niklas skriver:

    Det var ju några rejäla snövintrar på raken för 4-5 år sedan med drygt meterdjup snö på Hökensås. Inte roligt att vara skogsbruket då, för det blev mycket snöbrott dessa vintrar

  3. Rutger skriver:

    Snöutbredningen vintertid på Norra Halvklotet, se (Mats du får gärna lägga upp diagrammen)http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=nhland&ui_season=1
    Liknade för hösten. Den stora skillnaden är våren se http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_seasonal.php?ui_set=nhland&ui_season=2
    Värmen på våren kommer tidigare numera och då blir det ett mindre snötäcke. Ett exempel på att vi har lämnat den lilla istiden.
    Resultaten kommer från det amerikanska universitetet med det finaste namnet, Rutgers University.
    Dess Snowlab håller mha satelliter reda på snöutbredningen.

    • mats skriver:

      Bra tips!
      Rutgers universitet brukar också få äran av att på 1800-talet gjort de förändringar av rugbyn som gjorde det till amerikansk fotboll.

Kommentarer är stängda.