Halv miljon anläggningsjobb bort

Samtidigt som vi importerar en massa människor med tveksam anställningsbarhet varslar internationella undersökningar om att datorisering, automatisering och robotisering kommer att friställa över fem miljoner människor i hela världen inom fem år. Enligt World Economic Forum är de topp tre sektorer som drabbas administration, tillverkning och anläggning. Rubriken syftar alltså på den globala effekten på anläggningsjobben. WEF tror dock optimistiskt att de människor som blir av med jobben av dessa skäl blir tillgängliga för andra jobb. Vilka då, undrar man?

Steven Hill har funnit ytterligare en fara som han redovisar i Euractive. Han menar att datorerna i kombination med internet är den stora faran. Hans tanke är att alla människor i västvärlden av denna teknologi blir utbytbara arbetskomponenter. De fasta jobben försvinner och alla blir frilansare till lägsta pris. Om han har rätt, kan man fråga sig varför kvalificerat folk kommer hit, där löneläget är så högt? Vi kommer ju att förlora jobb i rasande takt till de länder folk flyttar ifrån.

 

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Halv miljon anläggningsjobb bort

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Huruvida anläggningsarbetaren är eftertraktad eller inte, avgörs vid tillfällen som t.ex. stopp i avloppet. Eller när strömmen som kommer ur två hål i väggen sinar, eller när vägen man färdas på liknar mest en puckelpist, osv……
  (Ps. Mats! kan du kolla i din meijl !) Där finns uppslag till intressant artikel !

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Vad är det för fel på attjobba som pizzabud? Det är väl ettjobb det oxå…..

 3. Göran skriver:

  Ska det vara svår att förstå att utan tillverkningsjobb kan inga tjänstejobb existera. Jobb inom både tillverkning och tjänst kommer att delvis ersättas av robotar.

  Extra kul att speciellt fackföreningarna driver på denna robotutvecklingen.

 4. Anders Rydén skriver:

  Problemet är väl inte att jobben försvinner?
  Vem klagade när spinnrocken ersatte sländan?
  Problemet är väl snarare att för få nya jobb skapas.
  Eller att politiker och andra parasiter tar så stor del av vårt arbete så vi inte har råd att gå ner i arbetstid.

  Notera att en spinnrocken hinner med att spinna 100 meter garn när en slända hinner med en meter.

  • Göran skriver:

   Exakt! Problemet är att nya jobb inte kommer till eller att nya företag inte skapas i tillräckligt stort antal.

   Igår fick jag berättat om den utbildning som alla bankanställda måste gå igenom vad gäller penningtvätt och finansiering av terrorism. Det gäller alla bankanställd, även de som aldrig kommer i närheten av en penningtransaktion. Efter utbildning ska de anställda avlägga ett prov (kan vi kalla det). Reglerna år så komplexa att det inte finns någon som klarar detta prov första gången. De får hålla på och göra provet hur många gånger som helst. Frågorna varierar. Mer än tjugofem försök är inte ovanligt.

   Vad jag skulle komma fram till att kontrollen av enskildas pengar blir så komplex så frågan är om det kommer att gå att få ett företagskonto i en bank i framtiden. Går det ens att sätta in ett aktiekapital och få ett bankintyg som Bolagsverket kräver? Allt ska bevisas vara pengar som man har kommit över på ett sätt som inte anses suspekt. Banken kommer att kräva köpeavtal och liknande som visar var pengar kommer ifrån och att transaktionen är ”legal”.

   Jag känner en person som var tvungen att fylla i blanketter för att få ut 800 kr kontant från Försäkringskassan. Bevisa att pengarna inte är skumma.

   Som sagt vad. Driva företag kommer att bli en suspekt aktivitet. Bara tanken på att starta ett företag lär vara en felaktig tanke. Lycka till med fler jobb i Sverige i framtiden!

 5. Niklas skriver:

  Enligt byråkraterna finns det alltid ett behov av mer byråkrati och nya hittepåregler….

 6. Åke Sundström skriver:

  Problemet är inte att för få jobb tillkommer, utan att så väldigt få av dessa är samhällsekonomisk LÖNSAMMA, d v s genererar ett värde som överstiger den utbetalade lönen. Ingenting är lättare än att kortsiktigt öka sysselsättningen jobb med hjälp av statliga subventioner av olika slag, just nu i främst i form av negativa realräntor och ökande bostadsskulder – och det är ju dessvärre det som pågår. Det ger en sken av framgång, men är i verkligen bara en Potemkinkuliss. Inte ens ekonomkåren höjer några ögonbryn, de flesta välsignar tvärtom denna ansvarslösa och djupt odemokratiska framtidsimperalism.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Om vi håller oss till regeln ”att städa trappan uppifrån”, kanske det vore idé att avveckla de jobben som är samhällsekonomiskt KOSTSAMMA.

   • Åke Sundström skriver:

    Två sätt att uttrycka samma sak, det icke-lönsamma innebär en samhällsekonomisk förlust. Dessa, med din vokabulär ”kostsamma” jobb finns förstås i första hand i vår ofantliga offentliga sektor. Inte därför att de anställda missköter sig utan därför att verksamheten saknar den konkurrenspiska som tvingar fram den högre effektiviteten i privata företag (regelmässigt en skillnad i produktivitet på ca 20 procent).

    Så utmaningen inför framtiden är dubbel: dels att rejält banta antalet offentliganställda, dels att bereda dessa friställda jobb i det privata näringslivet – och dessutom alla i det så kallade ”utanförskapet”.

  • mats skriver:

   Bra att du tar upp den aspekten, Åke! Det kan på ett annat sätt sägas att det är en av kapitalismens många styrkor, att det som inte är samhällsekonomiskt lönsamt får betalas med privata medel av bara dem som vill se det utfört. Det bekostas inte med skattemedel och belastar inte kollektivet.
   En del av dessa samhällsekonomiskt olönsamma aktiviteterna beskrivs bäst som nöjen!

Kommentarer inaktiverade.