Penningvärdesförsämring

Nordea börjar nu ta betalt av de kommuner de har som kunder och har pengar innestående på banken. Riksbankens negativa ränta föranleder banken att ta betalt för att ta emot pengar. Förr ville banker ta hand om andras pengar för att mot en riskpremie  (ränta) låna ut pengar till de som skulle bygga eller tillverka. Nu ids de inte anstränga sig för att låna ut pengar på de villkoren. De väljer den riskfria vägen att ta betalt av dem som vill ha sina pengar säkert inlåsta.

Riksbankens uppdrag i det hela framstår allt mer som att säkerställa en konstant penningvärdesförsämring. Med detta följer underlättad export vilket ger en god handelsbalans. Detta gynnar staten och de stora korporationerna i riket. Men det urholkar köpkraft och sparande för den vanliga medborgaren. Vi blir ekonomiskt, om än inte juridiskt, livegna till den fascistiska staten Sverige. Ytterst få svenskar kan idag lämna fäderneslandet för bättre lycka på annat håll, EU undantaget. För de flesta länder sätter upp spärrar för att hålla oönskade element borta. Man måste ha en attraktiv, efterfrågad, utbildning, yrkeskunskap, och gärna ett bra startkapital för att få komma in och bli accepterad. De flesta svenskar har inte den förutsättningen. Staten ser ständigt till att vi arbetar oss in i armod. Samtidigt ska vi ta emot nya människor vilkas utbildning och upphöjande till vår kompetensnivå bekostas av det utplundrade folket. Här går det inte till som i andra länder att det är krav på att de ska ha detta med sig när de kommer. Det är sällan världshistorien kan uppvisa så tydliga exempel på nationer som i fredstid driver sig själva till undergång.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Penningvärdesförsämring

  1. Åke Sundström skriver:

    Det förtjänar dock påpekas, att riksbankens handlingsutrymme är begränsat på en finansmarknad som domineras av Fed och ECB. Det är därifrån de globala räntorna styrs. Riksbanken primära försyndelse är att i samråd med SCB ljuga om den faktiska inflationstakten och därmed också om hur hög den negativa realräntan är just nu: minst fyra procent, mot normalt plus 4 procent, alltså en felprissättning på inte mindre än åtta procentenheter. Allt medan vår maktlojala och korrumperade ekonomkår fungerar som denna extrema dårskaps möjliggörare.

  2. Jan Suhr skriver:

    Samtidigt finns det väl för mycket pengar i bankerna som ingen vill låna till riktiga saker som företagsinvesteringar, byggnation m.m. därför att framtidsutsikterna är dåliga och makten saknar visioner.

    Kanske detta påverkar det stora drivet att bygga höghastighetsjärnväg som ett sätt att få fart på ekonomin. Ett projekt som är dödsdömt från början.

    Det vore bättre att släppa loss all reglering på arbetsmarknad och bostadsmarknad, då skulle företagen börja låna pengar och räntorna kanske skulle normaliseras. Vi skulle även få riktiga BNP-siffror.

    • Göran skriver:

      Åk till Storbritannien där de inte har någon reglerad bostadsmarknad och köp ett hus . Priser som ligger på 25 procent av priserna i Sverige. Kontantinsatsen ligger på 15-35 %. Låneräntan runt 5 procent.

      Är du bostadsinvesterare i Storbritannien tar du ut 15 % och högre i avkastning på investerat kapital. I Sverige ligger det på runt 2-6 %. Någon som undrar hur det kommer sig att det byggs lite i Sverige och att priserna är som de är?

  3. Errbe skriver:

    Jovisst, men det utvecklas ständigt mer praktiska löningar. I Kalmar har man funnit en sådan:

    http://thoralf.bloggplatsen.se/2016/03/14/11282898-integrationspropaganda/

    Kommunens handläggare har ”vänner” bland flyktingarna, inte ”släkt” alltså, vilket gör det naturligt att be en afghansk familj att ta hand om ett afghanskt ”ensamkommande barn”. Då löser man två problem samtidigt: Försörjning till de som redan kommit samt problemfritt mottagande av de som kommer.

    Heureka, vad praktiskt !

  4. Samuel af Ugglas skriver:

    Inflation och penningvärdeförsämring har varit socialisternas effektivaste sätt att plundra medborgarna på sin egendom, förmodligen effektivare än all beskattning i världen. Undrar hur missbrukarna av utplundrade skattepengar resonerar när källorna långsamt men säkert sinar, om dom fattar vad det är frågan om?

    • Göran skriver:

      När jag var ute och gick i morse gick jag förbi en reklamskyllt som jag förmodar var gjord av LO. På den stod det att företagen gjorde stora vinster och vill sänka min lön. De flesta fackföreningar är anhängare av inflation. Inflation innebär att man stjäl pengar från människor. Ta bara socialiststollen Göran Greider som brukar skriva krönikor där han förespråkar inflation på 5-6 procent. Snacka om stöld. Och alla dessa arbetare går på det…

  5. Göran skriver:

    Det enda rätta är att avskaffa Riksbanken. Den fyller ingen som helst funktion. Allt den påstår sig göra för att förbättra ekonomin visar sig bli precis tvärtom. Märk väl att det arbetar 60 doktorer i nationalekonomi på Riksbanken. För mig är det ett empiriskt bevis på att de är totalt värdelösa.

    Att Sveriges som land ska ha en handelsbalans är rent nonsens. Det sägs att Sverige är beroende av export. Vi är mer beroende av import. Utan import skulle flera miljoner av Sveriges befolkning svälta ihjäl.

    Dessutom är det på det viset att Sverige som nation inte gör affärer med andra nationer. Det är företag och individer som byter varor och tjänster med varandra och de bryr sig inte om var de befinner sig geografiskt. Det går enkelt att byta ner teorin om handelsbalans i mindre enheter. Vi kan således diskutera handelsbalans mellan Gotland och Värmland. Vi kan bryta ner till handelsbalans mellan Visby och Karlstad. Till slut kommer vi hamna på handelsbalans med våra grannar på gatan där vi bor.

    Låter du din granne klippa din gräsmata medan grannen inte köper några varor eller tjänster av dig, kommer du att bli fattig då? Förmodligen inte eftersom du redan har räknat ut att du tjänar mer på att låta grannen klippa din gräsmatta än att du själv gör det. Du kanske målar ditt hus själv i stället för att köpa den tjänsten av någon annan på grund att du fick tid att måla huset eftersom din granne klipper din gräsmatta. Du blev rikare.

  6. mats skriver:

    Jag var lite tveksam till att publicera min lättviktiga kommentar till ränta och banker, inklusive riksbanken. Jag är ju ingen expert på ekonomi. Men jag tänkte att om något stinker, så är det för att inte allt står rätt till.
    Läsarnas kommentarer visar att näsan hade rätt!
    Kunniga läsare är värdefullt för att finna inspiration att skriva och frågor att avhandla. Görans kommentar om det empiriska beviset för värdet av de 60 disputerade ekonomerna på Riksbanken fick mig att skratta högt!
    Insikten att handelsbalansens nationsgränser är konstruerade för att dölja den annars synliga hand som stör marknaderna, var en liten aha-upplevelse. Adam Smith hade förmodligen ägnat ett kapitel åt att förklara skillnaderna mellan den osynliga handen och den dolda störande handen.

  7. Samuel af Ugglas skriver:

    ”Jag var lite tveksam till att publicera min lättviktiga kommentar till ränta och banker, inklusive riksbanken”. Varför det Mats? Tvärtom, en ytterst central fråga!
    Det handlar ju förtroende.
    Först började vi misstro media därnäst försvann förtroende för politikerna och nu står de ”penningvårdande” myndigheterna i fokus och dom gör allt för att vi inte skall använd sedlar och mynt utan i stället ettor och nollor. Det är dom som skall användas i den ”moderna svenska välfärden” Är det tillbaks till grottorna snart månntro?

  8. dolf skriver:

    Det borde väl vara alldeles uppenbart att det är något skumt när pengar förlorar värde. Ett samhälle som utvecklas sunt har en levnadsstandard och livskvalitet som förbättras över tid. Det genomgår helt enkelt en evolution med nya förbättringar (se t.ex. hur teknik utvecklas med elektronik, bilar, sjukvård etc.) som bygger på tidigare förbättringar så borde ju pengavärdet med tiden förbättras eftersom varor pga. blir billigare och/eller förbättras drastiskt så att man i effekt får mer för pengarna även om priset står stilla. En ”bra” muskel-pc i början på 80-talet kostade ungefär 20000 kr., priset för en bra muskeldator för personbruk låg länge stabilt på 20000, men datorerna förbättrades drastiskt år för år. Så småningom började priserna sjunka och nu får du en hyfsat bra muskeldator för under 10000 kr. (Tar man dessutom hänsyn till inflationen så kostar den förmodligen inte mer än 5000 jmf med 80-talets penningvärde när pc-n släppte.) Inte bara har priset halverats, produkten du får idag ligger ljusår ifrån 80-talets pc som ingen skulle ta i med tång, utom fanatiska hobbyister som gillar att leka med gamla antikviteter.
    Vore samhället sunt skulle vi se en liknande utveckling inom alla områden (om än inte alls lika dramatiskt) där saker med tiden antingen sjunker i pris, ligger stilla i pris men förbättras eller bäggedera.
    Det finns ingen som helst anledning till att pengar skall försämras i värde.

    På Vimeo finns en alldeles utmärkt föreläsningsserie av Klaus Bernpaintner om Verklighetens ekonomi. Det är 4 föreläsningar om 2 timmar (varje föreläsning uppdelad på 2 videos, så 8 videos, 8 timmar totalt) som är en alldeles utmärkt introduktion till ekonomi. Första lektionens genomgång av ”ekonomihistoria” upplevde jag som träig och tråkig, men när det är avklarat blir det intressant på allvar. han förklarar ekonomi från grunden, det är några år sedan jag såg serien (får ta och titta på den igen) men det byggs upp med grundläggande mekanismer som hur byteshandel fungerar och hur varor och tjänster får sina värden, utan att man överhuvudtaget går in på pengar förrän på slutet. Väl värt att se och rekommenderas djupt.

    En sak som jag tog med mig därifrån och ofta refererar till är väderkvarnarna på Gotland. Han tar upp dessa kvarnar i ett exempel på hur lagstiftningar och regleringar stör marknaderna och ger vissa en fördel men på sikt försämrar för alla. Med reservation för minnesfel gick det ungefär så här: Han började undra över hur det kom sig att det fanns så mycket väderkvarnar på Gotland. Efter att ha förkastat ett antal förklaringar (som att det skulle vara hög status att ha en kvarn, vilket inte var en hållbar förklaring, eftersom alla hade kvarn, och alla kvarnar såg likadana ut, så vad var statusen i det) kom han fram till att det hela berodde på att kungen på fastlandet beskattade kvarnar för att de utnyttjade konungens vattendrag. De gotländska väderkvarnarna undgick denna beskattning och blev därför en väldigt lönsam business för gotlänningarna, de kunde sänka priser och gjorde business med hela Euorpa. Och konkurrerade därmed ut alla kvarnbodar på fastlandet. Jättebra för dem på Gotland, i längden negativt för alla.

    • Göran skriver:

      Du kommer ihåg historien ganska bra, förutom att det var Öland och inte Gotland. Kort kan man säga att väderkvarnsmarknaden på fastlandet var reglerad av kungen medan det var en fri marknad på Öland. Brist på kvarnar ger ett högre pris.

      • dolf skriver:

        Äsch, ö som ö, same difference. Ölänningarna får vara glada att det inte var Visbyveckan jag placerade på Gotland. 3:) (Eller de kanske tvärt om hade uppskattat lite lugn och ro.)

        • Göran skriver:

          Det var inte meningen att vara någon besserwisser med att korrigera ön. Det var inte min tanke utan bara att det kan vara bra att referera till rätt ö i framtiden. Öland är ju känt för alla sina väderkvarnar.

          • dolf skriver:

            Jag tog det inte så heller. Det var bara min 😈 natur som gav sig till känna (”3:)” fungerade visst inte som smiley). Det är klart att det är en fördel att hänvisa till rätt ö.

            • dolf skriver:

              … 😈 fungerade inte heller. brukar annars bli en liten djävulssmiley av den. (har du facebook, testa 3:) där så ser du vad som var tänkt.)

    • Göran skriver:

      Märk väl här att deflation, att priserna sjunker, faktiskt är väldigt bra för oss vanliga människor. Faktiskt så stiger värdet för människorna i en deflation. Deflation ses däremot av Riksbanken och politiker som något negativt.

      Tänk er att ett kylskåp kostar 1.000 kr. Nu lyckas jag med bedriften att göra två kylskåp så effektivt i min produktion att jag kan sälja dem för 400 kr styck. Hux flux har jag gjort alla kylskåpsköpare rikare eller att de som tidigare inte hade råd med ett kylskåp nu har det. Jag har ökat deras välstånd. Är inte detta bra?

      Nej, säger staten och politiker. Fattar du inte att vi kan ta in mindre skatt nu? Tidigare kunde vi beskatta på 1.000 kr och nu bara på 800 kr. Jag tror att vi i detta exempel kan finna anledningen till att Riksbanken vill ha ett inflationsmål.

      Tänk er att staten dubblerar alla pengar i samhället. Eftersom bankerna får pengarna först, och några andra, kan de köpa två stycken 1.000-kronors-kylskåp. När jag får pengarna som en sketen medborgare då finner jag att kylskåpet helt plötsligt kostar 2.000 kr.

      • dolf skriver:

        Jo, var ju det jag menade med den naturliga evolutionen. Kylskåpen blir billigare/bättre, så välståndet ökar, och eftersom en krona idag köper mer eller bättre kylskåp än för 10 år sedan så har kronan ökat i värde.
        Det där med spridningseffekten när man ger ut pengar, att de som sitter först i kedjan (bankirerna) plötsligt får råd att köpa ett Ferrarikylskåp medan de som hamnar sent i spridningskedjan får dyrare kylskåp var det någon som beskrev väldigt bra i en föreläsning på Freedomfest 2011 eller 2012. (Troligen var det Torgny Persson 2011 ”Inflation är stöld, både förr och nu” https://vimeo.com/23789019)

  9. dolf skriver:

    Glömde lägga in länken till Bernpaintners föreläsningsserie. Här är del 1 av föreläsning 1: https://vimeo.com/21530119. De övriga hittar man lätt därifrån.

Kommentarer är stängda.