Ekonomisk demokrati

Har ni hört sossarna tala om ekonomisk demokrati igen? De gjorde det för sådär 40-50 år sedan. Men de lyckades aldrig förklara det demokratiska i att ta från en för att ge till en annan. De lyckades aldrig förklara vari det demokratiska låg i att inte bara var och en har en röst vardera av lika värde vid valen, utan att var en och får bestämt av staten en lika stor peng som de får spendera. De lyckades aldrig förklara det demokratiska i att staten tar resten. Men nu är de igång igen. Bland annat i motioner i lokala s-föreningar, men också på demokratiska sidan i det amerikanska presidentvalet.

De lyckades aldrig förklara på vilket sätt det var rättvist och förenligt med god rättssed att tvinga företagen att ge pengar till facken för att dessa skulle köpa upp företagen som gav dem pengarna. De kallade det löntgarfonder, men det var rån på öppen gata mitt på ljusa dagen. Till slut blev det stopp på dumheterna. Men även denna rättsröta har dammats av i lokala s-föreningar.

Sossarna gillar stora kollektiv. De är så lätta att styra från toppen, gärna med desinformation. Varför tror ni att det är så bråttom att införa storregioner?

Andra kollektivistiska och konfiskatoriska begrepp som surrar i politiken, både i Sverige och resten av världen där FN får vara med och styra är hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Vad som är hållbart är inte lätt att veta på förhand. Det enda man vet på förhand är att i en föränderlig värld är status quo det enda som inte är hållbart.

Med cirkulär ekonomi tänker man sig en enkel överföring av pengar från de närande sektorerna till de tärande. Men man har inte kunnat visa hur eller varför den närande skulle acceptera denna konfiskation, utan att få något tillbaks, och utan protest. Det minsta man kunde begära är att de skulle begripa att likna det vid ett blodomlopp, där en krets tillför näring och en annan krets fördelar den. Men även blodomloppet behöver spärrar för att inte de tärande delarna ska kräva mer än produktionen uthålligt mäktar med. I människokroppen regleras det bland annat av mjölksyra och andnöd. Blir det för häftigt väntar hjärtstopp.

I politiken, och i synnerhet i den socialistiska politiken finns inga liknande spärrar mot överbeskattning och statliga övergrepp på medborgarna. Följden blir sänkt produktion, ökad arbetslöshet, ökad landsflykt av produktiva krafter. Sverige balanserar på en skör tråd. Jag håller tummarna för att vi slipper uppleva ett hjärtstopp. Ett återupplivningsförsök på en stat lär bli brutalt!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Ekonomisk demokrati

  1. Göran skriver:

    Det är riktigt ironisk när Magdalena Andersson talar om att betala skatt när hon själv inte betalar någon skatt. När hon uppträde i ett barnprogram på stasivision berättade hon att enda sedan hon var liten var hon intresserad av att folk ska kunna gå till doktorn osv. Sedan växte hon upp utan en enda tanke på att hon själv med egen produktion skulle bidra till det.

    • akesundstrom skriver:

      Förklara påståendet att vår finansminister inte betalar någon skatt. Frånvaron av korrigerande kommentarer antyder att jag kan ha missat något. Eller?

      • Göran skriver:

        Frånvarande av kommentar behöver endast betyda att jag har gått vidare och läser nästa artikel. Några andra konspirationsteorier finns inte.

        Men du ska få ett svar. Hennes lön är från skattepengar. Att hon betalar skatt är bara en fiktiv beräkning.

        Lite mer pedagogiskt. Jag ger staten 100 kr. Staten ger finansministern 70 kr av mina pengar och påstår att hon har betalat 30 kr i skatt. Man kan inte betala skatt om pengarna kommer från skatt.

        Finansministern har fått sin lön genom att begår våld mot mig eller hota mig om våld.

        Rent moraliskt kan vi betrakta finansminister som den största skurken i landet.

        • akesundstrom skriver:

          Håller med om det senare, fast av helt andra skäl, men det rättfärdigar ändå inte påståendet att finansministern inte betalar någon skatt – liksom alla andra stats- eller kommunalanställda. Lite gåtfullt att en så skruvad och ohållbar tes passerat utan kommentarer från Mats eller andra, men tystnaden får väl betecknas som generad.

          • mats skriver:

            Jag avvaktade information främst från Göran. Vi har ju haft nolltaxerande ministrar tidigare. Om jag minns rätt och det inte var någon riksdagsledamot. Men jag kan inte påminna mig att det tidigare varit en finansminister, så jag väntade nyfiket.
            Men det var alltså ett konstruerat påstående.

          • Göran skriver:

            Det stämmer att stats- och kommunalanställda inte betalar någon skatt. Detsamma gäller även för företag som tar uppdrag som betalas av skattemedel.

            Mer komplicerat blir det dessutom när de tjänster eller produkter som levereras med skattepengar inte är efterfrågade tjänster eller varor.

            Jag tycker inte att det passar sig att använda sig av en form av omvänd bevisföring vad gäller att jag eller Mats ska behöva svara på dina inlägg akesundstrom. Jag gör det gärna. Men om jag råkar vara upptagen en dag och inte har tillgång till någon dator eller till och med i flera dagar blir jag inte automatisk ”skyldig”.

            Tvärtom uppskattar jag att det blir en diskussion och den får gärna bestå mellan personer som inte har gemensamma uppfattningar.

  2. Stefan Eriksson skriver:

    Jag kan inte hålla mig, så här kommer ett lösryckt citat; Fredrik Antonsson (oftast i otakt):

    Finns det skatteparadis, finns det också skattehelvete. Sverige är ett skattehelvete.

    • mats skriver:

      Det var en fyndig självklarhet, Stefan! Varför får vi inte höra mer om det i våra statsmedia, tro?

  3. Samuel af Ugglas skriver:

    En troende muslim blir lovad jungfrur i Alla’s paradis. En svensk troende journalist blir lovad ”läckor” i Pannama av alla socialister!

    • mats skriver:

      Inte bara jungfrur, de kommer att serveras all sköns läckerheter av oskuldsfulla pojkar och flickor. Står det i Koranen!

  4. Lennart Back skriver:

    Jag kom av någon anledning att tänka på sydstatsöversten som ramlade av hästen, slog huvudet i en sten och låg i koma flera dagar. Han vaknade upp skräckslagen, dyblöt av svett. Han hade haft en nära döden upplevelse. Han hade sett Gud och hon var svart.

  5. akesundstrom skriver:

    Diskussionen om skatteflykt och företagens usla moral är högtidsstunder för godhetshyckleriets (inte bara vänsterns) överstepräster. Den kärnpunkt som aldrig får nämnas är denna: Företag betalar inga skatter, i realiteten övervältras alla skatter på produktionsfaktorn arbetskraft, via lägre löner för att bevara företagens konkurrenskraft. Så fungerar det marknadsekonomiska system som alla (exkl extremvänstern) bekänner sig till. En enkel men smått revolutionär sanning som vår s k intelligentia förtiger, i mindre smickrande syften.

    • Göran skriver:

      Ett företag har lönekostnader. En del av den lönekostnaden är skatt. De har ingen som helst betydelse vad du kallar denna skatt eller vem som betalar den.

      För att kunna ha någon anställd behöver produktionen av den anställdes eller flera anställda överstiga kostnaderna för dem samt övriga kostnader i företaget. Svårare än så är det inte.

      Det är inte alltid så att ett företag gör vinst hela tiden. När företaget inte gör vinst kräver arbetarna lön i alla fall. De vill inte sänka sina löner så att företaget inte gör vinst. Med andra ord behöver företaget en kassa och den kassan kan bara existera om företaget tidigare har gjort en vinst. Det var bara ett exempel på att ett företag behöver en vinst. Det är inget fel i att företag behöver spara pengar.

      Välstånd kommer från att det går att spara. Socialister tror att det kommer från konsumtion, dvs. att förbjuda sparande. Det är märkligt att socialister aldrig kan förstå simpla enkla ekonomiska fundament oavsett om de bra har grundskola eller är typ doktorer i nationalekonomi eller någon annan form av ekonomisk disciplin.

Kommentarer är stängda.