Facebook fuskar

Nu har det avslöjats att ledningen för Facebook använder den ”sociala” sajten till att påverka politiken. Chefen och ägaren Mark Zuckerberg donerar pengar till demokraterna.  Det är flera olika åtgärder man ägnat sig åt enligt de före detta anställda som berättat om fusket.

Det man har gjort är att aktivt radera material med vad som bedömts vara ”konservativt”. Likaså har man manipulerat de popularitetslistor sajten håller sig med. Där har man aktivt tagit bort populärt konservativt material från listorna och man har även lagt till vänstermaterial med låg popularitet. Det hela görs avsiktligt för att ge en viss bild av verkligheten.

Naturligtvis förnekar Facebook att det skulle kunna gå till på det viset. De har algoritmer som känner av vilka inlägg som läses mest eller får mest likes. Sedan går deras egna övervakare in och manuellt förfinar listorna efter behov. Det där förfinar manuellt, det låter väldigt mycket som manipulation och censur.

De flesta svenska journalister är enligt opinionsundersökningar fast förankrade på vänstersidan. De tidingar de skriver för har ofta Facebook som inloggningskonto för kommentarer eller för att läsa vissa artiklar. Om Facebook manipulerar popularitetslistorna så innebär det att redan vänstervriden media får ett incitament att bli ännu mer vänstervridet. Ett problem med vinklade nyheter är att de skapar fördomar. Om man ständigt matas med nyheter vinklade i en viss riktning börjar snart ens fördomar att framstå som normala. Med fortsatt konsumtion av vinklad information underlättar det intagande av en än mer fördomsfull ståndpunkt. Detta fenomen har stora likheter med nudging, som vi ska granska en annan gång.

Jag tillhör den faktiskt realtivt stora skara människor som vägrar Facebook. Många bekanta kör med devisen, ”antingen har man Facebook, eller så har man ett liv”. Min vägran dök upp redan första gången jag kom i kontakt med fenomenet. Jag tänkte anmäla mig, men läste villkoren först. Då beslöt jag mig omgående för att aldrig någonsin under några som helst omständigheter godkänna de villkoren.

Tyvärr har till exempel svenska myndigheter anammat Facebook som en informationskanal, kanske i tron att de på det viset når alla svenskar. Förmodligen når de bara dumbommarna. Jag nämnde detta för en facebookansvarig på en av våra myndigheter som har ansvar för elektronisk kommunikation. Vederbörande svarade att privat hade hen inget facebookkonto, den egna själen var mer värd än så. Däremot krävde cheferna att myndigheten ska ha en aktiv sida. Så hen bidrar till att administrera skit mot sitt eget bättre vetande.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Facebook fuskar

 1. Göran skriver:

  Facebook är i begynnelsen finansierat av CIA.

  Nedan vad Christopher Sartinsky, Deputy CIA Director, säger om Facebook:

  ”After years of secretly monitoring the public, we’re astounded so many people would willingly publicize where they live, their religious and political views, an alphabetized list of all their friends, personal emails addresses, phone numbers, hundreds of photos of themselves, and even status updates of what they were doing moment to moment.

  It is truly a dream come true for the CIA.”

  Jag har själv ett konto, men jag använder det inte.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Äntligen, tack Mats. Du är en stjärna. Min hustru vägrar tro att det skulle förekomma något skumt med ”Facebook”.
  Har själv aldrig haft och kommer aldrig att komma i närheten av ”anrättningen”. Jag försöker att förklara för alla mina barn men det är bara hur svårt som helst. Ingen respons.
  Rent principiellt, socialisterna vet alldeles för mycket redan, ett jätteproblem som medborgarna sällan eller aldrig funderar över.

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Jo, jag diskuterade detta med en datainsatt för några år sedan. Han hade inget Facobookskonto!
  Av just nämnda åsikter….
  Självklart är allt man gör på nätet övervakat!
  Även en blogg…
  Samma gäller en vanlig modern telefon.
  Därför är just en gammal Nokia guld värd på den kriminella marknaden…
  Så hur gör man då? Spelar med….

 4. Ulf Hellbacken skriver:

  Du är inte ensam, Mats. Jag har också konsekvent vägrat att ansluta mig till något av de s. k sociala medier, oavsett om de skulle ge mig tillgång till något som andra rekommenderar och vurmar för.

  Jag gillar den kommentar som signaturen Brosky ger i New American. Han kallar Facebook ”Bragbook”, dvs. skrytbok. Det tycker jag är precis mitt i prick. De som inte ”går hem” med att skriva för sina vänner, går istället ut i offentligheten för att hitta” likes”, med en personlig exponering, som avslöjar allt in i minsta detalj. Vilket patetiskt självbedrägeri!

  Därför tror och hoppas jag att denna företeelse är ett övergående mode, som just nu missbrukas av offentlighet och media, därför att man når så många aningslösa människor. Förhoppningsvis har du rätt att de når bara dumbommarna.

  Själva idén kan kanske användas, men definitivt inte i sin nuvarande form.

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Den ”fasliga boken” kan man väl vara utan!
  Är det denna ståndpunkt Reinfeldt kallade för utanförskap tro??
  Värdelöst vetande tar focus från lärande och erfarenheter.

 6. JIMMY skriver:

  Jag är också en av dem som 100% totalt bojkottar Facebook !!

  Ändå så använder jag nog Internet mera än någon annan i Sverige men då enbart för att söka utländska engelska nyheter information och läsa frihetliga Svenska bloggar.

  Jag total bojkottar även alla Svenska MSM media tidningar och media som är kommentaravstängda!!!

  ”Data mining tools” = Facebook CIA connection !!

  https://www.youtube.com/watch?v=DIGdWsxHJlM

Kommentarer är stängda.